• Haberler
  • Ekonomi
  • Trabzon ve Futbol Camiası Afyon'daki O Yatırımcıyı Konuşuyor

Trabzon ve Futbol Camiası Afyon'daki O Yatırımcıyı Konuşuyor

Trabzonspor'un Bankalar Birliği borcunu kapatan Trabzonspor başkanı Ertuğrul Doğan'ın ismi gündemde. Doğan'ın Afyonkarahisar'da da dev bir yatırımı olduğunu biliyor musunuz?

Trabzon ve Futbol Camiası Afyon'daki O Yatırımcıyı Konuşuyor
Trabzonspor'un Bankalar Birliği sözleşmesinden ilk çıkan kulüp olması gündem oldu. Trabzonspor'un borçlarının kapatmasına ön ayak olan sponsorluk sözleşmesine mercek tutulurken, Trabzonspor'un borcunu kapatan başkanı da gündemede. 

ERTUĞRUL DOĞAN KİMDİR

30 Ocak 1977'de Trabzon'da hayata gözlerini açan Ertuğrul Doğan ,üniversite de dâhil olmak üzere eğitim hayatını Trabzon'da tamamladı. Karadeniz Teknik Üniversitesinde işletme bölümünü bitiren Doğan, iş yaşamına 2000 yılında akaryakıt istasyonu açarak başladı. AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Doğan, iktidarın güçlenmesiyle tek tek basamakları tırmanarak gayrimenkul ve enerji üretim sektörlerinde de yatırımlar yaptı. 

Gayrimenkul şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığı görevini de üstlenen Doğan, 2014 yılında enerji sektörüne adım atan Oltan & Köleoğlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Ertuğrul Doğan önderliğindeki Oltan & Köleoğlu Enerji Şirketi, 2018 yılında Çorum'un Mecitözü ilçesinde 5 MW, 2020 yılında Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde 27 MW, 2021 yılı Ocak ayında ise Samsun'un Çarşamba ilçesinde 27 MW Biyokütle Enerji Tesisi Projelerini tamamladı.

8 Nisan 2018'de Trabzonspor Kulübü Başkanlığı'na seçilen Ahmet Ağaoğlu'nun yönetim kurulunda yer alan Doğan, Trabzonspor Kulübü Başkan Yardımcısı olarak görevini yürütmektedir. Ertuğrul Doğan evli ve 2 çocuk babasıdır.


FERRERO'YA SATIŞTA ROL OYNADI

2014 yılında, fındık işlemeciliği üzerine çalışan Oltan Gıda adlı ortaklığın, Nutella'nın üreticisi İtalyan Ferrero'ya satılmasında etkili oldu ve satıştan sonra enerji sektörüne yöneldi. Öte yandan Ferrero'nun fındık sektöründe tekelleşmesi ve fiyat kırdığı iddiaları tartışılmaya devam ediyor.


ENERJİ SEKTÖRÜNE YÖNELDİ

Satış sonrası Oltan & Köleoğlu Enerji adlı bir enerji şirketi kurulurken Doğan, bu şirketin yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturdu. Şirket; Afyonkarahisar, Karaman ve Çorum gibi birçok şehirde biyokütle yakıtlı enerji santralleri (BES) inşa etti. Kurulan bu santrallar sayesinde Oltan & Köleoğlu Enerji, Türkiye'deki en büyük biyokütle enerji santrali yatırımcısı oldu. Bu süreç içerisinde Doğan, Trabzon Ticaret Odasında başkan yardımcılığı görevini de yürüttü.

Trabzon ve Futbol Camiası Afyon'daki O Yatırımcıyı Konuşuyor

AFYON'DAKİ BORDO-MAVİ SANTRAL

Doğan, Afyon Eber Biyokütle Enerji Santrali yatırımı ile Türkiye'nin kendi alanındaki en büyük enerji santralinin işleticisi hâline geldi. Santral Trabzonspor’un renkleri ile boyanırken Ertuğrul Doğan ise "İlklerin takımı olan Trabzonspor gibi enerji sektöründe ilklere imza atıyoruz" açıklamasında bulundu. Oltan Köleoğlu Enerji’ye ait ‘Afyon Eber Biyokütle Enerji Santrali’ ile yılda ortalama 220 bin ton zirai atık bertaraf edilerek, 210.121.000 kwh/yıl yenilenebilir enerji üretiliyor. Böylece sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen proje, yıllık yaklaşık 90.500 ton karbon salınımını önleyerek de iklim değişikliğinin yavaşlatılmasında önemli rol oynuyor.

TRABZONSPOR YÖNETİCİLİĞİNE İLK ADIM

Doğan, 2018 yılında yönetici olarak göreve başladığı Trabzonspor'da 2021 yılındaki 78'inci Olağan Genel Kurul'da Ahmet Ağaoğlu yönetiminin asbaşkanı oldu. 26 Mart 2023 tarihinde tek liste ile girilen seçimde Trabzonspor başkanı olarak seçildi.

Doğan'ın başkanlığı döneminde sportif başarısızlığa rağmen yapılan yüksek gelirli sponsorluk sözleşmeleri dikkat çekiyor.

Trabzon ve Futbol Camiası Afyon'daki O Yatırımcıyı Konuşuyor
TEKNİK DİREKTÖRLÜK ARAYIŞINDA SİYASİ KARAR

Bu sezon ise teknik direktör arayışları esnasında Fatih Tekke'ye yönelen Ertuğrul Doğan'ın AKP içinden gelen siyasi telkinler sonucu Şenol Güneş ile sözleşme imzaladığı iddia edildi. Tekke'nin kuzeni Kenan Tekke sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Ertuğrul Doğan Fatih Tekke'yi arıyor 'Hocam üzerimde çok siyasi baskı var sizin ile çalışamayacağız' diyor ve Şenol Güneş gündeme geliyor... Konu bu" ifadelerini kullanmıştı. Daha sonra ise Trabzonspor Şenol Güneş ile masaya oturmuş ve tecrübeli çalıştırıcı ile imzalar atılmıştı. Söz konusu 'siyasi baskı'nın AKP kanadından olduğu öne sürülmüştü.

Bakmadan Geçme