Turizm verileri olumlu, çevre verileri olumsuz

Zafer Kalkınma Ajansı'nın 2014-2023 Bölge Planı'nın taslağı yayınladı. Bölge Planı taslağında Afyonkarahisar, turizm alanında öne çıktı. Taslakta, şehrin çevre kirliliği konusunda ise sıkıntı yaşadığı belirtildi Zafer Kalkınma Ajansı'nın 2014-2023 Bölge Planı'nın taslağı, internet üzerinden yayınlandı. Taslak, görüş ve önerilerin dikkate alınması ve Kalkınma Bakanlığı'nın onayından sonra yürürlüğe girecek. EN ÇOK YATAK KAPASİTESİ AFYON'DABölge Planı taslağında [&hellip]

Turizm verileri olumlu, çevre verileri olumsuz

Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2014-2023 Bölge Planı’nın taslağı yayınladı. Bölge Planı taslağında Afyonkarahisar, turizm alanında öne çıktı. Taslakta, şehrin çevre kirliliği konusunda ise sıkıntı yaşadığı belirtildi

Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2014-2023 Bölge Planı’nın taslağı, internet üzerinden yayınlandı. Taslak, görüş ve önerilerin dikkate alınması ve Kalkınma Bakanlığı’nın onayından sonra yürürlüğe girecek.
EN ÇOK YATAK
KAPASİTESİ AFYON’DA
Bölge Planı taslağında Afyonkarahisar, turizm alanında öne çıkıyor. Taslakta, Afyonkarahisar’ın turizm potansiyeli hakkında şöyle denildi:
“Bölgede en çok yatak kapasitesinin bulunduğu il Afyonkarahisar’dır
Afyonkarahisar’da 20 bin 655, Kütahya’da 8 bin 140, Manisa’da 5 bin 486 ve Uşak’ta 569 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bölgedeki yatak kapasiteleri, termal kaynakların bulunduğu ilçelerde yoğunlaşmaktadır. Özellikle Kütahya ve Afyonkarahisar illerinde, yatak sayılarının önemli bir kısmını kaplıcalar oluşturmaktadır.”
KÜTÜPHANEDEN YARARLANMA ORANI
Turizm alanındaki olumlu havanın, diğer başlıklarda ise yer almadığı görüldü. Taslakta, çevre sorunlarından, kütüphanelerden yararlanma istatistiklerine kadar birçok veri sunuldu. Taslağa göre 2011 yılında kütüphanelerden faydalanan yararlanıcı sayıları hesaplandığında bin kişi başına halk kütüphanelerinden yararlanma sayısı Manisa’da 444, Afyonkarahisar’da 268, Kütahya’da 438, Uşak’ta ise 174 olarak belirlendi.
HAVA KİRLİLİĞİ BİRİNCİ SORUN
Taslakta, hava kirliliğine ilişkin de şu cümlelere yer verildi:
“Bölgede Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa illerinde hava kirliliği 1’inci öncelikli sorun oluştururken, Uşak ilinde 2’nci öncelikli sorundur. Hava kirliliği sorununa ait bölge haritası Harita 10’da verilmektedir. Buna göre Bölgede Uşak dışındaki tüm illerde hava kirliliği 1’inci öncelikli sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Uşak ilinde ise 1’inci öncelikli sorun atıklardır.”
PLANSIZ KENTLEŞME EN ÖNEMLİ ETKEN
Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2014-2023 Bölge Planı taslağında çevre sorunları da ele alınıyor. Taslakta Afyonkarahisar ve bölgedeki çevre sorununa ilişkin şu bilgiler bulunuyor:
“Bölgede özellikle Afyonkarahisar ve Kütahya’daki OSB’lerde atık su arıtma tesisi altyapısında sorunlar görülmektedir. Afyonkarahisar ve Kütahya illerindeki OSB’lerde atık su arıtma tesisi bulunmamaktadır. Bu illerde atık su arıtma sorunu belediyede mevcut olan arıtma tesislerinde giderilmektedir. Bölgedeki illerde evsel nitelikli katı atıklar, plansız kentleşme ve sanayi kaynaklı atıklar toprak kirliliğinin en önemli nedenleridir. Toprak kirliliği Afyonkarahisar ve Uşak illerinde 4’üncü, Kütahya ilinde 5’inci, Manisa ilinde ise 6’ncı öncelikli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölge illerinde gürültü kirliliği önemli bir sorun oluşturmamakta olup; söz konusu raporda gürültü kirliliği; Kütahya ve Manisa illerinde 4’üncü, Uşak ilinde 5’nci, Afyonkarahisar ilinde ise 6’ncı öncelikli sorun olarak belirtilmiştir.” (Kocatepe)

Ulaşımda çeşitlilik yok

Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2014-2023 Bölge Planı taslağında Afyonkarahisar, Manisa, Uşak ve Kütahya’nın ulaşım potansiyelini çeşitlilikle kullanamadığı vurgulandı. Metinde “Bölgedeki toplu taşıma ağı geniş bir alanı kapsamaktadır fakat çeşitlenmemiştir
Bölgede hizmet veren toplu taşıma sistemi belediye otobüsleri tarafından sağlanmaktadır. Raylı sistem, metrobüs vb. diğer toplu taşıma sistemleri Bölge içinde bulunmamaktadır. Bölge içinde toplu taşımayı yaygın olarak kullanacak öğrenci nüfusunun fazla olması göz önünde bulundurulduğunda toplu taşıma sistemlerinin daha çeşitli ve zaman tasarrufu sağlayan modlarda geliştirilmesi gerektiği öngörülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Tarım arazilerinin kullanımına dikkat

Bölge Planı taslağında tarım arazilerinin kullanımına dikkat çekilerek “1991-2001 yılları arasında ülke genelinde kullanımı değişen arazilerin yüzde 66’sını tarım arazileri oluşturmaktadır. Kullanımı değişen arazilerden Manisa’da yüzde 61’inin, Afyonkarahisar’da yüzde 74’ünün, Kütahya’da yüzde 37,8’inin ve Uşak’ta ise yüzde 79,8’inin kullanımları değişmeden önce tarım arazisi olduğu görülmektedir” denildi.

Kişi başına 3 metrekarelik yeşil alan

Zafer Kalkınma Ajansı’nın 2014-2023 Bölge Planı taslağına göre bölgede kişi başına düşen yeşil alan miktarı en yüksek il Kütahya. Kütahya’da kişi başına 12 metrekarelik yeşil alan düşerken, Manisa’da kişi başına 9,28 metrekare, Uşak’ta kişi başına 5 metrekare, Afyonkarahisar’da ise kişi başına 3,32 metrekare yeşil alan düşüyor.

Bakmadan Geçme