Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk Kadın Çalıştayı’nda kadına dair her şey konuşuldu

“Yüzüncü Yılında İlk Kadın

“Yüzüncü Yılında İlk Kadın Mitinginden Dünya Kadınlar Gününe Türk Kadını Çalıştayı”na yurt genelinde sağlanan katılımla kadın ve kadına dair her şey enine boyuna konuşuldu

Afyonkarahisar Barosu’nca organize edilen “Yüzüncü Yılında İlk Kadın Mitinginden Dünya Kadınlar Gününe Türk Kadını Çalıştayı” 7 Mart Cumartesi günü AKÜ Eğitim Fakültesi Abdullah Kaptan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya; AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, İYİ Parti Başkanlık Divanı Üyesi MHP İzmir eski Milletvekili Şenol Sunat, CHP Eskişehir eski Milletvekili Jale Nur Süllü, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, yurdun çeşitli yerlerinden gelen çok sayıda akademisyenler, hukukçular katıldı.
“ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE
VERİLİYOR”
Çalıştay’ın açılış konuşmasını Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin yaptı. Yüzüncü Yılında İlk Kadın Mitinginden Dünya Kadınlar Gününe Türk Kadını Çalıştayı”nı tek başına kadına şiddet konusuna sıkışmadan düzenlendiğini söyledi. Bu yaklaşımın şiddeti önemsemedikleri, yok saydıkları anlamını çıkarılamayacağını vurgulayan Şahin, “Kamuoyu biliyor ki Afyonkarahisar Barosu tüm organları ve komisyonlarıyla bu güncel sorunun sıkı bir takipçisi olarak sahada amansız bir mücadele vermektedir. Ancak bu sorunu bir hastane metaforu ile acil servis hizmetine benzetebiliriz. Acil servise gelen bir vakaya acilen ve öncelikli müdahale edildiğini, yaraların sarılıp hayat kaybının ortadan kaldırılmaya çalışıldığını biliyoruz. Fakat şunu da biliyoruz ki birçok vaka acil servise gelindiğinde artık geç kalınmış bir vakadır. Orada yapılabilecekler tıbbın bütün imkânına rağmen sınırlıdır ve acil servisler sağlıklı toplum ve sağlıklı bireyleri ortaya koymanın araçları değildir. Hukukun acil servis hizmetleri de aşağı yukarı böyledir.” dedi.
“ŞİDDET EĞİLİMİ YAYGINLAŞIYOR”
Bir takım tedbirlerin uygulanıp kriminal cezaların uygulanmasına gelindiğinde geç kalınmış an kabul edilebileceğine değinen Şahin, “Suçun önlenmesi ve bir sulh toplumunu yaratmanın çaresi cezalar ve hapishaneler değildir. Yıllardır şiddeti konuşup şiddet mağdurlarını himaye etmek için seferber olduk., cezalar talep ettik ve bu minvalde büyük ölçüde bir adım attık. Ancak şiddetin bir türlü azalmayıp katlanarak arttığını görmekten dolayı şaşkınız. Üstelik gelir ve eğitim durumunda ki yükselmede bunu engelleyemiyor. Ne yazık ki şiddet eğitimliler içerisinde daha çabuk yaygınlaşıyor. İdolümüz olan ülkelerde de durum farklı değil. Örneğin Avrupa’da kadın cinayetlerinde Finlandiya kadın cinayetlerinde ilk sırada yer alıyor ve ezberlerimiz bozuluyor. Biz cinsiyetçilik suçlamasına maruz kalan kelimeleri çizerek sözlüklerimizi revize ederken şiddet maalesef hızla yayılarak evrensel bir dile dönüşüyor. Biz insanlığın ortak değerlerine atıfta bulunurken insanlık kavramının dahi ahlaki ve hukuki kurallar olarak işe yaramayacağı bir yöne hızla sürükleniyoruz.” diye konuştu.
“İLK KADIN MİTİNGİNDE BAZI SORULARIN CEVAPLARI VAR”
İnsanlığın geldiği noktanın dehşetle izlendiğini belirten Şahin, “Öyle sanıyorum ki insan, insanlık, birey, erkek kadın gibi kavramların kendileri bir değer önermiyor. Ancak bir değere nispet ettiğinde bir anlam kazanıyor ve parıldamaya başlıyor. İşte insanın anlam arayışı kitabımızın bir bölümü belki de en önemli bölümü olan kadın kavramının anlamını, önemini kavrayıp düşünmeye araştırmaya çabalayacağımız bir çalıştayın başındayız. Kadına niçin şiddet uygulamamalıyız sorusunun cevabını bulmayı denediğimiz bir çalıştay sadece kahrolsun veya hayır sloganına indirgemeden bu kez gerçekten tüm insanlığa önerilebilecek bir değer yargısı bir manifesto. Bu soruların bazı cevapları 100. yılını geride bıraktığımız dünyanın ilk kadın mitinginde Kastamonulu kadınların eylemlerinde, cümlelerinde karşımıza çıkacaktır. Cumhuriyete giden yolda o günkü Kastamonulu kadınların haykırdıkları değerlere bakarak Cumhuriyet kadınının nasılını ve ne olduğunu anlamaya çalışalım. Her alanda ben varım diyen Türk kadınının tarihi perspektifini görmeye çabalayalım.” şeklinde konuştu.
“SORUN TEK BAŞINA
EĞİTİM EKONOMİ VS. DEĞİL”
AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, Afyonkarahisar Barosunun düzenlediği Türk Kadın Çalıştayının gerçek anlamda önem taşıdığını söyledi. 25 yıl boyunca yoğun şekilde avukatlık yaptığını belirten Özkaya şunları söyledi: “Beş yıldır da milletvekiliyim. Bir önceki dönem Aile Araştırma Komisyonu adıyla mecliste tüm partilerin katılımıyla bir komisyon kuruldu. Bu komisyonda da uzunca süre çalıştık. Dünyanın birçok ülkesini de gezdik. Aile ilgili temel sorunlarına karşı bakış açısında bulunduk. Baro Başkanımızın da ifade ettiği gibi beklentilerimiz kadına ve aile içi şiddette cezaları ne kadar arttırırsak arttıralım ne kadar etkin olduğunu düşündüğümüz yöntemleri getirirsek getirelim sorunu çözmek bir tarafa sorunun daha arttığını görmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Ve maalesef bu durumun eğitimli camiada daha da arttığı çok önemli bir tespittir. O zaman sorunun tek başına eğitim tek başına diploma, ekonomik gelir v.s olmadığı da anlaşılıyor. Bizim bu konuyu temelden çözecek yeni düşünceleri de müzakere etmemiz gerekiyor. İnşallah hocalarımız bizlere mecliste yeni yapacağımız yasalar için ufuk oluşturacak görüş ve düşünceleri bizlerle paylaşırlar. En azından ben mutlaka sonuç raporundan edinmek isterim ve çalışmalarımızda yararlanırız diye düşünüyorum. Çünkü bu konu biz hukukçulara bırakılamayacak kadar mühim bir meseledir.”
“TÜRK KADINI VE ERKEĞİ
TARİH BOYU BİRLİKTE YÜRÜDÜ”
Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun, Türk Milleti fertleri olarak tarihin en seçkin milletlerinden birinin mensubu olunduğunun altını çizdi. Türklerin tarih boyunca kendilerine has bir kültür geliştirip her aşamada kadın ve erkek birlikte yürüdüklerini belirten Akkoyun şöyle konuştu: “Yüz yıl önce 10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu da gerçekleştirilen miting bunun en iyi örneklerinden biridir. Kastamonu mitingi 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgaline tepki olarak gerçekleştirilen 16 Mayıs 1919 Şuhut, 16 Mayıs 1919 Erzurum ve Mayıs ayı içerisinde Fatih Parkı, Sultan Ahmet, Üsküdar ve çeşitli yerlerde ki mitinglerin devamıydı. Ama ayrıydı, ayrılığı Türk kadını tarafından düşünülüp, planlanıp gerçekleştirilmiş olmasında geliyordu. Üç aydır özveri ve heyecanla bu çalıştayı planlayan başta Baro Başkanı Turgay Şahin olmak üzere Baro’nun tüm elemanlarına bu vesile ile AKÜ ve AFSÜ akademisyenlerine, Atatürk Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Kâtip Çelebi Üniversitesi gibi dışarıdan katılım sağlayan üniversitelerin akademisyenlerine teşekkür ediyorum.”
“KEŞKE KADINLAR GÜNÜ
HİÇ KUTLANMASAYDI”
Çalıştayın açılış bölümünde son konuşmayı CHP Eskişehir eski Milletvekili Jale Nur Süllü yaptı. Türkiye’nin dört bir yanından Afyonkarahisar’a gelen kadınlar ve akademisyenler tarafından gerçekleştirilecek çalıştayda bulunmaktan büyük onur duyduğunu belirten Süllü, “8 Mart ve Çalıştayın ismi herkesin bildiği gibi Yüzüncü Yılında İlk Kadın Mitinginden Dünya Kadınlar Gününe Türk Kadını Çalıştayıdır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe Türk Kadınının çeşitli isimlerle yaptıkları öncülükler ve belli alanlarda ki uzmanlıklarıyla sinemadan kadın sorunlarına, şiddete, öncü kadınlara kadar çok fazla konu gündeme gelecek. Bu çalıştayı son derece önemli bulduğumu belirtmek isterim. Herkese milletvekili olduğum komşu şehir ‘Sevelim sevilelim’ diyen Yunus Emre’nin diyarı Eskişehir’den selam ve saygılar getirdim. Diyorum ki keşke 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hiç kutlanmamış olsaydı. Çünkü 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün temelinde yatan eşit işe eşit ücret mücadelesinde ki çok acı olaylardır. Bu nedenle keşke Kadınlar Günü hiç kutlanmasaydı demeyi çok daha doğru buluyorum.” ifadelerini kullandı.
KADIN SORUNLARI DETAYLARIYLA ELE ALINDI
Çalıştay programının devamında AFSÜ Eczacılık Fakültesi Kurucu Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu’nun Oturum Başkanlığı’nda; AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, İYİ Parti Başkanlık Divanı Üyesi MHP İzmir eski Milletvekili Şenol Sunat sunumlarını yaptı. Sunumların ardından katılımcılara katılım belgesi verildi. Çalıştayın öğleden sonra ki bölümünde 4 ayrı oturum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Şevkiye Kazan Nas’ın Oturum Başkanlığında; Prof. Dr. Ayşegül Köroğlu, Av. Şerife Korkmazoğlu sunum yaptı. Prof. Dr. Sinever Esin Dayı’nın Oturum Başkanlığında; Dr. Ayşe Zeynep Akkoyun, Av. İpek Güvenç, Nesrin Sipahi Kıratlı sunum yaptı. Prof. Dr. Nesrin Kula Demir’in Oturum Başkanlığında; Doç. Dr. Nadejya Özakdağ, Dr. Nurhan Nilgün Kara sunum yaptı. Şerife Münire Burcu’nun Oturum Başkanlığında; Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, Av. Gönül Ar Güngör, Rabia Hazal Keskin tarafından sunumlar gerçekleştirildi. Çalıştay dört ayrı grupta farklı konularda yapılan sunumların raporlaştırılması ile tamamlandı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi