Turistler, broşürlerle Afyon’u öğrenecek – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde çalışan Mustafa Yamaner, Afyonkarahisar’ın daha iyi tanıtılması için iki broşür hazırladı. Yamaner, Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar Afyonkarahisar ve Termal Turizmin Başkenti Afyonkarahisar adlı broşürlerde kente dair haritaları ve bilgileri, geniş biçimde gözler önüne seriyor İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde çalışan Mustafa Yamaner, Afyonkarahisar’ı tanıtan ve bakılınca genel bilgilerin çoğunun [&hellip]
Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde çalışan Mustafa Yamaner, Afyonkarahisar’ın daha iyi tanıtılması için iki broşür hazırladı. Yamaner, Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar Afyonkarahisar ve Termal Turizmin Başkenti Afyonkarahisar adlı broşürlerde kente dair haritaları ve bilgileri, geniş biçimde gözler önüne seriyor
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde çalışan Mustafa Yamaner, Afyonkarahisar’ı tanıtan ve bakılınca genel bilgilerin çoğunun okuna-bileceği iki broşür ve harita hazırladı.
Yamaner’in hazırladığı birinci broşürün adı Cumhuriyetin Kazanıldığı Topraklar Afyonkarahisar. Broşürün kapağında Afyon’a has haşhaşların fotoğrafı, arkasında ise Afyonkarahisar’ın kronolojisi bulunuyor. Bu broşür ile ilgili bilgi veren Mustafa Yamaner, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızda Kütüphaneler Yayınlar Genel Müdürlüğümüzde çalıştım. Daha önce de enformasyon memuruydum. Bakanlığımıza yabancı dil sınavıyla girdim. Pamukkale’de bilfiil 13 yıl görev yaptım, 5 yıl Kapadokya bölgesinde görev yaptım. Orada turistlerle konuşmamızda turistler bize ‘Bizim burayı anlayabileceğimiz, bize düzgün bir harita verebilir misiniz’ derlerdi. Küçük bazı haritalar var, o haritalarda pek çok okunmayan küçük bölgeler bulunuyor. Kentsel sit var, okunmuyor” dedi.
Yol haritası niteliğinde
Yabancı ve yerli turistin Afyonkarahisar’a geldiğinde Afyon’a dair ayrıntıları da bulmasını isteğini anlatan Yamaner, “Bu yol haritası gibi. Biz Afyonlunun içine bir turist geldiğinde onun gezmesi görmesi gereken yerler nere ise oraları gösterelim istedik. Çoğu haritada asıl kullanılması gereken yer küçük kalmış. Turistlere bu konuda hizmet verdiğimiz için, olayın eksik yönünü bildiğimiz için böyle bir çalışmaya gireyim dedim. Bizim hazırladığımız broşürde şehrimizin merkez ve civarının bir haritası görünüyor. Afyonkarahisar’ın merkezi, insanların gezmesi ve görmesi gereken yerleri işaretledik. Ondan sonra da işaretlediğimiz yerleri daha ayrıntılı biçimde büyüttük. Önemli merkezleri buraya numaralandırdık. Kişi gezmek istediği yeri buradan okuduktan sonra burayı takip edecek. Merkezdeki önemli resmi kurumları da yazdık. Bunun hem Türkçesini hem İngilizcesini hazırladık. Çi-zimler bana aittir. Ben bunu bir harita programında çizdim. Telif hakkı bana aittir. Ben müze müdürlüğümüze verdim bu hakkı. Bunu sponsorlarımızla yaptık” diye konuştu.
Tarım Müdürlüğü’nden bilgi desteği
Bu broşürü hazırlarken İl Tarım Müdürlüğü’nden de yardım aldıklarını söyleyen Yamaner, “Afyonumuzun tarımsal değerlerini Afyonlular da bilsin. Tarım Müdürlüğü ile çalıştık, bana verileri verdiler. Afyon’da öne çıkan 9 tane ürün var. Bu 9 ürünün en çok yetişme yerleri dikkate alındı ve böyle bir harita yapıldı. Orijinal koordinatlara göre bu harita çizilmiştir. Örneğin haşhaş Afyonda en çok nerelerde yetişiyor. Rekolte bazında bunları ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Termal harita da hazırlandı
Termal turizmde önemli bir potansiyele sahip Afyonkarahisar’ın termal haritasını da hazırladığını hatırlatan Yamaner, şöyle devam etti:
“Afyonumuzun termal haritası da yoktu. Afyonumuza gelen kişi, nerede hangi termal bölge var, onu da bilsin istedik. Harita üzerinde işaretledik. Bunun bende poster hali de var, etrafı resimlendirildi. Bilgeler için 20-25 gün harcadık. Haritanın çizimleri uzun sürüyor. Bu haritaların her birinin çizimi,yaklaşık 1 ay sürüyor. Haritayı çiziyorsunuz, bunun kontrolünü yaptırı-yorsunuz, orijinal koordinatlara uymuş mu, tekrar kontrolünü yaptırıyorsunuz. Bunlar çözünürlüğü yüksek haritalar. Büyütebiliriz. İlk kez böyle bir harita yapılı-yor afyonda. Ana sponsorluğunu Ömer Gecek termal bölgesi üstlendi. Kızılay maden sularını da haritanın sonuna ekledik. Sayın Valimize bunu verdik, Sayın Valimiz bunu beğendi. Her otele 4 sayfa ayırdık. Eşitsizlik yapmadık. Yıldızlı oteller ve belediyelerin çalıştırdığı yerleri koyduk. İlimizdeki mevcut bilgileri de yazdık. Valimiz tamam derse değişik dillere çevirebiliriz. Bu haritalarda uygulanmamış bir teknik uyguladık. Kapaklarda parlak bir uygulama yaptık. Önemli öz bilgileri koyduk.”
Afyonkarahisar’ın genel özelliklerini anlatan broşürden Türkçe 15 bin, İngilizce 5 bin adet basıldığını belirten Mustafa Yamaner, iyi hazırlanmış bir şehitlik haritası da yapmayı düşündüğünü vurguladı. (Kocatepe)