TR33 Bölgesi'nde Savunma Sanayi Kümesi oluşturulacak

Toplantıya Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Ajans Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, Program Yönetim Birim Başkanı Erce Şengül, İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Taylan Uygun, BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, savunma sanayi alanında ürünler üreten firmaların temsilcileri ve çok sayıda [&hellip]

Toplantıya Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Ajans Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz, Program Yönetim Birim Başkanı Erce Şengül, İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Taylan Uygun, BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, savunma sanayi alanında ürünler üreten firmaların temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda söz alan MCBÜ Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aktaş, Manisa olarak savunma sanayisi için önemli bir adım attıklarını kaydetti. Aktaş, savunma ve uzay üssü sanayisi konusunda gelişmiş teknolojik ürünler geliştireceklerini dile getirdi.
Ajans Genel Sekreter Vekili Veli Oğuz ise proje kapsamında sektörün önemli temsilcileriyle görüştüklerini ifade ederek üretilecek olan ürünler hakkında bilgi verdiklerini ifade etti. Oğuz, Bölge’de Manisa merkezli sanayi kümesi oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Ülkede son zamanlarda yerli ve milli savunma teknoloji ürünlerinin üretilmesi için seferberlik başlatıldığını ifade eden Oğuz, projenin bu seferliğe destek olacağını vurguladı.
Türkiye’de 2000’li yıllardan itibaren savunma sanayisinde önemli adımların atıldığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Kemal Çelebi, devletin güçlü olmasının birinci şartının ordu olduğunu belirtti. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa ve ülke için önemli bir adımın atıldığını, adımın Türkiye’de bir ilk olduğunu dile getirdi.  
Daha sonra Ajans Program Yönetimi Birimi Başkanı Erce Şengül, projenin detayları hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından Vali Güvençer, Rektör Çelebi, Teknokent Genel Müdürü Aktaş ve Genel Sekreter Vekili Oğuz proje protokolünü imzaladı.
Toplantı sonrası BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, insansız kara aracıyla ilgili açıklamada bulundu. Öztürk “İnsansız tanka gidebilmek için önce ufağını yapmanız lazım. Daha büyük yapmadan önce ufak yapıp, prototipi yapıp test etmeniz lazım. Biz de Manisa Celal Bayar Üniversitesinin elinde böyle bir imkân varsa onu değerlendirmek açısından yapmaya, ortaklaşa yapmaya talibiz. Kendileri de bunu uygun görürse zaten beraber bu işi yapar ve devam ederiz inşallah.” dedi.
Proje kapsamında MCBÜ TTO liderliğinde “Manisa Savunma Sanayi Teknoloji Geliştirme Kümesi (MASTEK)” kurularak, Manisa ili başta olmak üzere Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerini de içeren TR33 Bölgesi’nde savunma sanayisine yönelik ürün geliştirme konusunda kapasite oluşturulacak ve gerekli kabiliyetin kazanılması sağlanacak.
Kamu kurum ve kuruluşları ile Manisa Celal Bayar Üniversitesinin ortak olarak yer aldığı projede iştirakçi olarak Akhisar OSB, Salihli OSB, Soma OSB ve Turgutlu OSB; Manisa TSO, Afyonkarahisar TSO, Kütahya TSO ve Uşak TSO; Manisa Kalıp ve Makina İmalatçıları Birliği (MAKİM), Turgutlu Metal Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TURMESAD) ile 5 eksen CNC firması bulunuyor.

Bakmadan Geçme