Toptaş, Başbakan Erdoğan'a patlamayı sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Afyonkarahisar'da yaşanan patlamayı Başbakan Erdoğan'a sordu Toptaş, TBMM Başkanlığına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Toptaş, 5 Eylül 2012 günü saat 21.15 sıralarında Afyonkarahisar'da konuşlu Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Mühimmat Deposu Komutanlığında el bombalarının depolandığı cephanelikte yapılan çalışma esnasında henüz bilinmeyen bir nedenle [&hellip]

Toptaş, Başbakan Erdoğan’a patlamayı sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Afyonkarahisar’da yaşanan patlamayı Başbakan Erdoğan’a sordu

Toptaş, TBMM Başkanlığına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Toptaş, 5 Eylül 2012 günü saat 21.15 sıralarında Afyonkarahisar’da konuşlu Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Mühimmat Deposu Komutanlığında el bombalarının depolandığı cephanelikte yapılan çalışma esnasında henüz bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldiği 21 er, 2 uzman çavuş, 2 ast subay’ımızın şehit olduğu 4 askeri personelinde hafif şekilde yaralandığı olayın Genel Kurmay Başkanlığı tarafından kaza olarak nitelendirildiğini ifade etti.
Meydana gelen patlama sonucu Cephanelik çevresindeki Ataköy, Kışlacık Köyleri ve Şehir merkezindeki Kanlıca Mahallesi patlayan bombaların etkisiyle cehenneme döndüğünü hatırlatan Toptaş, halkın bombardımana tutulmuş bir savaş alanındaymış gibi korku ve dehşet içerisinde seslerin ve yangının kesilmesini beklediğini söyledi.
Olayın çok korkunç olduğunun altını çizen Toptaş, şunları kaydetti:
“Şu anda mühimmat deposu çevresinde oturan halkın evlerinin içinde ve bahçelerinde savrulmuş el bombaları bulunmakta, bunların bir kısmı uzmanlar tarafından toplanmış olmasına rağmen görülemeyenler uzun yıllar halkın kâbusu olmaya devam edecektir. Bölge halkının ve mühimmat deposunun bulunduğu kışladaki askerlerin acilen psikolojik desteğe ihtiyacı vardır. Bir tarafta her gün teröre kurban verdiğimiz, şehit Mehmetlerimizin cenaze töreni düzenlerken, diğer tarafta yetkililerin kaza olarak nitelediği bir olayda bir çoğu 20-30 gün önce askere alınmış 21 kınalı kuzu ile 2 uzman çavuş ve 2 astsubayımızı bu şekilde kaybetmemiz başta şehit aileleri ve Afyonkarahisar halkı olmak üzere Türk ulusunu derinden üzmüş ve yasa boğmuştur.”
Olay ciddi olarak soruşturulup sonuçlarının açıklanmasını beklediklerini belirten CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, “Şu aşamada bazı yayın organları ve halk arasında içten içe konuşulan ve tüm toplumu kaygılandırılan, ‘Sayım yapılan bombaların bir kısmının 70-80 yıllık ve güvenliksiz olduğu, mühimmat deposunda sayım değil havaalanı üzerinden Güney sınırlarımıza acil nakli yapılmak üzere işlem yapıldığı konularındaki kuşkuların derhal ortadan kaldırılması için her demokrasi ile yönetilen Devlette olduğu gibi halkımızın açık, net ve inandırıcı bilgilere ihtiyacı vardır” dedi.
Toptaş, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti: “Yetkililerin bildirdiklerine göre patlayan el bombaları Susurluktaki kapatılan bir depodan Afyonkarahisardaki depoya nakil edilmişlerdir. Nakledilen bombaların cins, tip,menşei ve üretim yıllarının belirtilerek, neden Afyonkarahisar’a nakledildiklerini açıklanması gerektiğini düşünüyor ve açıklanmasını bekliyoruz? Boş alanı son derece az olan bir mühimmat deposunda 30 civarında er (çoğunluğu kısa dönem asker olan) ve erbaş ile sayım yapılması doğrumudur? Türkiye’nin en önemli mühimmat depolarından biri olan Afyonkarahisardaki bu depo Ataköy, Kışlacık Köyleri ve Merkez Kanlıca Mahallesinin yerleşim alanları içerisindedir.Türkiye’de yerleşim yerleri içerisinde kaç adet mühimmat deposu bulunmaktadır? NATO standartlarına göre yerleşim yerlerine mühimmat deposu konuşlandırılması mümkünmüdür? Bu mühimmat deposu geceleri elektrikli araçlarla aydınlatılmaktamıdır? Elektrikle aydınlatılmadığı halde gece saat 21.15 gibi bir saatte cephane sayımı yapılması doğrumudur? Gece sayım yapılmasının olağandışı bir uygulama olduğu işin uzmanları tarafından belirtilmektedir. Hal böyle iken bu mühimmatın alel acele Afyonkarahisar Askeri Havaalanına nakledilip buradan güney sınırlarımıza sevk edileceği doğrumudur? Patlamaların yoğun olarak yaşandığı bölge halkı ve mühimmat deposunun bulunduğu Kışlada bulunan askerlere psikolojik destek vermeyi düşünüyormusunuz? Patlamanın yaşandığı Kışladaki askerlere izin vermeyi ve başka yerlere nakletmeyi düşünüyormusuz? Her türlü riski taşıyan ve yerleşim yeri içerisinde bulunan bu depoyu bu tür felaketlerin tekrar yaşanmaması için yerleşim yerleri dışına taşımayı düşünüyormusunuz? Bu patlamalar nedeniyle bölge halkının uğradığı zararı en kısa zamanda tazmin etmeyi planlıyormusunuz?” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme