• Haberler
  • Genel
  • Turex'in 'şiddet' isyanı – Kocatepe Gazetesi

Turex'in 'şiddet' isyanı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’da 3 yıldır toplu taşıma hizmeti veren TUREX firması, firmanın şoförlerine yapılan darp girişimlerinin görüntülerini basın mensuplarıyla paylaştı. Afyonkarahisar Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, Korel Termal Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. Şanlı, 2008’den bu yana bazı dolmuş şoförlerinin TUREX şoförlerine karşı şiddet uyguladıklarını aktardı Afyonkarahisar’da 2008’den bu yana özel halk otobüsleri ile [&hellip]

Turex’in “şiddet” isyanı

Afyonkarahisar’da 3 yıldır toplu taşıma hizmeti veren TUREX firması, firmanın şoförlerine yapılan darp girişimlerinin görüntülerini basın mensuplarıyla paylaştı. Afyonkarahisar Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, Korel Termal Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. Şanlı, 2008’den bu yana bazı dolmuş şoförlerinin TUREX şoförlerine karşı şiddet uyguladıklarını aktardı

Afyonkarahisar’da 2008’den bu yana özel halk otobüsleri ile toplu taşıma hizmeti veren TUREX firması yetkilileri, kendi şoförlerine yapılan darp girişimlerinin görüntülerini basın mensuplarına dağıttı. Özel halk otobüslerinin içinde bulunan güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, bazı dolmuş şoförlerinin, özel halk otobüsü şoförlerine uyguladıkları şiddet, gözler önüne seriliyor. Görüntülerde özel halk otobüslerinin şoförlerine yapılan şiddetten, yolcuların da etkilendiği gözlemleni-yor. Görüntülerde, dolmuş şoförlerinin ettikleri küfürlerden yol kesmelere kadar birçok eylem dikkat çekiyor.
TUREX firmasına bağlı Afyonkarahisar Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, Korel Termal Otel’de düzenlediği basın toplantısında, saldırıların 2008’den bu yana devam ettiğini belirtti. TUREX’in hizmet verdiği Denizli ve Tekirdağ’da bu tür olayların yaşanmadığına dikkat çeken Şanlı, yetkililerin önlem alması gerektiğini belirtti. Saldırılar nedeniyle birçok personelin “iş yapamaz” raporu aldığını, bazı şoförlerin de işi bıraktığını vurgulayan Şanlı, “Baskı altında hizmet veriyoruz” diye konuştu.
Kameralara yansıyan görüntülerle ilgili bilgi veren Şanlı, “Görüntülerin birçoğunu yargıya taşıdık. Kasten yaralama deniliyor ama hiçbir yaptırımı yok. Buradaki amaç, şoförü yıldırıp işi bıraktırmak” ifadelerini kullandı.
Kavganın sebebi indirim mi?
TUREX olarak 1 ay önce indirim yapacaklarını açıkladıklarını belirten Şanlı, şöyle devam etti:
“Bu kavgaların sebebi, yapmış olduğumuz indirim. Son bir ay içinde bir indirim yaptık. Öğrenci kartlarını 50 liradan 40 liraya, sivil kartlarını ise 60 liradan 50 liraya indirdik. Sunduğumuz avantajlarla bir biniş 80 kuruşa kadar düştü. O arkadaşların rahatsızlığı bu. Yetmezmiş gibi seçimden önce iktidar partisinin teşkilatına yürü-meye kalkıştılar indirimi durdurabilmek için.”
Bir kamera daha takılacak
Özel halk otobüslerinde iki tane güvenlik ka-merası bulunduğunu kaydeden Galip Şanlı, TUREX otobüslerinin önlerinin kesilmesi, kavga gibi olayları daha net takip edebilmek için otobüslerin önlerine de bir güvenlik kamerası yerleştireceklerini aktardı. “Şu an açık ve net söylüyorum, baskı altında çalışıyoruz. Ön camlara da kamera takmaya başladık. Haklılığımızı belgeleyebilmek için para harcıyoruz” diyen Şanlı, basın mensup-larına verilen dosyadan bir örneği Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a, bir örneği de Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’na verdiklerini kaydetti. Balkanlıoğlu ve Çoban’ın görüntüleri izledikten sonra üzüldüklerini belirten Şanlı, “Vali Bey, bize de ‘Mağdur durumdasınız. Ama sizden böyle bir davranış duymak istemiyorum’ dedi. Biz de toplantıdan çıkar çıkmaz şoförlere talimat verildi” diye konuştu.
“TUREX’e sahip
çıkılmalı”
TUREX şoförlerine yönelik bir yanlış tutumun, Afyonkarahisarlıları da doğrudan etkilediğini kaydeden Afyonkarahisar Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, Afyonlunun TUREX’e sahip çıkması gerektiğini söyledi. Şanlı, “Afyon, TUREX’e sahip çıkmalı. Benim için değil. 7 sene sonra bu firma ya gidecek ya da devam edecek. Denizli’de böyle bir şeyimiz yok. Haksız yere hiç bir zaman ceza yemedik. Burada Emniyet’in önünden de ayakta yolcu taşıyarak geçiyorlar. Denizli’de bir tane ayakta yolcu alınmıyor” ifadelerini kullandı.
Maaş ve sigorta
konusunda titiz bir firma
Afyonkarahisar Özel Halk Otobüsleri olarak personelin maaşlarına ve sigortalarına özen gösterdiklerini dile getiren Galip Şanlı, “İlk günden bugüne maaşı gecikmeli alan bir personelimiz yok. Bir kişi firmamızda işe başladığında sigortası hemen yapılır. Çünkü insana değer veriyoruz” dedi.
Alkol kontrolü yapılıyor
TUREX’in firma içinde denetim ve disiplin koşullarının oluşturulduğuna da dikkat çeken Şanlı, şöyle konuştu:
“Her sabah alkol testi yapıyoruz. Polislerin kullandığı alkolmetre cihazı getirdik. Hizmetin bedeli bu. Teşekkür değil bu. 150 personelin 148’i Afyonkarahisarlı. Bizim iç ceza uygulamamız var. Biz hata yapan şoförlerin maaşlarından cezasını kesiyoruz. Bu bize iletilen bir yönetmelik. Duraklara girmemek 25 lira, sakallı yola çıkmak 25 lira, yolculara kaba davranış 250 lira, araçta telefon kullanmak 50 lira. Bize hakkıyla yazılmış trafik cezalarına da karşı değiliz. Hakkedene cezası yazılsın. Örneğin araçta seyir halinde cep telefonu kullanan bir şoförümüz varsa, ceza yazılsın. Çünkü o şoför kaza yapacaktır. Ama bize ayakta yolcu aldığımız gerekçesiyle ceza kesiliyorsa, bu ceza dolmuşlara da uygulanmalı. Biz ruhsatımızı ve vergimizi, otobüs olarak ödü-yoruz.”
172 adet kiralık plakaya yargı yolu
Afyonkarahisar Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı’nın dikkat çektiği bir diğer konu da kiralık plakalarla ilgiliydi. Şanlı, “Yönetmeliğe göre plaka alan kişinin geçimini sadece bu işten sağlaması gerekli. Bir başkasına vermek ya da kiralamak gibi bir şey kanunda yok. İstanbul’da bir plakanın kiralık kullanılmasından dolayı iptali söz konusu. Afyon’da ise 172 tane plaka kiralık. Belediye’den kayıtları istiyorsunuz, başka birisi üzerine, Emniyet’ten kayıtları alıyorsunuz, başka biri üzerine. Bunu bir de noterden tescillemişler. Bu plakalar verilirken Afyon merkezde oturması lazım diye yönetmelik var, bir çoğu yurtdışında. Hiç bir kişi ikinci iş olmaz deniyor. Ama M plakanın şirket üzerine de alındığını görüyoruz. Biz bu 172 kiralık plaka hakkında yargıya başvurarak gereğini yapacağız” dedi.
Şanlı, dolmuşçuların Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nde de temsil edildiğini belirterek TUREX’in ta-leplerinin Belediye Meclisi Trafik Komisyonu tarafından reddedildiğini savundu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme