Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TÜRK JAPON DOSTLUĞU

Japonların Türklere oldukça sevgi ve sempati ile davrandıklarını basın ve yayın organlarından öğreniyoruz. Biraz geriye 100 yıl öncesine baktığımızda bu sevgi ve saygının nedenini daha iyi anlamış oluyoruz.
Tarihte üç olay Türkiye ile Japonya arasındaki bağları kuvvetlendirmiştir.
Bu olayları şöyle sıralayabiliriz.
1. Japon prensin İstanbul ziyaretine karşılık olarak 609 mürettebatla Japonya’ya giden, dönüş yolunda 16 Eylül 1980’de batan Ertuğrul Fırkateyni iki ülke arasındaki ilişkilerin kilometre taşı olmuştur. Kazanın meydana geldiği Kuşimato’da bugün bir anı heykeli vardır. Kaybettiğimiz 547 denizciden biri olan Ali Bey, ünlü Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in annesinin babası idi. (dedesi)
2. İkincisi İran-Irak savaşı. 18 Mart 1985 dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin 24 saat sonra İran hava sahasında kuş uçurtmayacağını, hareket halindeki her şeyi vuracağını açıklar. Bunun üzerine bütün ülkeler büyükelçilerini boşaltırlar, Japonya hariç. Tokyo’dan bir uçağın kalkıp gün içinde Tahran’a gelmesi mümkün değildir. Bu olayda Türkiye imdada yetişti. 215 Japon THY uçağı ile Türkiye’ye getirildi. Japonlar bu olayı büyük bir vefa örneği olarak görüyorlar ve hiç unutmuyorlar.
3. 1999 Marmara depreminde Japonların aklına yukarıdaki ilk yukarıdaki iki olay gelir. Üstelik deprem konusunda deneyimliler. 50’yi aşkın deprem uzmanlarıyla yaraların sarılması için katkıda bulundular. Bu üç olaydan başka Japonların Türkiye’deki en tarihi bağı Kaman’daki Kalehöyük kazısıdır. Japon arkeolog Omura başkanlığındaki kazıyla Hititlilerin Anadolu’nun orta kesiminde etkin olduğu tezini kuvvetlendirecek eserler bulmayı amaçlıyor.
Mehmet Akif Ersoy’un Japon sevgisi!
İslamiyet’in resmen Japonya’da kabul görmesini sağlayan kişi 1857’de Sibirya’da Doğmuş Tatar kökenli Abdürreşit İbrahim’dir. 1915 yılında Sarıkamış’ta Osmanlı ordusunda Rusya’ya karşı savaşa katılan Abdüreşit İbrahim, bir gezegendir. Rusya Müslüman Türk Kavimleri Cemiyeti çalışmalarına katılır. Avrupa’yı ve Arabistan’ı gezer. 1934’de Japonya’ya giderek oraya yerleşir. Ona göre temiz ve dürüst insanlar buradaydı. Japonlar da onu sevdiler. İsteği üzerine Tokyo’da bir camii inşa ettiler. Bu cami halen Tokyo’daki tek cami olarak Türkiye’nin katkılarıyla hizmet veriyor. Saray döner sahibi Tahsin Cuma günleri cemaate hayır olsun diye dürüm dağıtıyor. Abdürreşit İbrahim ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u da etkilemiştir. Japonların Türkiye’de yaptıkları Marmaray, Osman Gazi Köprüsü ve Türkiye’de faaliyet gösteren 193 şirketlerinden başka en büyük dostluğun Akif’in şiiri olduğunu söylerler.
Mehmet Akif Ersoy’un Japonlar için yazdığı şiir;
Siz gidin saffet-i İslam’ı Japonlarda görün.
O küçük boylu, büyük milletin efradı bugün.
Doğruluk, ahde, vefa, va’de sadakat, şefkat
Acizin hakkını korumaya samimi gayret,
Doğruluk ve dürüstlükte Japonları her zaman örnek almalıyız.

NOT: Gazetemiz yazarlarından Eyüp İmir öğretmenlik mesleğinde 40. Yılını doldurarak emekli olmuştur. Kendisine emeklilik yaşamında sağlık, mutluluk ve huzur diliyoruz. (Kocatepe)

 

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER