Trafik sorununu elbirliğiyle çözeceğiz – Kocatepe Gazetesi
Dünya Sağlık Örgütü, Güvenli Trafik Projesi kapsamında Afyonkarahisar’daki basın mensuplarıyla Yol Güvenliği Çalıştayı düzenledi. İkbal Termal Otel’de gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Şube Müdürü Kamil Ekmekçi, trafik kazaları nedeniyle çok sayıda can kaybı yaşandığını belirtti. Ekmekçi, kazaları engellemek ve ölüm oranlarını düşürmek için elbirliğiyle çalışılması gerektiğini vurguladı. Dünya Sağlık [&hellip]
Dünya Sağlık Örgütü, Güvenli Trafik Projesi kapsamında Afyonkarahisar’daki basın mensuplarıyla Yol Güvenliği Çalıştayı düzenledi.
İkbal Termal Otel’de gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Şube Müdürü Kamil Ekmekçi, trafik kazaları nedeniyle çok sayıda can kaybı yaşandığını belirtti. Ekmekçi, kazaları engellemek ve ölüm oranlarını düşürmek için elbirliğiyle çalışılması gerektiğini vurguladı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’de Ankara ve Afyonkarahisar’da yürüttüğü Güvenli Trafik Projesi kapsamında medya çalıştayı düzenlendi. İkbal Termal Otel’de gerçekleştirilen çalıştayda, katılımcıları trafik kazalarında meydana gelen can ve mal kayıpları hakkında bilgilendiren Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Şube Müdürü Kamil Ekmekçi, terör örgütünün faaliyet yürüttüğü son 27 yılda, trafik kazalarında ha-yatını kaybedenlerin terör saldırısı sonucunda hayatını kaybedenlerden fazla olduğunu söyledi. Ekmekçi, “Vatandaşlarımız arasında anket yapıldığında, ülkemizin çözmesi gereken en büyük sorun terör çıkıyor. Geçen ay Van’da meydana gelen depremde de 600 vatandaşımızı yitirdik. Ama trafik kazalarında çok daha fazla vatandaşımız hayatını kaybediyor” dedi.
Son 27 yılda 35 bin kişinin terör eylemleri sonucunda hayatını kaybettiğini, şehit düştüğünü aktaran Ekmekçi, “Son 27 yılda trafik kazalarının sonucunda 270 bin kişinin yaşamını yitirdiğini görüyo-ruz. Yine son 27 yılda meydana gelen trafik kazalarında yaralananların sayısı da 5.5 milyon dolaylarında” diye konuştu.
Ekmekçi, Türkiye’de bir yılda 1 milyon 200 bin trafik kazasının meydana geldiğini ve trafik kazalarının Türkiye’de acı bir tablo oluşturduğunu belirtti. Trafik kazalarının hem ekonomik hem de manevi olarak Türkiye’ye çok çok kayıplar verdirdiğini anlatan Ekmekçi, “Bir an önce elbirliği ile bu sorunun çözümüne katkı sağlamalıyız, yoksa bizim canımız yanıyor. Trafik bizim haya-tımızın vazgeçilmezi ancak ne kadar kazaları azaltırsak iyi olur diye düşünüyorum. Ülkemizde insanlar kitaptan çok gazeteleri okuyor ve televiz-yon izliyor. Bu konuda yapılacak haberler ve verilecek olan eğitimlerin trafikte yararlı olacağı görüşünde-yiz” ifadelerini kullandı.
Çalıştaya katılan basın mensuplarına da seslenen Ekmekçi, “Anne karnından ölene kadar trafiğin içindeyiz. Ya sürücü olarak ya yaya olarak, trafiğin içindeyiz. Trafik hayatımızın vazgeçilmezi. Trafiğin içinde yaşarken ne kadar az hasarlı atlatmak. Burada medya mensuplarına da büyük görev düşüyor. Siz ne kadar bu konuda haber yaparsanız, biraz önce çizdiğimiz acı tablo düşük seviyelere çekilecektir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü Yol Güvenliği İletişim Sorumlusu Elena Altieri, dünyada her yıl 1 milyon 300 bin insanın trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Türkiye’de ise her yıl 50 bin kişinin bu kazalar sonrasında hayatını kaybettiğini dile getiren Altieri, dünyada ölüm nedeni oluşturan sebep-lere bakıldığında trafik kazalarının 11. sırada bulunduğunu ve bu sıranın ileri ki dönemlerde üst sıralara çıkabileceğinin düşünül-düğünü aktardı. Bu kazalara kurban gidenlerin pek çoğunun genç yaştaki erkeklerin olduğunu belirten Altieri, “Biz bu katliamı durdurmak istiyoruz. Bu konuda medyanın kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu sorun medyanın desteği ile çözülebilir” diye konuştu.
Bir halk sağlığı sorunu
Medya çalıştayında Dünya Sağlık Örgütü Program Asistanı Sinem Aydın, trafik kazalarının hangi kategoride değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin bir sunum yaptı. Aydın, gelişen ekonomilerin, çoğalan taşıt sayılarının, uzayan karayollarının trafik kazası riskini artırdığına dikkat çekti. Trafik kazalarının bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmasının doğru olacağına dikkat çeken Aydın, “Bu hızla gidilirse 2020 yılında trafik kazaları, dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında 3’üncü sıraya yükselecek. Sadece bu durum bile trafik kazalarının bir halk sağlığı sorunu oluğunu, tedbirlerin de bu doğrultuda alınması zorunluluğunu ortaya koyuyor” şeklinde konuştu. Aydın, Güvenli Trafik Projesi’nin 2013’e kadar sürecek, kapsamlı bir çalışma olduğunu da sözlerine ekledi. Aydın, Afyon’da çeşitli kesimlerle bir araya geldiklerini hatırlattı.
“Sıcak haber”le yetinmek doğru değil
Çalıştayda, tecrübeli gazeteci, Değiştirebiliriz Yol Platformu Kurucusu ve Sözcüsü Ahmet Utlu da yer aldı. Yol güvenliği konusunda öğrenmenin sınırı olmadığını anlatan Utlu, “Devamlı yaşayarak öğreni-yoruz. Dünyadan yeni şeyler öğreniyoruz. Türkiye’de temel problemler var. Kişisel beklentim, elimizdeki kalem veya kamera ile ilgili yapılabileceklerin neler olduğunu ortaya koyabilmek. Küçük bir virgül bile birçok şeyi değiştirebilir. Tek sütunluk trafik kazasını bile bir bildiri gibi etkili hale getirebilirsiniz. Bunun için de teknik bilgiye ihtiyaç duyuyorsunuz” diye konuştu. Utlu, trafik kazaları haberlerinin “sıcak haber” olarak algılandığını söyledi. Utlu, “Ancak haber takibi yaparak kaza haberinin toplum nezdinde duyarlılığın artması için bir araç olabileceğini biliyoruz. Bu konuda haber kaynaklarımızı da geliştirmemiz gerekir. Emniyet Müdürlüğü, Karayolları gibi kuruluşların yanı sıra www.degistirebiliriz.org’ta çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz” dedi.
Proje, 10 ülkede uygulanıyor
Dünya Sağlık Örgütü Proje Sekreteri Engin Uçar, Yol Güvenliği Çalıştayı’nda, Güvenli Trafik Projesi’ni anlattı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 10 ülkede uygulamaya geçirilen Güvenli Trafik Projesi’nin Türkiye’de pilot bölge olarak Ankara ve Afyonkarahisar’da uygulandığını söyleyen Uçar, trafik kazalarının hız ve kurallara uymamaktan kaynaklandığını vurguladı. Uçar, Afyonkarahisar’da emniyet kemeri takma oranının, şehirlerarası yolda emniyet kemeri takılma oranına göre düşük olduğunu kaydetti.
Muhabir, güzel haberle editörü zorlamalı
Gazi Üniversitesi Gazi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Aydın Özsoy, medya çalıştayındaki sunumunda, muhabirin sorumluluğu üzerinde durdu. Özsoy, medya çalıştayına katılan muhabirlere hitaben şöyle konuştu:
“Editöryal baskının, gazete ve televizyon sahiplerinin sizden ma-gazin ve sansasyo-nel haberler beklediğinin farkındayım. Ama burada iş siz muhabirlere düşüyor. Siz, yukarıdaki editörü ve haber müdürünü ne kadar zorlarsanız, haberinizin arkasında ne kadar durursanız, yayınlanma ihtimalini o kadar artırırsınız. Siz eksiksiz, güzel bir haber yazdığınızda editörünüz de o haberi yayınlamak isteyecektir. Ancak kaza yerine gittiğinizde ilk aşamada bilgileri toplayıp fotoğrafları çektikten sonra, kazanın nasıl olduğunu, hangi ihmalden kaynaklandığını da sorgulayın. Böylece haberi yazarken o ihmal ve ihmalin olmaması durumunda neler yaşanabileceğini anlatabilirsiniz.”
Önce tedbir
Merkez Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Halil İbrahim Uğur da çalıştayda bir sunum yaptı. Uğur, bir trafik kazası sırasında, kazaya karışmayan araçların güvenliği için trafikte bazı uygulamalar yaptıklarına dikkat çekti. Uğur, kaza yerinde mutlaka tedbir aldıklarını, polis memurları dışındaki diğer görevlilerin de bu tedbirlere riayet etmelerinin önemli olduğunu belirtti. Uğur, kazada ölüm olayı meydana gelirse, olayın Cumhuriyet Savcılığı’na intikal ettiğinin de altını çizdi.
Simülatör, ders verdi
Çalıştaya katılan basın mensupları, İkbal Termal Otel önünde kurulan devrilme ve çarpma simülatörleriyle emniyet kemerinin ne kadar önemli olduğunun farkına vardı. Afyonkarahisar Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdürü Hüseyin Ergin’in uygulamaya iştirak ettiği simülatörler emniyet kemeri olmazsa, kazada neler yaşana-bileceğini düşündürdü.
“Lütfen emniyet kemerinizini takın”
Yol Güvenliği Çalıştayı’nda en dikkat çeken kişi, Kutlu Kardeşler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kutlu’ydu. Ağabeyini trafik kazasında yitiren Kutlu, otomobile ya da başka araçlara binen herkesin mutlaka emniyet kemeri takması gerektiğini söyledi. Kutlu, şöyle konuştu:
“Ağabeyim trafik kazasında hayatını kaybetti. Bir kaza anında emniyet kemerini takmadığı için öndeki cama çarptı. Beyin kanaması geçirdi. Buradan sesleniyorum: Lütfen emniyet kemerinizi takın. Sabah kalktığınızda nasıl elinizi, yüzünüzü yıkıyorsanız, emniyet kemeri takmayı da öyle alışkanlık hâline getirin”
Medyaya
görev düşüyor
Afyonkarahisar Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdürü Hüseyin Ergin de Dünya Sağlık Örgütü’nün medya çalıştayına katılan yetkililer arasındaydı. Ergin, trafik kazalarının önüne geçilmesi için basın-yayın kuruluşlarının da üzerine görev düştüğünü belirtti. Ergin, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin, toplumda üzüntüye neden olduğunu aktardı.
Haber:
Murat Arısoy