• Haberler
  • Asayiş
  • Trafik Çileye Döndü Ambaryolu'nda Çift Yön İçin Yeterli Veri Yok

Trafik Çileye Döndü Ambaryolu'nda Çift Yön İçin Yeterli Veri Yok

Afyonkarahisar'da trafikte atılan plansız adımlar, vatandaşların ulaşımın yaşadığı zorluğun artmasına neden oldu. Bu karışıklıkta Ambaryolu'nun ikinci kısmının yeniden çift yön olması için yapılan başvuru incelendi yeterli veriye ulaşılamadı.

Önceki dönem Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek tarafından, şehir içi trafiği rahatlatmak amacıyla orta refüjün kaldırılması, kaldırımlarının genişletilmesi ve otopark düzenlemesinin yapılması işlemleri ile tek şerit hâline getirilen Ambaryolu’nun çilesi bitmedi. 31 Mart seçimlerinin ardından Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Belediye Başkanı Burcu Köksal, Ambaryolu’nun ikinci kısmının yeniden çift şerit hâline geleceğini açıkladı. Seçimden önce her açıklamasında “Şehri istişare ile yöneteceğiz” diyen Köksal’ın Ambaryolu’ndaki çift şerit planını kiminle istişare ettiği ise merak konusu oldu.

ŞEHİR İÇİ TRAFİK ÇEKİLMEZ BİR HÂL ALDI

Köksal’ın otopark uygulamasına bir anda son vermesi, cadde ve sokaklardaki otopark uygulamalarını kaldırması ve tüm alanları ücretsiz hale getirmesinin ardından özellikle şehir içi ana arterlerde ve işlek caddelerde trafik akışı çekilmez bir hal aldı. Vatandaşların araçlarını gelişigüzel park etmeleri ve araçlarını dükkân önlerine gün boyu bırakmaları nedeniyle park yeri bulmakta zorlanan vatandaşlar, kısa sürecek olan işlerinde bile çarşıya uğrayamaz oldu. İş yerine aracıyla giden çalışanlar için de park yeri bulmak çileye dönüşürken, birçok vatandaş uzun süre aynı noktada aracıyla dolaşmak durumunda kalıyor.

MİSAFİRLER ZOR DURUMDA KALIYOR

Şehir içi trafikteki keşmekeş, Afyonkarahisar’ı tanımak ve gezmek için gelen misafirleri de zor durumda bırakıyor. Yerli ve yabancı turistler, şehrin ticaretinin kalbinin attığı merkezlere girmekte güçlük çekerken trafikteki hengâme dolayısıyla pek çok misafirin Afyon’a özgü lezzetlerin tadına bakmaktan geri durduğu gözlemleniyor.

KARARLAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINIYOR

Trafikteki sorunlar çözüm beklerken Ambaryolu’nun ikinci kısmının yeninden çift yön olması konusunda nasıl bir adım atılacağı da merak ediliyor. Trafikte bir caddenin tek veya çift yön olması uygulamasına İl Trafik Komisyonu tarafından karar veriliyor. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 12. Maddesi gereğince İl Trafik Komisyonu Vali veya yardımcısı Başkanlığında Emniyet, Jandarma, Belediye, Karayolları, Milli Eğitim, Şoförler Odası üyelerince toplanıyor ve oy çoğunluğuyla karar alınıyor.

BELEDİYE ÇİFT YÖN İÇİN BAŞVURDU

Afyonkarahisar Belediyesi, 6 Haziran 2024 tarihinde resmî adı Kadınana Caddesi olan Ambaryolu’ndaki Tek Yön Uygulamasına ait İl Trafik Komisyon Başkanlığının 17.04.2023 tarifi ve 2023/55 sayılı kararı iptal edilerek trafik akımının yeniden düzenlenmesi için başvuru yaptı.

İL TRAFİK KOMİSYONU TOPLANDI

16 Temmuz 2024 tarihinde İl Trafik Komisyon Başkanlığı tarafından tetkik edilerek karar verilmesi konusundaki dilekçesi doğrultusunda Karayolları Trafik Kanunu’nun 12. Maddesi gereği İl Trafik Komisyonu Vali Yardımcısı Başkanlığında Emniyet, Jandarma, Belediye, Karayolları, Milli Eğitim, Şoförler Odası temsilcilerinin katılımıyla toplandı.

ÇALIŞMA TAMAMLANMAMIŞ

Komisyon toplantısında Ambaryolu’nun çift yöne çevrilmesi ile ilgili yeterli veri, istatistiksel çalışmaların tamamlanmadan şehir trafiği akış şeması gösterilmeden sadece bir talepten ibaret olduğu anlaşılmakla birlikte konunun Belediye ve Şehiriçi Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü personellerince müşterek hazırlanacak bir rapordan sonra tekrar değerlendirileceği kararı alındı. Afyonkarahisarlılar şehri tartışmalar yumağında bırakan ve ani kararlarını hayata geçiren Köksal’ın yaşanan trafik karmaşasına nasıl bir çözüm bulacağını merakla bekliyor.

Haber

Bakmadan Geçme