Topraklarımızdan Tarih Çıkıyor

2024 yılında gün yüzüne çıkarlan önemli tarihi eserler topraklarımızın çok tarihi eser barındırdığının göstergesi

Türkiye, tarihin izlerini taşıyan benzersiz eserleriyle adeta bir açık hava müzesi gibidir. Anadolu’nun dört bir yanında, geçmişin görkemli uygarlıklarının mirası olan tarihi eserler, gün yüzüne çıktıkça büyülemeye devam ediyor. Hem doğunun hem batının kültürel zenginliklerini barındıran bu topraklar, binlerce yıl öncesine dayanan yapılarıyla geçmişe ışık tutuyor. Türkiye’nin tarihi eserleri, sadece mimari ve estetik açıdan değil, aynı zamanda tarihsel ve kültürel değerleriyle de büyüleyici bir derinlik sunuyor. Efsanelerle bezeli bu coğrafya, tarihseverler için sonsuz bir keşif alanı olma özelliği taşıyor. İşte 2024 yılında ülkemizde keşfedilen tarihi eserler…

Haber

-Zeus ve Afrodit Heykeli

Antalya ilimizin Serik ilçesinde yer alan Aspendos Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar esnasında yaklaşık 2000 yıl öncesine ait 50 santim uzunluğunda Zeus ve Afrodit heykeli bulundu. Aspendos Antik Kenti’nin Agora alanında bulunan bu heykeller belgelenme işlemlerinden sonra Antalya Müzesi’ne teslim edilecek.

Haber

-Tanrıça Hygieia Heykeli

Adından da anlaşılacağı üzere temizlik ve hijyen tanrıçası olarak bilinen Hygieia’yı tasvir eden heykel Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında bulundu. Heykelin keşfedildiği Laodikya Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.

Haber

-Sütunlu Cadde

Antalya’nın Hıdırlık Kulesi’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 3500 yıllık olduğu düşünülen 800 metre uzunluğunda sütunlu cadde gün yüzüne çıkarıldı.

Haber

-Antik Kumbara

Karabük ilimizin Eskipazar ilçesinde yer alan Hadrianopolis Antik Kenti’nde yer alan arkeolojik kazı çalışmalarında 1400 yıllık olduğu düşünülen bir kumbara gün yüzüne çıkarıldı. Keşfedilen bu antik kumbaranın içerisinden ise 10 adet tarihi sikke çıkarıldı.

-Dara Antik Kent Çarşısı

500’lü yıllarda Roma İmparatorluğu’nun inşa ettirdiği bu antik kent Mardin’e 30 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Mardin Müze Başkanlığı’nın sürdürdüğü bu kazı çalışmaları neticesinde Dara Antik Kent Çarşısı’nda 10’dan fazla dükkan ve atölye yer almaktadır. Dara’nın bir ticaret merkezi olduğu düşünülmektedir.

Bakmadan Geçme