'Türk devletlerinin temeli güçlü ordu'

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tarih Kulübü tarafından “Osmanlıdan Cumhuriyete Darbeler” konulu konferans düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal’ın verdiği konferans, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi Konferansta güncel her konunun tarihle irtibatlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, “Tarihi bilmezsek, bugünü anlayamayız. Tarihi bilmekteki temel [&hellip]

“Türk devletlerinin temeli güçlü ordu”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Tarih Kulübü tarafından “Osmanlıdan Cumhuriyete Darbeler” konulu konferans düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal’ın verdiği konferans, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi

Konferansta güncel her konunun tarihle irtibatlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, “Tarihi bilmezsek, bugünü anlayamayız. Tarihi bilmekteki temel maksadımız bugünü iyi anlamaktır. Bir gazete başlığını bile iyi anlayabilmek, tahlil edebilmek için tarih bilmek zaruridir.” dedi. Türk Devletlerinin her zaman güçlü bir orduya sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ünal, sözle-rine şöyle devam etti: “Askeri darbe, yani elinde silah bulunduran kişilerin, devletin kendi idaresine karşı ayaklanması, onu devirmesidir. Bütün devletler bir ordu besliyorlar. Ordusuz bir devlet yok. Yoksa ayakta kalamazlar. Bunu Türk devletleri için düşünürseniz, biliyoruz ki Türk Devletlerinin temel özelliklerinden birisi güçlü orduya sahip olmalarıdır. Orta Asya’daki devletler için de, Osmanlıdan Türkiye Cumhuriyetine kadar uzanan tüm devletler için de bu geçerlidir.”
Tüm padişahlar başarılı seferler yaptı
Osmanlı İmparatorluğunda ilk düzenli ordunun Yeniçeri Ordusu olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, tüm padişahların başarılı seferler yaptıklarını ve ülkeyi genişlettiklerine değindi. Yeniçeri ordusunun ilk ayaklanmasının Fatih Sultan Mehmet zamanında olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ünal sözlerine şöyle devam etti: “Fatih tahta geçtiği zaman Çandarlı Halil Paşa kendi gücünü göstermek için Yeniçeri ordusunu tahrik etti. Edirne’den Buçuktepe ayaklanmasını çıkardı. Buçuktepe denmesinin sebebi, yeniçerilerin maaşlarına yarım akça zam yapılmasıdır. Fatih, tabii ki bu isyanın sebebini kısa sürede tespit ettirdi. Tahrikçileri de cezalandırdı. Yeniçeri ordusunda da bir reforma gitti. Daha sonra taht mücadelelerinin yaşandığı bir dönemde II. Beyazıt’ın oğulları arasında taht mücadeleleri başladı. Yavuz Sultan Selim, ordunun desteğiyle hükümdar oldu. Diğer şehzadeleri istemedi. Fakat bu ordu bile Yavuz Sultan Selim’e isyan etti. Dirayetli hükümdarlar orduya hakim olmayı beceriyorlar. Yeniçeri ordusunun en şiddetli isyanı II. Osman’ın tahttan indirildiği isyandır. Köprülüler Döneminde ordu disiplin altına alındı.”
Türkiye’nin darbeler tarihi
1960 Darbesini, “Cumhuriyet tarihinin en kötü hadi-sesi” olarak tanımlayan Prof. Dr. Ünal, “Ondan sonra yapılan darbeler ve darbe teşebbüslerinin sebebi 1960 darbesidir. Hem askeri düzeni hem devlet düzenini altüst etmiştir. Bu darbeyi Türk Ordusu yapmamıştır. Türk Ordusunun içindeki 38 kişilik bir cunta yapmıştır. Askeri darbeler daha sonra da bitmemiştir. 1962’de Talat Aydemir darbe teşebbüsünde bulunmuştur. 1963 Mayısında tekrar teşebbüs etmiş; ancak başarısız olmuş ve idam edilmiştir. 12 Mart Muhtırası da bir askeri darbedir. 1980’deki de bir askeri darbedir malum.” dedi.
İktidar, boşluk kabul etmez
Tarihte yaşanan askeri ayaklanmaların ulemanın desteğine ihtiyaç duyduğunu anlatan Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, Cumhuriyet tarihinde görülen darbelerin de benzer özellikler taşıdığını söyledi. İktidarın boşluk kabul etmeyeceğini hatırlatan Prof. Dr. Ünal “Muktedir olamazsan muktedir olan güç boşluğu doldurur.” şeklinde konuştu.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta, soruların yanıtlanmasından sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ekrem Memiş, Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal’a plaket takdim etti.

Bakmadan Geçme