• Haberler
  • Genel
  • Trafik güvenliği, pek çok kişiyi ilgilendiriyor

Trafik güvenliği, pek çok kişiyi ilgilendiriyor

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı, Ankara ve Afyonkarahisar’da 5 yıl sürecek 'Yol Güvenliği' projesi hakkında bilgilendirme ve fikir alışverişi toplantıları yaptı. DSÖ Cenevre Ofis Yetkilisi Meleeki Khayesi, trafik güvenliği konusunun pek çok kişiyi ilgilendirdiğini belirtti Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yürütülen 'Yol Güvenliği Projesi' Kent Konseyi Üyeleri, üniversite öğrencileri, minibüs şoförleri ve [&hellip]

Trafik güvenliği, pek çok kişiyi ilgilendiriyor

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı, Ankara ve Afyonkarahisar’da 5 yıl sürecek “Yol Güvenliği” projesi hakkında bilgilendirme ve fikir alışverişi toplantıları yaptı. DSÖ Cenevre Ofis Yetkilisi Meleeki Khayesi, trafik güvenliği konusunun pek çok kişiyi ilgilendirdiğini belirtti

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yürütülen ‘Yol Güvenliği Projesi’ Kent Konseyi Üyeleri, üniversite öğrencileri, minibüs şoförleri ve yerel basın kuruluşları çalışanları ile masaya yatırıldı. İkbal Termal Otel’de gerçekleştirilen toplantıların medya bölümüne katılan Dünya Sağlık Örgütü Cenevre Ofis Yetkilisi Meleeki Khayesi, “Proje, ulusal ve uluslararası pek çok ortağı birlik çalışma bakımından gündeme getiriyor. Trafik güvenliği konusu pek çok kişiyi ilgilendiriyor. Her yıl 1,3 milyon kişi, trafik kazaları nedeniyle yaşamını yitiriyor. 50 milyon kadar kişi de bu kazalar neticesinde yaralanıyor” dedi.
Küçük sebepler,
büyük kazalara yol açıyor
Türkiye’yle ilgili rakamlar da veren Khayesi, “Türnkiye’de her yıl 10 bin kişi trafik kazalarında ölüyor. Bu kazaların sebepleri, kontrol edilebilecek kadar küçük şeyler. Aşırı hız ya da alkollüyken araç kullanma, kazaların nedenleri arasında. Emniyet kemerini kullanmamak da ölüm riskini artıran unsurlar arasında” diye konuştu.
Proje, toplam 5 yıl sürecek
Khayesi, şöyle devam etti:
“Projenin ardından sonuca ulaşacağımızı biliyorum, ama bu zaman alacak. Bu sonuca ulaşmak için herkes kendi birikimini ortaya koyacak. Türkiye’de, Ankara ve Afyonkarahisar’da çalışma yapıyoruz. Küçük bölgelerde başarı kazanıldıktan sonra büyük bölgelere ulaşılabiliyor. Projemiz önce 2 yıl, sonra da 3 yıl olmak üzere toplam 5 yıl sürecek.”
Türkiye ve 9 ülkede aynı anda
Dünya Sağlık Örgütü’nün başlattığı “Yol Güvenliği” projesinin Türkiye ile birlikte Rusya, Vietnam, Kamboçya, Çin, Hindistan, Mısır, Kenya, Brezilya ile Meksika’da da yürütüleceğini aktaran Khayesi, projenin yürütülmesi konusunda basın mensuplarından da destek istedi.
Kazalarda, “sansasyon dili” kullanılıyor
Toplantıda Sağlık Bakanlığı’ndan Tuba Atila ve Gazi Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Doktor Ebru Arıkan Öztürk’ün konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Aydan Özsoy, yazılı ve görsel basın kuruluşlarında kaza haberlerinin nasıl verildiğini ve olması gereken yazım biçimini basın mensuplarına anlattı. Özsoy, yazılı basında kullanılan dilin, haberin üslubunun, yerinin ve fotoğraflar bağlamında klişeleşmiş bir habercilik anlayışının hakim olduğunu vurguladı. Özsoy, kaza haberlerinin trajedi, sansasyonellik ve rakamlar içine sıkıştırılmış şekilde verildiğini belirtti.Uzmanlaşmış habercilik yerine ajans haberciliğinin tercih edildiğini ifade eden Özsoy, bilgiye dayalı periyodik olarak yinelenen habercilik anlayışının ise yerleşmediğini söyledi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme