Tuncer Kurşun vefat etti

Afyonkarahisar’da ahşap malzemeden cami, konak maketleri ile dikkat çeken Emekli Yüksek Makine Uçak Mühendisi Tuncer Kurşun 79 yaşında vefat etti. Tuncer Kurşun'un cenaze namazı bugün (Çarşamba günü) öğle namazını müteakip Paşa Camii’nde kılınacak. Emekli olduktan sonra ahşaptan uçak, otomobil, cami, ev, konak, tren, minibüs ve gemi maketleri yapmaya başlayan emekli Yüksek Makine Uçak Mühendisi, Afyonkarahisar [&hellip]

Afyonkarahisar’da ahşap malzemeden cami, konak maketleri ile dikkat çeken Emekli Yüksek Makine Uçak Mühendisi Tuncer Kurşun 79 yaşında vefat etti.

Tuncer Kurşun’un cenaze namazı bugün (Çarşamba günü) öğle namazını müteakip Paşa Camii’nde kılınacak.

Emekli olduktan sonra ahşaptan uçak, otomobil, cami, ev, konak, tren, minibüs ve gemi maketleri yapmaya başlayan emekli Yüksek Makine Uçak Mühendisi, Afyonkarahisar halkının yakından tanıdığı, sevdiği Tuncer Kurşun 79 yaşında yaşlılığa bağlı olarak yaşamını yitirdi.

Er Makinenin kurucusu olan Tuncer, en son Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) M. Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi binasının maketi tasarlayarak AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’a teslim etmişti. Merhum Kurşun bugün (Çarşamba günü) öğle namazını müteakip Paşa Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrası dualarla son yolculuğuna uğurlanacak.

Kurşun, maket yapımıyla İstanbul Teknik Üniversitesindeki öğrencilik yıllarında Mimarlık Fakültesinden arkadaşlarının mezuniyetleri için zorunlu maket çalışmalarına yardım ederek tanıştı.

Üniversite mezuniyetinin ardından İstanbul’da iki yıl bir otomobil firmasıyla çalışan Kurşun, Afyonkarahisar’a kesin dönüş yaparak bina mekaniği, havalandırma, kalorifer ve sıhhi tesisat üzerine bir şirket kurarak uzun yıllar bu sektörde hizmet verdi.

Emekli olduktan sonra işlerini inşaat mühendisi oğluna devreden Kurşun, evinin bir odasını atölyeye çevirerek, hatıralarının geçtiği tarihi mekanlar ile tren garı ve gemilerin maketlerini yaptı.

2013 yılından itibaren rölövelerini bulduğu Afyonkarahisar ve Türkiye’nin çeşitli tarihi mekanlarının maketlerini, atölyesinde yapmaya başladı.

Yaptığı maketlerin kendisi için özel bir değer taşıdığını dile getiren Kurşun, şunları kaydetti:

“Tarihi değeri ve bende anısı olan her türlü binanın maketini en küçük ayrıntısına kadar yapıyorum. Bunun yanında gemi ve tren maketleri de yapıyorum. Bu maketler, kendi yaşantımdan da bir parça aslında. İstanbul yıllarımda çok bindiğim Arabalı Kartal Vapuru’nun ve orada iki yıl eğitim aldığım Haydarpaşa Lisesi’nin maketini yaptım. Ardından Afyonkarahisar’daki tarihi Afyon Lisesi’nin ve Paşa Camisi’nin maketlerini ortaya koydum.”

Maketlerinin çoğunu evinde sergilediğini aktaran Kurşun, “Evimin ‘aile müzesi’ olarak kalmasını istiyorum. Yaptığım eserleri burada halka açık bir şekilde maket müzesi gibi sergilemek istiyorum. Bu oğluma da vasiyetimdir. Farklı büyüklüklerde 40’a yakın maketim var. Ömrüm yettiği müddetçe maket yapmayı sürdüreceğim.” demişti.

Maketleri AKÜ ve ATSO tarafından sergilenen Kurşun’un sergilerini Vali Kübra Güran Yiğitbaşı da ziyaret etmişti.

Haber

Haber

Haber

Bakmadan Geçme