Türk Dünyası Belediyeler Birliği Toplantısı Afyonkarahisar’da yapıldı
Türk dünyasında kendine itimad zayıf Türk Dünyası Belediyeler Birliği toplantıları Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun katılımıyla Oruçoğlu Termal otelde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, insanın kendisine güvendikten sonra her şeyi yapabileceğini, ancak Türk dünyasında kendine itimadın zayıf olduğunu söyledi Üye Belediye Başkanlarının bir araya getiren program Afyonkarahisar [&hellip]
Türk dünyasında kendine itimad zayıf
Türk Dünyası Belediyeler Birliği toplantıları Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun katılımıyla Oruçoğlu Termal otelde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, insanın kendisine güvendikten sonra her şeyi yapabileceğini, ancak Türk dünyasında kendine itimadın zayıf olduğunu söyledi
Üye Belediye Başkanlarının bir araya getiren program Afyonkarahisar Oruçoğlu Termal Otelde 17-19 Şubat tarihleri arasında 3 gün süren Belediye başkanları buluşmasında belediyeler için bilişim çözümleri gündeme geldi. Bu konuda üye başkanlara çözüm uygulamaları aktarıldı. Elektronik yazışma, e-imza, dijital arşivleme toplantının başlıkları arasında yeraldı. Ayrıca etkinlikte TDBB’nin çalışmaları değerlendirildi. 2012 yılında gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlerin de ele alındığı toplantıda 3.Avrasya Yerel Yönetimler Kongresi’nin ön görüşmeleri yapıldı.
Kürsüye gelen TDBB Başkanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, birliğin çalışmaları konusunda katılımcılara bilgi aktardı. Denizli Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde birlik başkanlığına seçildiğini hatırlatan Zeybekci,”http://m.kocatepegazetesi.com/”Denizli milletvekili olarak parlamentoda görevimizi devam ettireceğimiz için en kısa sürede TDBB Başkanlığını bırakmamız gerektiğini biliyoruz”http://m.kocatepegazetesi.com/”dedi.
Termal turizmde Türkiye’de 6. sıradayız
Tanıtım konuşmalarının ardından ev sahibi olarak misafirlerine bir hoş geldiniz konuşması yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyuyorum. Çünkü burası Cumhuriyetin kazanıldığı topraklardır. “Ordular İlk Hedefimiz Akdeniz” emrinin verildiği şehirdir Afyonkarahisar. Yedi sene aşılmaz denilen siperler, yedi günde aşılmış, düşman denize dökülmüş tabi bu uğura da binlerce şehit verilmiş, belki sizlerinde memleketlerinden şehitlerde vardır. Ben şehitlikleri gezdiğim de aşağı yukarı Türk coğrafyasından hatta Azerbeycan’dan, Bakü’den bile şehitler gördüm. Bu nedenle Afyonkarahisar’da bulunmak onur ve gurur kaynağıdır. Afyonkarahisar termal başkenttir. Birden fazla termal kaynağımız var. Bu kaynak tedavi amaçlarda da kullanılıyor. 20 bin yatak kapasitemiz ile Türkiye’deki iller arasında 6. sıradayız. İstanbul ve Antalya’da buna dahildir. İlimizde hizmet veren 5 yıldızlı otellerimiz var ve yeni yeni otellerimiz de eklenmektedir. Ayrıca Üniversitemizin kuracağı termal kür rehabili-tasyon merkezi ile termal su ile iyileştirilebilecek olan hastalıklara tedavi merkezi olacak. Afyonkarahisar birçok açıdan Türkiye de öncü il durumunda, mesela mermerde, Dünyaya mermerciliği öğreten ildir. Antik heykeller bile Afyonkarahisarın mermer ustalar tarafından yapılmıştır. Bunun yanında On milyon civarında yumurtlayan tavuğumuz var, günde 7-8 milyon yumurta üretiyoruz. Hayvancılık çok ilerdedir. Türkiye’nin hatta İstanbul’un et ihtiyacının büyük bir bölümü buradan karşılanmaktadır. 170 adet ruhsatlı sucuk imalathanesi var ve ayrıca meyve sektörü bir hayli ilerliyor. Sultandağı ve Çay ilçelerimiz de erik büyüklüğünde kiraz yetiştiriliyor. Dünyanı dört bir tarafına ihraç ediliyor.” dedi.
Hem yolların hem medeniyetlerin kesiştiği il
Afyonkarahisar’ın her yönüyle gezilmeye, görülemeye değer bir il olduğunu kaydeden Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Mesela 800 yıllık bir camimiz var. Selçuklu döneminden kalma, kırk ahşap direkli ve hiç çivi kullanılmadan yapılmıştır. Konya’dan sonra en büyük Mevlevi Merkezi Afyonkarahisar’da mevcuttur. Mevlana’nın torunu olan Sultan Divani Hazretleri Mevlana öğretisini kitaplaştıran, sistematize eden büyük bir zattır. Kalp gözü açık bir büyük, bir evliya. Aynı zamanda buranın İslami yapısının oluşmasında çok büyük katkısı olan bir zattır. Hatta Konya’da tekke ve zaviyelerin kapa-tıldığı dönemde, Mevlevi geleneğinin unutulmaya yüz tuttuğu zamanda Afyonkarahisar Mevlevileri Konya’ya gidip, Mevlevi ruhunu yeniden canlandırmışlardır. Afyonkarahisar da 17 site devleti kurulmuş, zengin tarihi eserleri olan bir yer olması itibarıyla hem medeniyetlerin, hem de yolların kesiştiği bir ildir, herkese hoş geldiniz diyorum. Türkiye gelişiyor ve yükseliyor, bölgesinde lider olma konumundadır.” şeklinde konuştu.
Belediyeler bütün dünyada
çok geniş yetkilere sahip
Vali Balkanlıoğlu konuşmasında; “Önceleri biz sorunlarımızı dışarıda aradık asıl sorun kendi içimizdeymiş, gücümüzün farkında değilmişiz. Artık istikrarlı bir yönetim ve geleceğe dönük kuvvetli bir beklenti oluştu. Mesela ormanda öyle bir hale gelmişiz ki komşu ülkelere hatta Afrika’ya kadar fidan gönderen onlara ormancılık yöntemleri ve taktikleri veren, orman yangınlarında komşu ülkelere yardım eder hale geldik. Belediyeler de bu ko-numda, demokrasinin katılımcı olduğu, halkın birebir muhatap olduğu belediyelerdir. Belediyeler bütün dünyada çok geniş yetkilere sahip olma yolunda hızla ilerliyorlar. Dünyanın bazı yerlerinde Kaymakamlar hatta Valiler bile yok. Eğitim, sağlık, kültür ve hemen herşey belediyelerden soruluyor. Bu sistem çoğu yerde çok iyi işler hale gelmiş. Ben Kazakistan’a ve Azerbeycan’a gittim. Bizim belediyelerinde onlardan öğreneceği çok şey var. Belki merkezi hükümetin çok büyük bir desteği var ancak çok geniş caddeler, çok geniş meydanlar, anıt eserler, alt yapının bitmiş olması hatta hele hele sıcak su ve doğalgaz büyük ısı merkezlerinin oluşturulması ve ısınmasıyla güzel bir yapı oluşturulmuş.”dedi.
Belediyeler su ve
kanalizasyon ile uğraşmıyor
Belediyelerin sadece su ve kanalizasyon ile uğraşmadıklarını kaydeden Vali Balkanlıoğlu; “Bakü’ye gittiğimde ise çok şaşırdım. Çok güzel bir şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Bunlar bize onur ve gurur veriyor. Şimdi Türkiye deki birçok açıdan ilerleme, gelişme artık dünyanın Türkiye üzerindeki beklentilerini de artırıyor. Belediyeler sadece su ve kanalizasyon ile uğraşmıyor, halkın sosyal yaşamlarıyla doğrudan irtibatlı ve ilgili çalışmalar yapıyor. Bazı belediyelerimiz dünyaya örnek olacak konumdalar, bu hale gelmemiz bize mutluluk veriyor. Artık Türkiye kabuğunu kırdı, bütün dünyada örnek alınacak konuma gelmiş durumda ve bölgesinden yardım alan değil yardım eden ülke duruma geldi. Bu konumda katkısı olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetici ve üyelerine teşekkür ediyor, başarılı ve yararlı çalışmalarının devamını diliyorum.” dedi.
Günü birlik çözümler yapılmamalı
Toplantıda konuşan Bakan Eroğlu ise insan kendisine güvendikten sonra her şeyi yapabileceğini, ancak Türk dünyasında kendine itimadın zayıf olduğunu söyledi. Bunu Türk dünyasının yenmesi gerektiğini belirten Bakan Eroğlu, “Biz zekiyiz, güçlüyüz her şeyi yapabiliriz. Yeter ki iyi niyet, şevk ve heyecan olsun” dedi.
Belediyeciliğin çok önemli bir konu olduğunu belirten Eroğlu, bunun için yapılacak şeylerin başında halkın taleplerini karşılamak konusunun geldiğini kaydetti. Eroğlu, günü birlik çözümler değil en az 30-40 yıl sonrasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gerekli planlamaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.
“Türk dünyasında maalesef su zengini ülke sayısı çok az” diyen Eroğlu, Türkiye’nin yarı kurak iklim bölgesinde olduğunu, yağış olmazsa yaz aylarında susuzluk çekilebilme durumlarının oluşabildiğini söyledi. Bütün Türk dünyasında çok iyi şekilde suyun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu arıtılan suyu en azından yer altı suyunun beslenmeyi veya zirai sulamada kullanmamız gerekir. Türkiye’de de başbakanımız talimat verdi. Biz Konya’dan başlamayarak hatta İstanbul’da da birtakım yeşil alanları sulamak için atık su arıtma tesisleri çıkış sularını bu maksatla kullanmaya başladık. Özellikle bazı şehirlerde buna dikkat edilmesi gerekir. Atık su arıtma tesisleri konusunda da bizdeki teknolojiler çok iyi. Türk dünyasındaki belediyelere gerek proje yapımı, gerek birtakım projelerin verilmesi, gerekse teknik açıdan her türlü desteği verebiliriz. Ben şunu teklif ediyorum. Türk dünyasındaki bütün belediyelere karşılıklı, hatta işbirliği anlaşması imzalamaya da gerek yok, biz bütün barajları göletleri içme suyu tesislerini atık su arıtma tesislerini gösterelim, fidan üretim merkezlerini gösterelim, karşılıklı olarak iki ülkenin uzmanları gidip gelsinler. Görüş alışverişi yapsınlar.”
Yılda 535 milyon fidan üretiliyor
Şehirlerin güzelleşmesinin çok önemli olduğunu aktaran Eroğlu, “Biz bakanlık olarak ağaçlandırma, erozyon kontrolü çalışmaları, fidan üretimini yapıyoruz. Türkiye ağaçlandırmada ilk üçe giren bir ülke konumunda. 2 milyon 300 milyon hektarlık bir alanda ağaçlandırma yaptık. Kocaeli Büyükşehir belediye başkanımız en çok fidan diken bir belediye. Ben kendisini takdir ediyorum. Şu anda yılda 535 milyon fidan üretiyoruz. Türk dünyasında rüzgar erozyonu var. Hatta tozların şehirleri kaplaması söz konusu. Biz bu konuda büyük bir girişim başlattık. Bu mevzuda Türkiye ile beraber, Suriye, Irak, İran, Katar, Mısır, Libya, Tunus, Fas, Yemen gibi ülkelerde rüzgarla gelen tozların önlenmesi, arazinin, toprağın sabitlenmesi konusunda uygun fidanların yetiştirilmesi hususunda bir çalışma yaptık. Burada hem erozyon kontrolü, toprağın sabitlenmesi, ayrıca bir de herhangi bir şekilde toz taşınım olduğu zaman rüzgarla bunların toz taşınımı önceden haber verilmesi erken uyarı sistemlerinin kurulması konusunda gerek bizdeki meteoroloji genel müdürlüğü, orman genel müdürlüğü, çölleşme ve erozyonla mücadele genel müdürlüğü gibi üç tane genel müdürlük çalışma yapıyor” diye konuştu.
Gündem maddeleri görüşüldü
Geçtiğimiz yılın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Dünya Ormancılık Yılı” olarak ilan edildiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, “2011 yılında dünya ormancılık zirvesinin 9’uncusu New York’ta yapıldı. Şimdiye kadar da hep New York’ta yapılmış. Ben geçen sene oraya gittiğimde 10. zirve New York dışında yapılsın önerisinde bulundum. 2013 yılında Dünya Ormancılık Zirvesi ve Forumu’nun 10’uncusu Türkiye’de İstanbul’da yapılacak. Bu çok faydalı bir husus. 2013’e hazırlık olmak üzere bu yılın ekim ayında dar çerçevede prova yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Toplantının sonunda Bakan Eroğlu’na, TDBB Başkanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci tarafından hediye takdimi yapıldı. Ayrıca üye belediyelere de birlik üyeliği beratı takdim edildi. Daha sonra toplantının gündeminde bulunan konular görüşüldü. (Kocatepe)