• Haberler
  • Gündem
  • Toy: Arsa üretmek istediğimiz meralar, kalitesiz meralardır

Toy: Arsa üretmek istediğimiz meralar, kalitesiz meralardır

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, köylerde arsa üretme çalışmasının mera vasfına takıldığını belirtti. Toy, 'Tabii ki birinci sınıf meralarımızı korumalı ve yapılaşmaya izin vermemeliyiz. Ancak bizim arsa üreteceğimiz meralar birinci sınıf mera değil, köy yerleşim merkezine yakın olan kalitesiz meralardır. Kanaatim odur ki, bu şartlarda köylerde yeterli arsa olmadığı için işgaller kaçak yapılar, [&hellip]

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, köylerde arsa üretme çalışmasının mera vasfına takıldığını belirtti. Toy, “Tabii ki birinci sınıf meralarımızı korumalı ve yapılaşmaya izin vermemeliyiz. Ancak bizim arsa üreteceğimiz meralar birinci sınıf mera değil, köy yerleşim merkezine yakın olan kalitesiz meralardır. Kanaatim odur ki, bu şartlarda köylerde yeterli arsa olmadığı için işgaller kaçak yapılar, yıkımlar, şikâyetler, abone sorunları, imar kanunları bundan sonra da devam edecek” dedi

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, İl Genel Meclisi (İGM) Şubat ayı toplantılarının son birleşiminde meclis üyelerine kurumsal sunum yaptı.
“KÖY SAYISI 422’DEN 420’YE İNDİ”
İl Özel İdaresi Genel Sek-reteri Murat Toy, Afyonkarahisar’ın son kesinleşen il nüfus oranının 736 bin 912 olduğunu açıkladı. Kentin 17 ilçe bir merkez ilçesi bulunduğunu hatırlatan Toy, “Afyonkarahisar’ın 41 beldesi vardır. Köy sayımız Güney köyümüzün Belediye’ye dönmesiyle ve Çalışlar köyünün de Belediye olmasıyla 422’den 420’ye inmiştir. Bu köylere bağlı mahalle sayımız 132’dir. 2019 yılına göre köy nüfusu 168 bin civarında iken 167 bin 355’e gerilemiştir. Yani bu veri ışığında köylerde nüfusumuz azalmaktadır.” dedi.
“İGM’DE 50 ÜYE GÖREV YAPIYOR”
İl Özel İdaresi teşkilat yapısı hakkında bilgi veren Toy, ilgili kanuna göre İl Özel İdaresi’nin başı ve temsilcisinin Vali olduğunu, Genel Sekreterlik, Hukuk Müşavirliği, Genel Sekreter Yardımcıları ve bazı birimlerin bulunduğunu, 17 ilçede İlçe Özel İdare Müdürlüklerinin yer aldığını söyledi. İl Genel Meclis’nde toplam 50 üyenin görev yaptığını kaydeden Toy, “İGM üyelerinden 36’sı AK Parti, 8’i MHP, 2’si CHP, 3’ü İYİ Parti ve 1’i bağımsız üye olmak üzere toplam 50 meclis üyemiz vardır. İl Genel Meclisi’nde 13 komisyonumuz vardır. Bunlar; İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, Eğitim Komisyonu, Kültür ve Turizm Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu, Tarım ve Orman Komisyonu, Araştırma ve Geliştirme Komisyonu, İdari ve Hukuk İşleri Komisyonu, İçme Suyu ve Jeotermal Komisyonu, Aile ve Sosyal Hizmetler Komisyonu, Birlikler, Sulama ve Göletler Komisyonu, Yatırımlar ve Kararlar Takip Komisyonu, Gençlik ve Spor Komisyonudur.” diye konuştu.
“İL ÖZEL İDARESİ’NİN TOPLAM
2 BİN 179 KAYITLI TAŞINMAZI VAR”
İller Bankasına ayrılan payda ve diğer kaynaklarda önemli bir gelir kaybı yaşanıldığına dikkat çeken Toy, “Tüm bu nedenlerle 2021 Yılı Yatırım bütçemiz 2020 yılına göre biraz daha azalmış durumdadır. Bilindiği üzere İl Özel İdaremiz de taşınmaz yönetimi konusunda büyük sorunlar vardı. Ben Genel Sekreterlik görevine başladıktan kısa bir süre sonra Emlak ve İstimlâk Müdürlüğümüzü kurduk. Burada bir birim oluşturduk. İl Özel İdaremize ait hem ilde hemde ilçelerde tüm taşınmazların tapu kayıtlarından taramasını yaptık. Burada çok büyük sorunlar ortaya çıktı. Tam 13 adet değişik isim altında İl Özel İdaresine ait taşınmazlar bulunduğunu tespit ettik. Mesela Özel İdare, İl Özel İdaresi, Afyon Valiliği gibi tam 13 değişik isim altında taşınmazlar mevcuttu. Biz bunları tek isim altında Afyonkarahisar İl Özel İdaresi adı altında hepsini birleştirdik. Hatta şöyle bir durum oldu; Geçmiş yıllarda satılma veya devir dolayısıyla tapu kayıtları bizden çıkmış olmasına rağmen halen bizim kayıtlarımızda mevcut görülen taşınmazlar vardı. Bunları ayıkladık. Şu anda tapu kayıdında fiilen İl Özel İdaresi adına kayıtlı 2 bin 179 taşınmaz vardır.” şeklinde konuştu.
“TOPLAM 230 ADET ARAMA VE
İŞLETME RUHSATI VAR”
Bugüne kadar il genelinde bin 238 adet 1.2.3. sınıf istirahat yerleri ruhsatı verildiğini bildiren Toy, 577 adet ruhsatın iptal edildiğini, yürürlükte olan toplam ruhsat sayısının ise 680 olduğunu kaydetti. Birinci, ikinci sınıf ayrımının kirletme derecesine göre farklılık arz ettiğini aktaran Toy, “Sıhhi müesseler olarak bakkal, lokanta, berber gibi yönetmelikte belirtilen tesislerdir. Toplam 67 adet 1-A grubu maden ocağımız vardır. Bunların ruhsatları Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nce verilmiştir. Termal turizm merkezli olarak Hüdai Termal Turzim alanında 43 adet, Ömer Gecek Turizm alanında 49 adet, turizm alanları dışında da 144 adet olmak üzere toplam 230 adet hem arama hem de işletme ruhsatı bulunmaktadır.” dedi.
“BAHARDA AYAZİNİ’NDE FARKLI
ŞEYLER ORTAYA ÇIKACAK”
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Yazı İşleri Müdürlüğü’nce İhsaniye İlçesi’ne bağlı Ayazini Köyü’nde sokak sağlıklaştırma çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Toy şu ifadelere yer verdi: “Ayazini’nde şu anda sokak sağlıklaştırma çalışmalarımız devam etmektedir. Bilindiği üzere Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in de Ayazini Projesi bizzat takip ettiği bir projedir. Şu anda Ayazini köyünde hummalı bir çalışma devam ediyor. Önümüzde ki baharda çok güzel şeyler ortaya çıkacak diye düşünüyoruz.”
“KÖYLERDE ARSA
ÜRETİMİNE İHTİYAÇ VAR”
Köylerde arsa üretimi hakkında bilgi veren Murat Toy sözlerine şöyle devam etti: “Bilindiği üzere bu konuda ben oldukça çalışma yaptım. 75 adet köyde dosya hazırlayıp saha çalışmalarını yaptık. 1948 yılından bu yana Gece Kondu Kanunu, İmar Affı, İmar Barışı gibi değişik isimler altında tam 24 tane kanun çıkarılmıştır. Bu kanunların çıkarılma gerekçesi imar ve mülkiyet hukukuna uyulmaması neticesinde oluşan kaçak yapıların yasal hale getirilmesi bu yapıların elektrik, su, doğal gaz gibi abone işlemlerinin yapılmasına imkân vermektir. Olması gereken bu kanunların çıkarılmasına gerek duyulmayacak tedbirlerin önceden alınmasıdır. Köylerde arsa üretimi ve bunlardan birincisi ve en önemlisidir. Köylerde arsa üretimi görevi İl Özel İdaresine kanunla verilen bir görevdir. Köylerde arsa üretimi yapılamaması sonucu bazı köylerde insanlar aynı evlerde üst üste yaşamak veya Hazine’ye köy tüzel kişiliğine, ormana, meraya ev yaparak işgal etmektedir. Peşinden de abone işlemleri sorunları, yıkım, açılan davalar, şikâyetler gibi sorunlar başlamaktadır. Veya köylerde ev yapacak arsası olmayan insanlar köyde barınamadıkları için çareyi şehir merkezlerine göç etmekte bulmaktadır. Bu defa da başka sorunlar ortaya çıkmaktadır.”
“BİRİNCİ SINIF MERALAR KORUNMALI, KALİTESİZLERDE ARSA ÜRETİLMELİ”
“Bize düşen görev köyde yaşayan insanlarımıza aynı yerde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayacak sosyal imkânları yaratmak olmalıdır.” diyen Toy şunları kaydetti: “Görev başladığım günden bu yana 75 köyde arsa üretimi için çalışmaya başlamış sadece Şuhut ilçesi Çakırözü köyünde 94 parsel üreterek bir adım yol alabildim. Çakırözü köyünde arsa yaptığım taşınmaz mera olmadığından Hazine’ye ait olduğu için burada mesafe alabildim. Geriye kalan 74 köyde arsa yapılacak taşınmazlar mera vasıflı olduğu için Tarım ve Orman Bakanlığının izin vermemesi sebebiyle ne yazık ki sonuca ulaşamadı. Köylerde yaşayan insan sayısının her geçen gün azaldığı dikkate alındığında Tarım ve Orman Bakanlığının arsa üretimine izin vermediği meraların da ileride bir işe yaramayacağını düşünüyorum. Çünkü insan ve hayvancılık olmayan yerde mera ne işe yarar? Tabii ki birinci sınıf meralarımızı korumalı ve yapılaşmaya izin vermemeliyiz. Ancak bizim arsa üreteceğimiz meralar birinci sınıf mera değil, köy yerleşim merkezine yakın olan kalitesiz meralardır. Benim kanaatim odur ki, bu şartlarda köylerde yeterli arsa olmadığı için işgaller kaçak yapılar, yıkımlar, şikâyetler, abone sorunları, imar kanunları bundan sonra da devam edecek gibi görünüyor. Bu konuyu meclisimizin takdirlerine sunuyorum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Bakmadan Geçme