• Haberler
  • Genel
  • Toprak, canlıların yaşaması için son derece önemli

Toprak, canlıların yaşaması için son derece önemli

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, toprağın canlılar için son derece önemli olduğunu söyledi İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, Toprak Bayramı hakkında yaptığı açıklamada 'Tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yer olan toprak, insanların yaşamında çok önemlidir. Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır. Toprak sadece insanlar için değil, tüm canlılar [&hellip]

Toprak, canlıların yaşaması için son derece önemli

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, toprağın canlılar için son derece önemli olduğunu söyledi

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Arap, Toprak Bayramı hakkında yaptığı açıklamada; “Tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yer olan toprak, insanların yaşamında çok önemlidir. Besinlerimizi elde edebilmemiz toprağa bağlıdır. Toprak sadece insanlar için değil, tüm canlılar için önemlidir. Bitkiler ancak topraktaki su ve madensel maddeleri alarak büyüyüp gelişirler. Otçul hayvanlar ve insanlar ise bitkileri besin olarak kullanırlar. Doğal zenginlik kaynağımız olan ormanların, bitkilerin, evcil ve yabani hayvanların yaşaması, ancak toprak sayesinde olur” dedi.
TOPRAK CÖMERTTİR
Arap, toprağın önemine dikkat çekerek, “Toprağın hem kendisi hem de üzerinde bulunan ormanlar ve bitkiler birer doğal zenginlik kaynağıdır. Özellikleri bilinerek işletilirse yenilenebilen ve ıslah edilebilen bir kaynak haline gelir. Gerekli ziraat kaidelerine uyulmadan kullanılırsa verimliliği düşer ve hatta bütünüyle ortadan kalkabilir. Toprak gerektiği gibi korunursa sürekli olarak en yüksek düzeyde ürün verebilir. Atalarımız toprağı işleyen ekmeği dişler demiştir. Ayrıca Atatürk ‘Toprak o kadar cömert ki dökülen her damla alın terinin karşılığını verir’ demiştir. Endüstriyel, ekonomik ve ulusal açıdan çok önemli olan toprağın yararlarını saymakla bitiremeyiz. Toprak olmadan ne biz olurduk ne de bir canlı. Bu vesile ile 13 Haziran tüm halkımızın ve çiftçilerimizin toprak bayramını kutlar, daha nice sağlık ve esenlik dolu yıllar dilerim” diye konuştu.
HER YIL KUTLANIYOR
Arap, her yıl 11 Haziran’ı takip eden ilk Pazar günü Toprak Bayramı olduğunu belirterek, “Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her yıl 11-17 Haziran tarihleri arası çeşitli etkinliklerle Toprak Haftası kutlanmaktadır. Toprak, yeryüzünün üzerinde bitkiler yetişen ve kayaların taşların parçalanması ve bozulmasıyla meydana gelen en üst tabakasıdır. Bütün biyolojik varlıklar için vazgeçilmez bir yaşama ortamı olan toprak, milattan en az 8 bin yıl önce insanlar tarafından bitki yetiştirmek için kullanılmış doğal bir mekandır. Toprak içinde ve üstünde yaşayan canlılar da hayatiyetini sürdüren canlı bir varlıktır. Bir fiske toprakta milyarlarca mikroorganizma bulunur” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme