Torba Yasa'da Afyon şehitleri unutulmadı

Afyonkarahisar’da cephanelik patlamasıyla birlikte gündeme gelen patlayıcı maddelerle gazi olanlar ile şehit yakınlarının haklarıyla ilgili düzenleme yeni Torba Yasa Tasarısı’nda yer aldı. Düzenlemeyle şehit ve gazi yakınları ile engellilere yeni sosyal haklar tanınırken Afyonkarahisar şehitlerinin yakınlarına 70 Bin'er TL ödenecek Ataköy'de bulunan Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposunda 5 Eylül 2012 tarihinde meydana gelen [&hellip]

Torba Yasa’da Afyon şehitleri unutulmadı

Afyonkarahisar’da cephanelik patlamasıyla birlikte gündeme gelen patlayıcı maddelerle gazi olanlar ile şehit yakınlarının haklarıyla ilgili düzenleme yeni Torba Yasa Tasarısı’nda yer aldı. Düzenlemeyle şehit ve gazi yakınları ile engellilere yeni sosyal haklar tanınırken Afyonkarahisar şehitlerinin yakınlarına 70 Bin’er TL ödenecek

Ataköy’de bulunan Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposunda 5 Eylül 2012 tarihinde meydana gelen patlamayla Türkiye derinden sarsılmıştı. Patlamada hayatını kaybeden askerlerin terör mağduru olmaması nedeniyle bir çok haktan yararlanamayacağı eleştirileri üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar şehitlerinin yakınlarının da terör olaylarında şehit düşenlerin yakınları gibi tüm haklardan faydalanacağını söylemişti.
AFYONKARAHİSAR ŞEHİTLERİNE TAZMİNAT
Hükümetin önceki gün TBMM gönderdiği Yeni Torba Yasa Tasarısı’nda önemli düzenlemeler var. Tasarı, Afyonkarahisar şehitlerinin yakınlarına 70 Bin’er TL tazminat ödenmesini öngörüyor. Tasarıy-la cephanelikte şehit olan askerlerle ortaya çıkan yasal boşluk dolduruluyor. Tasarı yasalaşırsa; TSK, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet’te patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli ve imha edilmesinde oluşan zararlardan dolayı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Kanunu uygulanacak. Bu faaliyetlerde yaşamını yitirenlerin mirasçılarına en yüksek devlet memuru brüt aylığının 100 katı tutarında ödeme yapılacağı öğrenilirken, bu tutarın yaklaşık 70 bin lira olduğu kaydedildi.
ŞEHİT YAKINLARI VE
GAZİLERE YENİ HAKLAR
Vazife malulü kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin anne-babalarına aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartının da kaldırıldığı yasa tasarısında, hayatını kaybedenlerin anne veya babasına bağlanan aylığın toplamı asgari ücretten az olamayacağı öğrenildi.
Meclis tatile girmeden yetiştirilmesi planlanan yeni düzenleme şehit yakınları ve gazilere şu hakları tanıyor, “Malullük aylığı almakta iken hayatını kaybedenlerin dul ve yetimlerine ek ödeme ve eğitim öğretim yardımı yapılabilecek. Harp ve vazife malülleri ile vazife malullüğü aylığı alan dul ve yetimler de faizsiz konut kredisi kullanabilecek. Ayrıca harp veya vazife malulü sayılanlardan görev veya sınıf değiştirerek çalışmaya devam edenler de bu haktan yararlanabilecek. Ücretsiz seyahat hakkının kapsamı genişletiliyor. Vazife malullerinin anne ve babaları ile 25 yaşını doldurmamış çocukları ile çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşi, ana ve babaları ile 25 yaşını doldurmamış çocukları da ücretsiz seyahat hakkından yararlanacak.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme