Torba Yasa, her kesimi ilgilendiriyor

Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar, Torba Yasa olarak bilinen yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi dolayısıyla bir açıklama yaptı. Sayar, yasanın toplumun her kesimini ilgilendiren önemli maddeler içerdiğini söyledi Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Erdal Sayar, açıklamasında şunları söyledi: “Son günlerde kamu oyunun merakla beklediği toplam 224 [&hellip]

Torba Yasa, her kesimi ilgilendiriyor

Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar, Torba Yasa olarak bilinen yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi dolayısıyla bir açıklama yaptı. Sayar, yasanın toplumun her kesimini ilgilendiren önemli maddeler içerdiğini söyledi

Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Erdal Sayar, açıklamasında şunları söyledi: “Son günlerde kamu oyunun merakla beklediği toplam 224 maddelik torba tasarı maratonu sona erdi. Yeni yasa ile çalışma hayatı yeniden yazıldı, memurun cebine yıllık bin 700 lira ek gelir girdi, borçlar yeniden yapılandırıldı, doğum izni arttı. Bazı sendikalar ile muhalefet partilerinin tepki gösterdiği ‘torba yasa’, önceki gece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edildi. Yaklaşık 2,5 aylık mesainin ardından Genel Kurul’dan geçen düzenleme, esnaftan çalışana, üniversite öğrencilerinden otomobil sahiplerine ve siyasetçilere kadar toplumun hemen her kesimini ilgilendiren önemli hükümler içeriyor. 9 bölüm ve 234 maddeden oluşan yasada, kamuoyunda vergi ve prim affı olarak da bilinen kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bölüm öne çıkıyor.Buna göre 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler, SSK-Bağ-Kur prim borçları, idari para cezaları, elektrik ve su borçları ile trafik cezaları yeniden yapılandırma kapsamında olacak”
Torba Yasa’nın ayrıntıları hakkında bilgi veren Sayar sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri, yıllık beyannamelerinde vergiye esas alınan matrahlarını, yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar; 2006 yılı için yüzde 30, 2007 için yüzde 25, 2008 için yüzde 20 ve 2009 için yüzde 15 oranlarından az olmamak üzere artırdıkları takdirde, bu yıllar için yıllık Gelir ve Kurumlar Vergisi incelemesine tabi tutulmayacak, bu yıllara ilişkin olarak daha sonra tarhiyat yapılmayacak. KDV mükellefleri de 2006 için yüzde 3, 2007 için yüzde 2,5, 2008 için yüzde 2 ve 2009 için yüzde 1,5 oranına göre belirlenecek KDV’yi, vergi artırımı olarak beyan etmeleri halinde bu alanda vergi incelemesi ve tarhi-yata tabi tutulmayacak. Daha önce bildirimde bulundukları halde, yurtdışında bulunan varlıklarını süresi içinde Türkiye’ye getirmeyenler, sürenin bitiminden bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar; yurtdışında bulunan para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını ülkeye getirmeleri veya açılacak bir hesaba transfer etmeleri halinde, 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatına tabi tutulmayacak” ifadelerini kullandı. Yeni düzenlemeyle trafik kazasında ortaya çıkacak kazazede faturaları için SGK’nın devreye gireceğini aktaran Sayar, kadın memurlar için de avatnajlar getirildiğini söyledi. Sayar, “Kadın memurlara, hamileliğin 24. haftasından önce ve her durumda hamileliğin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl gece nöbeti ve gece vardiyası görevi ve-rilmeyecek. Özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve vardiyası yaptırılmayacak.
Memura, uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde 18 aya kadar, diğer hastalık hallerinde ise 12 aya kadar izin verilecek. Doğum yapan memura analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren, istekleri halinde, 24 aya kadar aylıksız izin verilecek.Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurlar 24 aya kadar aylıksız izne ayrılabilecek” diye konuştu.

Bakmadan Geçme