Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Türk Çocukları Ne Kadar Kitap Okuyor?

Muharrem Günay 29 Temmuz 2010 Perşembe 03:00:00
  Çocuk Vakfınca yapılan ”Türkiye’nin Okuma Alışkanlığı Karnesi” araştırmasında, temel ihtiyaç maddeleri sıralamasında Türkiye’de kitabın 235. sırada yer aldığı, kitap için yılda kişi başı 45 sent harcandığı ve genel olarak düzenli kitap okuma alışkanlığı oranının binde 1 olduğu belirlendi. Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, araştırma sonuçlarına göre, nüfusun yüzde 88’inin okur-yazar olduğu belirtilerek, Türkiye’nin temel okur-yazarlık düzeyinin iyi durumda olduğu, ancak ilköğretimin 6. sınıfından itibaren okuma ilgisinin azaldığı, 6-13 yaş grubu okullaşma oranının kızlarda yüzde 87, erkeklerde yüzde 92 olduğu kaydedildi. Erkeklerde 25 yaş ve üstü nüfusun yüzde 71’inin ilkokul mezunu, 25 yaş ve üstü kadın nüfusunda ise bu oranın yüzde 27 olduğu, okul öncesi nüfusun (0-6 yaş grubu) 8.5 milyon olduğu, 0-2 yaş grubundakilerin yüzde 1’inin, 3-4 yaş arasındakilerin yüzde 3’ünün ve 5-6 yaş grubundakilerin ise yüzde 16’sının okul öncesi eğitim aldığı bildirildi. Öğrencilerin yüzde 60’ının mevcudu 30 ve daha kalabalık sınıflarda okuduğu belirtilen açıklamada, dünya ortalaması 26 olan derslik başına düşen öğrenci sayısında, en kalabalık sınıfların İstanbul’da bulunduğu, okullarda program dışı okuma etkinliklerine çok az yer verildiği, çocuk kitapları, gazete ve dergilerden yararlanma oranının çok düşük olduğu, öğrencilerin kütüphane alışkanlığının zayıf olduğu, köy çocuklarının yüzde 60’ının ilköğretimde ders kitabı dışında kitap okumadan mezun olduğu kaydedildi. Araştırma sonuçlarına göre, Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Projesi (PIRLS) çerçevesinde 35 ülke arasında Türkiye’nin 28. sırada olduğu, ihtiyaç maddeleri sıralamasında Türkiye’de kitabın 235. sırada yer aldığı, uluslararası ortalamada öğrencilerin evlerinde 25’ten fazla kitap bulunurken, Türkiye’de çocukların sadece yüzde 19’unun evinde 25’ten fazla kitaba sahip olduğu belirtildi.
Gençlerin Yüzde 70’i Yetmişi
Hiç Okumuyor
Türkiye’de yılda kişi başı yapılan kitap harcamasının 45 cent olduğu, gençlerin yüzde 70’inin hiç kitap okumadığı, genel olarak düzenli kitap okuma alışkanlığı oranının ise binde 1 olduğu bildirildi.
Yüzde 40’ımız Kütüphane Görmemişiz
Açıklamada, araştırmaya göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 40’ının hayatı boyunca kütüphaneye gitmediği, yüzde 31’inin birkaç kez gittiği, kütüphaneye gidenlerin ise sadece yüzde 8’inin kitap okumak amacıyla gittiği kaydedildi.
Sayısal Veriler
Türkiye’de kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Japonya’da toplumun % 14’ü, Amerika’da %12’ si, İngiltere ve Fransa’da % 21’i düzenli kitap okur iken, Türkiye’de durum % 0, 01 yani on binde bir. Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan’da kitap ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye’de bu rakam 2000- 3000 civarında basılmaktadır. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Rapor’unda kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sıradadır.
Bir Yılda Kişi Başına Okuma Sayıları:
Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor. Bir İsviçreli bir yılda ortalama 10 kitap okuyor. Bir Fransız bir yılda ortalama 7 kitap okuyor. Türkiye’de 6 kişiye yılda 1 bir kitap düşüyor.Türkiye’de okuma alışkanlığına sahip olan kişi sayısı ortalama 40 bin kişi
Kitap Okumak İçin Türkiye’de bir kişinin ayırdığı zamanın;
300 katını bir Norveçli ayırıyor.
210 katını bir Amerikalı ayırıyor.
87 katını bir İngiliz ayırıyor.
87 katını bir Japon ayırıyor.
Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla.
Kitaba, Kim Ne Kadar Para Vermiş (1995) Yılında
Norveçli 137 $, Alman 122 $, Belçikalı 100 $, Avustralyalı 100 $, Güney Koreli 39 $, Dünya ortalaması 1, 3 $, Türkiyeli 0, 45 $
Sevgili Peygamberimiz, şöyle buyuruyor; ”Ümmetim adına en çok korktuğum şey , göbek iriliği, uyku düşkünlüğü ve tembelliktir.” Atasözünde belirtildiği gibi: “Yiğit düştüğü yerden kalkar.” Biz Allah’ın ilk emri olan “OKU” maktan, “İlim tahsil etmek kadın erkek herkese farz-ı ayındır”, “Hiç ölmeyecek gibi dünya, yarın ölecek gibi âhiret için çalışın” emirlerinden ve “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır” gerçeğinden uzaklaştık ve bu günkü hallere düştük. Kurtuluşumuzun çaresi terk ettiğimiz şeylere yeniden sahip çıkmak, yani düştüğümüz yerden kalkmaktır…
Kaynaklar: Çocuk Vakfı Çocuk Edebiyatı Okulu, “Türkiye’nin Okuma Alışkanlığı Karnesi”, Eylül-2006, Mehmet Doğan,
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) – www.tyb.org.tr, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) – www.tys1974.org Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği – www.ilesam.org.tr)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER