• Haberler
  • Genel
  • Tunca Kızılay’ı tanıtıyor – Kocatepe Gazetesi

Tunca Kızılay’ı tanıtıyor – Kocatepe Gazetesi

Kızılay Haftası nedeniyle Ahmet Tunca öğrencilere Kızılay'ı tanıtmaya devam ediyor Eğitim çıkartması Afyon’dan başladıAtatürk Lisesi öğrencilerine bilgiler veren Ahmet Tunca, 'Emekli bir eğitimci olarak çocuklarımızın arasında bulunmak bana büyük bir ivme kazandırıyor. O yüzden emekli olduktan sonra nasıl olsa biz Kızılay için çalışmalar yapıyoruz. Ben de kendime göre Türkiye'de bir ilki başlatayım istedim. Bu ilklerden [&hellip]

Tunca Kızılay'ı tanıtıyor

Kızılay Haftası nedeniyle Ahmet Tunca öğrencilere Kızılay’ı tanıtmaya devam ediyor

Eğitim çıkartması Afyon’dan başladı
Atatürk Lisesi öğrencilerine bilgiler veren Ahmet Tunca, “Emekli bir eğitimci olarak çocuklarımızın arasında bulunmak bana büyük bir ivme kazandırıyor. O yüzden emekli olduktan sonra nasıl olsa biz Kızılay için çalışmalar yapıyoruz. Ben de kendime göre Türkiye’de bir ilki başlatayım istedim. Bu ilklerden gerçekten çok keyifli verimler almaya başladık. Ana sınıfından üniversite öğrencilerine kadar tüm çocuklarımıza Kızılay ile ilgili eğitimler veriyoruz. Bu çalışmalarımızdan öyle güzel veriler aldık ki, bu faaliyetlerimizi bu sene ilk defa Türkiye’deki bütün okullara yönelik olarak başlattık. Dolayısıyla eğitim çıkartması ilk defa Afyonkarahisar’dan başladı. Mesela kadın kolları da Türkiye’de ilk defa ilimizde başlatıldı. Bu ilkleri başlatmanın bize verdiği gurur ve heyecanı yaşıyoruz. İnşallah bu heyecanı elimizden geldiği kadar götürmeye, taşımaya çalışacağız. Bu bir bayrak yarışı. Bu bayrak yarışını inşallah bizden sonra sizler taşıyacak, insanlara yararlı olmaya çalışacaksınız”dedi.
142 yıl önce kuruldu
Kızılay, 1868 yılında, bundan 142 yıl önce kurulduğunu kaydeden Tunca, “Dünyanın en eski kurumlarından birisi. Kızılay, sadece kara günlerin değil, ak günlerin de dostu. Kızılay’ın olağan üstü hallerde yaptığı çalışmaların yanında, olağan üstü olmayan normal günlerde yaptığı çalışmalar da var. 142 yıl önce İstanbul’da kurulmuş olan Abdullah Paşa, Fevzi Paşa, Makro Paşa savaşlara yönelik bazı tedbirler almaya çalışıyorlar. Bu tedbirler, savaş esnasında oluşan hasta askerlere, yaralı askerlere, ameliyat olması gereken, ihtiyaç sahibi vatandaşlara dahi yardım yapabilmek için sözleşme imzalıyorlar. Bu 1865 yılında yapılan sözleşmenin hemen arkasından, Sultan Abdul Necip zamanında 1868 yılında Kızılay kuruluyor. Kızılhaç’ın arkasında bütün bir Batı alemi bulunmakta. Kızılay’ın arkasında ise sadece 72 milyonluk Türk milleti var. Kızılay, dünyanın en büyük ikinci yardım kuruluşu seçildi. Kızılhaç’ın arkasında 3 milyar insan var. Ama Kızılay’ın arkasında 72 milyon Türk milleti var. Ona rağmen Dünyanın en büyük ikinci yardım kuruluşu seçildi.”dedi.
Kızılay ayrım yapmaz
Tunca konuşmasında, “Veren el, alan elden üstündür. Komşusu aç yatar iken, kendisi tok yatan bizden değildir. Bunlar hem Hadis-i Şerif, hem de Ayet-i Kerime. Yani inançlarımızın gereği biz gerçekten yardımlaşmayı çok seven bir milletiz. Çok güzel bir Hadis-i Şerif daha var. ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara en faydalı olandır.’ Bizim toplumumuzun yüzde 99’u Müslüman bir toplumdur. Bakın en çok namaz kılanlar insanların en hayırlısıdır, en çok oruç tutan, insanların en hayırlısıdır denmiyor. Çünkü bunlar bireysel borçlarınızdır. ama insanlara faydalı olursanız, o zaman dünyanın en faydalı insanı olursunuz. Kızılay’ın temelinde bu var. Kızılay’ın temelinde insan odaklı bir hedef var. Kızılay olarak hiçbir ayrım yapmadık. Din, dil, ırk, Türkçe konuşuyor, konuşmuyor demeden, ayrım yapmadan bütün dünyaya mal olmuş bir kurumdur. 142 yıl önce kurulan bu hayır derneği, önce hastalara yardım adı altında kuruluyor, daha sonra Hilal-i Ahmer adını alıyor. 1925’te Kızılay adını alıyor. Hastalara yardım amacıyla kurulan bu dernek, daha sonra amaçlarını çoğaltıyor. Bu amaçlar, deprem, sel felaketi, salgın hastalık gibi olağanüstü hallerde hiçbir ayrım yapmadan, herkesin yardımına koşan bir yardım kuruluşu haline geliyor”diye konuştu.

Bakmadan Geçme