Trafikte Yapay Zeka Dönemi Başlıyor

Trafik kontrollerinde artık yerli kaynaklardan oluşan yapay zeka destekli radar cihazları yer alacak

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) trafik birimleri, 14 Haziran 2024 tarihinden itibaren Savunma Sanayi Başkanlığı koordinesinde yerli ve milli imkanlarla üretilen hız ihlal tespit sistemlerini kullanmaya başladı. Bu yeni sistemler, son olarak 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde de tüm yollarda radar denetimleri için kullanıldı. Yeni radar sistemi, trafik polislerinin yanı sıra jandarma trafik ekipleri tarafından da kullanılmaktadır.

Yeni nesil mobil hız tespit cihazı (radar), birçok özelliği ile dikkat çekiyor. Tripod veya araç üzerine kurulabilen bu cihaz, operatöre ihtiyaç duymadan karayolunda seyreden araçların plaka ve hız verilerini okuyabiliyor. EGM PolNet ağına gönderilen veriler, sistem tarafından otomatik olarak hız ihlali sorgulamasından geçiriliyor ve ihlal bilgisi anlık olarak trafik ekiplerine bildiriliyor. Böylece, kural ihlali yapan sürücülere anında gerekli yasal işlemler uygulanabiliyor.

Bu cihaz, aynı yöndeki 4 şerit dahil olmak üzere tüm araçların hızlarını tespit edebiliyor ve veri tabanı sorgusu yapmaksızın yapay zeka ile araç cinsi ayrımı yapabiliyor. Tüm hava şartlarında, gündüz ve gece hız tespiti yapabilen bu cihaz, otoyollar dahil tüm karayollarında aktif olarak kullanılmaya başlandı.

Bakmadan Geçme