• Haberler
  • Genel
  • Turhan: Kültürel değerler bilinmeli – Kocatepe Gazetesi

Turhan: Kültürel değerler bilinmeli – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “İslam Düşüncesinde Felsefe ve Kelam” konulu seminer, ANS Kampüsü Fen-Edebiyat Fakültesi Binası Bilim Kafe’de gerçekleştirildi AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasım Turhan tarafından verilen seminere, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı. Seminerde İslam düşüncesinin önemli iki kolu olan felsefe ve kelam arasındaki ilişkiyi [&hellip]

Turhan: Kültürel değerler bilinmeli

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “İslam Düşüncesinde Felsefe ve Kelam” konulu seminer, ANS Kampüsü Fen-Edebiyat Fakültesi Binası Bilim Kafe’de gerçekleştirildi

AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasım Turhan tarafından verilen seminere, AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı. Seminerde İslam düşüncesinin önemli iki kolu olan felsefe ve kelam arasındaki ilişkiyi anlatan Prof. Dr. Turhan konuşmasının başında “Türkiye’de sosyal bilimcilerin Türk toplumunun inanç ve kültür tarihini bilmeleri gerekiyor. Sosyal bilimci olmak, hangi toplumun sosyal bilimini yapıyorsanız o toplumun kültürel değerlerini bilmeden yapılacak bütün çalışmaların eksik ve çoğu kez de yanlış sonuçlara götürebileceğini unutmamak gerekir” dedi.
“SİSTEMATİK BİLGİ DEĞİL”
Prof. Dr. Turhan konuşmasına şöyle devam etti: “Her dinin esasen o dine dayalı bir düşünce sistemi olmuştur. Bazı düşünceler de herhangi bir dini kaynağa dayanmadan gelişir. Ama içinde yine de dini ögeler, unsurlar vardır. Sözgelimi felsefe, böyle olma iddiasındadır. Yani, dini referans almadan insanın kendisinde bulunan yetileri (akıl ve duyu) çalıştırarak, varlığı anlamaya ve açıklamaya çalışan bir çaba olarak karşımıza çıkar ama uzun bir tarihi var. Eğer genel kabule göre, Yunanlılardan başlatırsak, M.Ö. 700 yüzyılın sonlarına doğru başlamış bugüne kadar devam eden, bundan sonra devam edecek bir süreçtir. Bunun yanında felsefe ile temasa geçerek, bazen temasa geçmeden, din kaynaklı düşünceler ve evren açıklamaları da olagelmiştir. İslam dini ortaya çıktıktan sonra kendisini Hz. Peygamber’in söz ve uygulamaları olarak ortaya koymuştur. Hz. Peygamber’den sonra da hayat devam ettiği için bir taraftan kendilerine mesaj şeklinde verilen dini bilgi dediğimiz vahiy bilgi, insanın aklı ve duyuları ile oturtulmayan ama insanın aklına ve bilgilerine sunulan bir bilgi. Müslüman toplumun elinde malzeme olarak bu var. Bu, bir taraftan varlığı, Tanrıyı, insanın görevlerini açıklıyor, insanın Tanrıyla, evrenle ilişkilerinin nasıl olacağını açıklıyor. Ancak bilinmesi gereken bir husus var. Orada sunulan bilgi, bizim bilimsel bilgi dediğimiz sistematik bir bilgi değildir.” (Kocatepe)
“SİYASİ KONULAR KONUŞULUYOR”
Hz. Peygamber’in ölümünden sonra insanların “kelam” adını alacak ilmin konuları içerisine girecek meseleler hakkında konuşmaya başladıklarını belirterek, Prof. Dr. Turhan, konuşulan konuların daha çok siyasi konular olduğunu da sözlerine ekledi. Prof. Dr. Turhan seminer sonunda dinleyicilerin sorularını da yanıtladı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme