• Haberler
  • Genel
  • Torba Yasa için siyasi saiklerle hareket ediliyor

Torba Yasa için siyasi saiklerle hareket ediliyor

Afyonkarahisar Barosu, aylık değerlendirme toplantılarının ikincisini gerçekleştirdi. Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen yasa tasarısı hakkında görüş bildiren kesimlerin, siyasi saiklerle tasarıyı övdüğünü ya da eleştirdiğini söyledi. Afyonkarahisar Barosu, ikinci aylık değerlendirme toplantısını yaptı. Avukat İsmail Akgül ve Avukat Ömer Faruk Aksoy’la birlikte kameraların karşısına geçen Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat [&hellip]

Torba Yasa için siyasi saiklerle hareket ediliyor

Afyonkarahisar Barosu, aylık değerlendirme toplantılarının ikincisini gerçekleştirdi.

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen yasa tasarısı hakkında görüş bildiren kesimlerin, siyasi saiklerle tasarıyı övdüğünü ya da eleştirdiğini söyledi.
Afyonkarahisar Barosu, ikinci aylık değerlendirme toplantısını yaptı. Avukat İsmail Akgül ve Avukat Ömer Faruk Aksoy’la birlikte kameraların karşısına geçen Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, yargıda reformdan Torba Yasa’ya kadar ülkenin gündemindeki maddelerle ilgili açıklama yaptı.
Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen yasa tasarısına ilişkin yeteri kadar bilgilendirme yapılmadığına dikkat çeken Turgay Şahin, internet ortamında da yasa metnin bulunmasının oldukça zor olduğuna dikkat çekti. Baro olarak yasa tasarısı metninin tamamına ulaştıklarını, metnin yaklaşık 780 sayfa olduğunu bildiren Şahin, Torba Yasa ile ilgili iki ana taraf olduğunu söyledi. Şahin, “Kimisi tümüyle destekliyor, kimisi de körü körüne bir muhalefet saiki ile hareket ediyor.
Kamuoyuna çok iyi anlatılamadığını görüyoruz. İnternette araştırma yapın torba yasa tasarısının tam metnine ulaşmanız çok zor. Yasa tasarısının yeterince tartılmadığı gözüküyor” dedi.
Şahin, kanunların bilgiye dayalı olarak tartışılması gerektiğini hatırlatarak “Lehte ya da aleyhte görüş beyan edenlerin büyük çoğunluğu fikir sahibi değil. Biz bunu anayasa değişikliğinde de müşahede etmiştik. Ne evetçiler, ne hayırcılar ciddi bir bilgiye sahip değildiler. Bu minvalde bir çekişme ortamı var. bu, kanun değişikliği için sağlıklı değil” diye konuştu.
Torba Yasa tasarısının avantajları ve dezavantajları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Şahin, tasarı ile düzenlenen Genel Sağlık Sigortası örneğini verdi. Şahin, “Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamı genişli-yor. Tasarıyla, genel sağlık sigortalıların kapsamı genişletiliyor. Buna göre, çıraklar, stajyer öğrenciler, üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, stajyer avukatlar, İŞKUR’un açtığı meslek edinme kurslarına katılanlar, kendileri üzerinden genel sağlık sigortası kapsamında olacak; bu kursa katılanların bakmakla yükümlü oldukları da bu kapsamda yer alacak. Yabancı öğrenciler ise öğrenim gördükleri süre boyunca prime esas günlük kazanç alt sınırının 30 günlük tutarı üzerinden katkı payı ödeyerek, genel sağlık sigortasından yararlanacak.1 Ocak 2012’de yürürlüğe girecek GSS sonrasında herkes gelirinin yüzde 12,5’u oranında prim ödemedikçe sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak” ifadelerini kullandı.
Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin’in basın toplantısında görüş açıklanan bir diğer konu da yargı reformu ile ilgiliydi. Şahin, yargıdaki gecikmenin avukatları doğrudan etkilediğini, bu nedenle yargıda reform ve hızlandırmadan yana olduklarını kaydetti. Şahin, bu bağlamda Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Çoşar’ın şu cümlelerine yer verdi:
“Anayasamızda yapılan değişiklik gereğince, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunma hakkının kabul edilmesinden amaç; insan hakları ihlallerine karşı ulusal düzeyde hak arayışını güçlendirmek, bu yolla insan hakları ihlallerinin önüne geçmek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin giderek artan iş yükünü hafifletmek, bu mahkemece Türkiye aleyhine hükmedilen tazminat miktarlarını azaltmaktır. Türkiye’nin çok ciddi ve radikal ölçekte bir yargı reformuna ihtiyacı olduğu açık ve tartışmasızdır. Bu ihtiyacın giderilmesi için öncelikle yerel mahkemeleri, gerek sayı, gerekse kaliteli yargıç bazında güçlendirmek, istinaf mahkemelerini aynı şekilde tahkim ederek bir an önce işler duruma getirmek ve dolayısıyla Yargıtay’a ve Danıştay’a gidecek iş sayısını azaltmak suretiyle bu mahkemeleri kuruluş amacına uygun biçimde bir içtihat mahkemesi konumuna döndürmek gerekir. Yargının yükünün azaltılabilmesi için, yerel mahkemeleri, gerek sayı, gerekse kaliteli yargıç bazında güçlendirmenin, istinaf mahkemelerini aynı şekilde tahkim ederek bir an önce işler duruma getirmenin yanı sıra yapılması gereken bir diğer husus; tahkim, arabuluculuk, uzlaşma gibi klasik yargılama faaliyetlerine alternatif çözüm yollarını bir an önce işler duruma getirmek ve yine kamu kurum ve kuruluşlarının ihtilaf yaratma becerilerini köreltmektir. Diğer bir deyişle idarenin her türlü eylem ve işlemini hukuka uygun biçimde yapmasını sağlamaktır. Demokrasilerde protesto hakkı, gösteri ve toplantı yürüyüşü yapma hakkı ve hatta koşulları var ise sivil itaatsizlikte bulunma hakkı vardır, ama direniş veya isyanda bulunma hakkı yoktur. Demokrasilerde seçim vardır. Gerek iktidarıyla, muhalefetiyle siyasiler, gerekse Yargıtay ve Danıştay ile diğer sivil toplum kuruluşları bu konuda istikrarlı ve tutarlı değiller. Bütün bu aktörler, siyasal konjonktüre göre, ülkedeki gelişmelere göre pozisyon alıyorlar. Dün hükümet, Yargıtay ve Danıştay’ın üye ve daire sayısını indirmek için girişimde bulunmuştu. Şimdi tamamen tersini yapıyor. Dün üye ve daire sayısının artırılmamasını isteyenler bugün bunu istemiyorlar. Oysaki halk nezdinde inandırıcı olabilmek için önce tutarlı olmak gerekir.”
Tebligat Kanunu ile ilgili de düzenlemelerin yapıldığına dikkat çeken Şahin, artık her vatandaşın, nüfusta kaydedilen adresinin tebligat adresi olarak belirleneceğini, bir değişiklik olması durumunda değişiklikleri ilgili makamlara tebliğ etmeyen vatandaşların mağdur olacağını söyledi. Şahin, bu konuda hizmet içi eğitim yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, konuşmasının son bölümünü, Baro olarak bir ayda yaptıkları faaliyetlere ayırdı. Şahin, şöyle konuştu:
“Değişen Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Hukuk Usulü Muhakemesi Kanunu üç kitap halinde bastırılmakta olup tüm meslektaşlarımıza dağıtılacak ve bunlarla ilgili eğitim çalışmalarına başlanılacaktır. Geçtiğimiz haftalarda, 21 Ocak 2011 tarihinde Yönetim Kurulumuzca Anayasa Mahkemesine gidilmiş, hassaten önceki baro başkanımız Av.C.Mümtaz Akıncı ve hemşehrilerimiz Ahmet Akyalçın ile yeni atanan Prof Dr.Erdal Tercan ziyaret edilmiştir. Ziyaret esnasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile de bir görüşme yapılarak meclis gündemindeki ‘Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkındaki Kanun’ konusundaki düşüncelerimiz aktarılmış, Anayasa Mahkemesine raportör üye alımında avukatları da değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu düşünce Anayasa Mahkemesi Başkanımız Haşim Kılıç tarafından kabul görmüştür.
Arkasından HSYK Binasına gidilerek , Kurulun avukat kökenli üyeleri Eski Kayseri Baro Başkanı Ali Aydın ile Sayın Rasim Aytin ziyaret edilmişlerdir. Aynı gün, Barolar Birliği’ne gidilerek Birlik Başkanı Av.Vedat Ahsen Coşar ziyaret edilmiş ve hep birlikte Birlik Hizmet Binası ve yeni hizmete giren Barolar Birliği’nin işlettiği ‘Litai Otel’ gezilmiş çalışmalar hakkında bilgi alınmıştır. 22 Ocak 2011 tarihinde Baro Başkanları Toplantısına iştirak edilmiştir. Adli Yardım Yönetmeliği değişikliği konusunda yapılan toplantıda, baromuzun görüşleri aktarılmıştır. Toplantı öncesinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av.Vedat Ahsen Coşar 7 aylık çalışmalarını anlatan bir rapor sunmuş, raporda belirtilen çalışmalar tüm baro başkanlarınca takdir edilmiştir. 4 Şubat 2011 tarihinde Tokat Barosu ziyaret edilmiş, Tokat Barosu’nun hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri gezilerek incelenmiştir. Bilindiği gibi Afyonkarahisar Belediyesi tarafından baromuza tahsis edilen ‘Devrane Aile Çay Bahçesi’ arazisinde Afyonkarahisar Barosu sosyal tesisi oluşturulacak olup bu konudaki örnekler tarafımızca incelenmektedir. Geçtiğimiz bir aylık dönemde mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımız bürolarında ziyaret edilmiş ve karşılaşılan sorunlar üzerinde durulmuştur.”

Şahin’den taziye

Afyonkarahisar Barosu Başkanı Avukat Turgay Şahin, gazetemizin kurucusu Şükrü Küçükkurt hakkında taziyelerini iletti. Şahin, “Afyonkarahisar yerel basınının duayeni Kocatepe Gazetesi’nin kurucusu, Şükrü Küçükkurt Beyefendi’nin ölüm haberini almış bulunuyoruz. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm basın camiasına başsağlığı diliyoruz” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme