• Haberler
  • Genel
  • Toptaş: 12 Eylül sorumluları cezalandırılmalı

Toptaş: 12 Eylül sorumluları cezalandırılmalı

CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, TBMM’de yaptığı konuşmada, 12 Eylül darbesi ve sonrasında yaşanan tüm olumsuzlukların sorumlularının cezalandırılması gerektiğini söyledi. Toptaş tarafından TBMM'de oylamaya sunulan 1980 darbesi sonrası Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren'in tüm haklarının alınması yönündeki kanun teklifi AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ahmet Toptaş, TBMM Genel Kurulu'nda 1980 darbesi sonrası [&hellip]

Toptaş: 12 Eylül sorumluları cezalandırılmalı

CHP Milletvekili Ahmet Toptaş, TBMM’de yaptığı konuşmada, 12 Eylül darbesi ve sonrasında yaşanan tüm olumsuzlukların sorumlularının cezalandırılması gerektiğini söyledi. Toptaş tarafından TBMM’de oylamaya sunulan 1980 darbesi sonrası Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren’in tüm haklarının alınması yönündeki kanun teklifi AK Parti’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ahmet Toptaş, TBMM Genel Kurulu’nda 1980 darbesi sonrası Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren’in tüm haklarının alınması yönündeki kanun teklifi üzerine konuştu.
YÜZ KARASI
TEMİZLENMEK
ZORUNDA
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, parlamento kürsüsünden 12 Eylül 1980 darbesinden sonra çıkardığı Anayasa’nın olanaklarıyla Cumhurbaşkanı seçilen Kenan Evren’in Cumhurbaşkanlığından kaynaklı tüm haklarının geri alınmasına dair kanun teklifi hakkında konuştu. Toptaş; “12 Eylül darbesini, demokrasi, insan hak ve özgürlüklerine vurduğu darbe ve halk üzerinde yarattığı travma açısından ve benzeri birçok noktadan yola çıkarak değerlendirmek mümkün. Zaten bu araştırma ve değerlendirmeler o günden bu güne enine boyuna yapılıp tartışıla gelmiştir. Elbette bu araştırmalar yapılacak, 12 Eylül bütün kirli yönleriyle ortaya serilmeye devam edecektir. Rahmetli Emil Galip Sandalcı’nın deyimiyle tam bir yüz karası olan insan hakları dosyamızı ortaya serip içimizdeki yüz karasını kusmazsak özgür, demokrat, hakça bir toplum iddiasını sürdüremeyiz. Eğer toplum olarak iki yüzlülükten, suskunluktan ve ürkeklikten kurtulmak isteğindeysek, yılların acısına, gözyaşına ve ölülerine saygılıysak bu karanlık dönemin yüz karası insan hakları dosyasını açmak ve bu yüz karası lekeyi gelecek kuşaklara bırakmamak zorundayız.” dedi.
AYIPLI DOSYALAR MİRAS
12 Eylül’e ait tüm kirli dosyaların açılıp, gerçek suçların ortaya çıkarılması gerektiğini savunan Ahmet Toptaş; “Bizler bu kirli dosyaları ortaya çıkarmazsak, faşist katillerin işkencede öldürdükleri, idam ettikleri, gözaltına aldıkları, yargıladıkları, işinden, evinden, okulundan ayırdıkları milyonların vebaliyle birlikte bu ayıplı insan hakları dosyalarını kendi çocuklarımıza, torunlarımıza miras bırakacağız demektir. Yaşanabilir bir dünya umudu bırakmak yerine çocuklarımıza yüz karası bir insan hakları dosyası bırakmak yakışıyorsa size, torunlarımızın unutmayın bunun hesabını mutlaka soracaklarını söylüyorum.” diye konuştu. Toptaş, askeri cuntanın 17 yaşında idama mahkûm ettiği 17 yaşındaki Erdal Eren’in annesine yazdığı mektubu okudu. Oylama sonucu verilen kanun teklifi ret edildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme