TRAFİK ÇİLESİ NASIL BİTECEK?

Afyonkarahisar’da özellikle iş çıkışı yaşanan yoğun trafik, vatandaşların tahammül sınırını zorluyor.

Afyonkarahisar’da iş çıkış saatlerinde Kurtuluş Caddesi’nden başlayan araç trafiği Ambaryolu’nda durma noktasına geliyor. Kurtuluş Caddesi’nde park eden araçların yanına ikinci aracın park etmesi, Ambaryolu’nda yan park uygulamasının yanı sıra sürücülerin düz park alışkanlığından da vazgeçmemeleri trafiği içinden çıkılmaz hâle getiriyor.

DURAK VAR, UYAN YOK
Yolların sağ tarafı park edilmiş araçlarla dolunca, şehiriçi minibüsler de yolcuyu cadde ortasında bindirip indiriyor. Araç sürücüleri, minibüslerin mutlaka durağa girmesi gerektiğini savunuyor; dolmuş şoförleri ise durakların ve durak çevrelerinin araçlar tarafından kapatıldığını belirterek başka çarelerinin olmadığını öne sürüyor.

Haber

YAYALAR DA DİKKATSİZ
Yayalar ise İçişleri Bakanlığı tarafından üzerinde hassasiyetle durulan yaya geçitleri yerine araçların akıcı şekilde ilerlemesi beklenen bölgeleri kullanarak karşıdan karşıya geçiyor. Bazı yayalar elinde telefonla meşgul olurken gelen aracı bile göremiyor.

Haber

HER YERDEN ÇIKABİLİRLER
Özellikle küresel salgın döneminde e-ticaretin yaygınlaşması sonucu sıklıkla görmeye başlanan motokuryeler de trafik sorunun başka bir boyutunu oluşturuyor. Sürücüler motokuryelerin nereden çıkacağını tahmin edemiyor. Bazı motokuryelerin her an kavgaya hazır hâli de şikayet konuları arasında bulunuyor.

Haber

ÇÖZÜM NEDİR, NE YAPMALI?
Afyonkarahisar’da trafik sorunu gündeme geldiğinde iki konu öne çıkıyor: Şehiriçi minibüs sayılarının azaltılması ve bazı caddelerin tek yöne çevrilmesi.
Minibüs sayılarının azaltılması girişimleri yapılsa da şoför esnafının geçimini nasıl sağlayacağı hakkında memnun edici bir formül üretilmiyor. Bazı caddelerin tek yöne çevrilmesi ise keşmekeş görüntüsüne dönüşüyor.
Bu noktada, ana caddelerde araç parkının kesinlikle engellenmesi, otopark sahasının ve sayısının artırılması öneriliyor.
Ayrıca toplu taşımada akıllı durak altyapısı sağlanan bir sistemle vatandaşların otobüs ve minibüslerin ne zaman, nereden, hangi dolulukla geçeceğini öğrenmesinun sağlanması talep ediliyor. Böylece bireysel araç kullanımı yerine toplu taşımanın teşvik edileceği üzerinde duruluyor.
Bununla birlikte trafikten etkilenen sürücü ve yayalar için farkındalık oluşturulması da bekleniyor.

Bakmadan Geçme