Toptan et fiyatları yine fırladı
Afyonkarahisar’da kesim fiyatlarının 20 TL olduğunu belirten kasap esnafları, vatandaş ile aralarının açık olduğunu belirtti. Devletten kalıcı çözümler isteyen esnaflar, zararına satış yaptıklarını belirtti Afyonkarahisar’da toptan hayvan kesim fiyatları 20 liraya yükseldi. Bu durum, kasap esnafını zor durulda bıraktı. Serezli Et İşletmesi sahibi İsmail Serezli 40 yıllık esnaf olduğunu ve böyle bir durumla hiç karşılaşmadığı [&hellip]
Afyonkarahisar’da kesim fiyatlarının 20 TL olduğunu belirten kasap esnafları, vatandaş ile aralarının açık olduğunu belirtti. Devletten kalıcı çözümler isteyen esnaflar, zararına satış yaptıklarını belirtti
Afyonkarahisar’da toptan hayvan kesim fiyatları 20 liraya yükseldi. Bu durum, kasap esnafını zor durulda bıraktı. Serezli Et İşletmesi sahibi İsmail Serezli 40 yıllık esnaf olduğunu ve böyle bir durumla hiç karşılaşmadığı belirtti.
Sevim Kasabı işletmesi sahibi Hasan Sevim “Kesim fiyatı 20 TL olmuşken 22 TL’ye zarar fiyatına satış yapıyoruz. Büyük medyada çıkan fiyatlar düşecek haberleri ile vatandaş yanlış bilgilendiriliyor. Vatandaş ve kasap karşı karşıya geliyor. Kasaplar zor durumda kalıyor. Hükümetten ricamız kırmızı ete kalıcı çözüm bulması. Kesim fiyatı şu anda ne yazık ki 20 TL oldu. Türkiye’de hayvan azlığı, damızlığa önem verilmemesi ve teşviğin az olması et fiyatlarındaki sıkıntıları tetikleyen başlıca sebeplerdir” dedi.
“3 aydır zarardayız”
Maliyetlerin çok yüksek olduğunu belirten Sevim, “3 aydır zarar ediyoruz. Maliyetler yüksek olduğu için zarardan kurtulamıyoruz. Çoğu esnaf dükkan kapatıyor. Kalanların kapatması yakındır, yüzde 80’ninin borcu var. Dededen veya babadan kalan mülkleri satıyorlar. 2-3 senedir çivi üstüne çivi çakabilen olmadı. Hükümetimizden bu konuda kalıcı çözümler istiyoruz. İthal et çözüm değil. Gelen fiyat soruyor, 20 TL’yi duyunca hani ’17 TL idi ‘diyor. Biz nasıl satış yapacağız. Vatandaşla aramızda açıldı” diye konuştu.
Halk tedirgin, kasaplar çaresiz
Gönül Sucuklarından Hüseyin Koçkan, ithal etin son durumunu açıkladı. Koçkan, “İthal, ithal dediler, halk Borsa’ya hücum etti. Ardından Borsa tutmadı. Halkın yerli ete talebi arttı. Halk yerli ete dönüş yaptı. Pazarların kapanması da fiyatlarda yükseliş yaşatıyor. Halkımız tedirgin, kasaplar çaresiz durumdadır. Bu konu ile ilgili devletimiz bir an önce kalıcı çözüm üretmesi gerekiyor. Ufak çaplı hayvan üreticisine destek bekliyoruz. Onlar iyi olunca ka-saplarda iyi oluyor. Tabiatın kanunları sabittir” ifadelerini kullandı.
“Dükkanları kapatmak
zorunda kalacağız”
Kesim fiyatlarına dikkat çeken Yensel Et Ürünlerinin Sahibi Mustafa Uysal, “Kesimin 20 TL oluşunun sebebi, ka-saplar hayvan bulamıyor. Hayvan bulamayınca millet olan hayvana yüksek para veriyor ki alabilsin. Hal böyle olunca fi-yatlar yüksek. Pazarların kapanmasıyla da fiyatların yükseleceği gibi bir durum doğuyor. Tüketim yok denecek kadar azaldı. Bu durumdan vatandaş da şikayetçi. Ortada kalan kasap esnafı oluyor. Zarar etmeye devam edersek dükkanları kapatmak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.
“24 TL’ye mal edip
22 TL’ye satıyoruz”
Damızlık üretiminin az olduğunu vurgulayan Merve Sucukları’ndan Osman İsceli şunları dile getirdi:
“Şu anda kesim 20 TL. 20 TL’ye aldığımız hayvanın maliyeti 24 TL’yi buluyor. 22 TL’ye kıyma veriyoruz. Bu işin sonu nereye gider kimse bilmiyor. Devletten bu duruma bir an önce müdahale etmesini istiyoruz. Damızlık üretimi yok denecek kadar az. Tüketime oranla durum ortadadır. Herkes fiyatları düştü biliyor. İthal et, ithal et diyorlar, küçük esnaf görmedi ki. Buna istinaden hayvan pazarları da Şap hastalığı gerekçesiyle kapandı. Hayvan bulmakta zorlanıyoruz. Artık söylenecek söz kalmadı. Devletten kalıcı çözüm istiyoruz.” (Kocatepe)