• Haberler
  • Genel
  • Topluma kanser ile mücadele bilinci aşılıyoruz

Topluma kanser ile mücadele bilinci aşılıyoruz

Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi'nin meme ve rahim ağzı kanserlerini erken dönemde belirlenerek yüzde yüz tedavi şansına katkı sunduğunu belirten Dr. Belgin Abacı, bayanların bireysel farkındalığı ön plana alıp merkezin ücretsiz kanser taramalarından yararlanmaları gerektiğini ifade etti Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi’nde görev yapan Dr. Belgin Abacı, toplumda kanser ile mücadele bilincinin aşılanmasında merkezin önemli [&hellip]

Topluma kanser ile mücadele bilinci aşılıyoruz

Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi’nin meme ve rahim ağzı kanserlerini erken dönemde belirlenerek yüzde yüz tedavi şansına katkı sunduğunu belirten Dr. Belgin Abacı, bayanların bireysel farkındalığı ön plana alıp merkezin ücretsiz kanser taramalarından yararlanmaları gerektiğini ifade etti

Kanser Erken Teşhis Eğitim Merkezi’nde görev yapan Dr. Belgin Abacı, toplumda kanser ile mücadele bilincinin aşılanmasında merkezin önemli bir rol üstlendiğini söyledi.
BİR ÇOK ETKEN KANSERE
NEDEN OLABİLİR
Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı olarak vatandaşlara hizmet verdiklerini ifade eden Dr. Belgin Abacı, “Kanserlerin önlenebilmesi için özellikle sigaradan uzak durulması lazım. Bunun yanında çevresel faktörler, hastaların çok fazla film çektirmeleri, beslenmeye dikkat edilmemesi ve bulaşıcı hastalıklarda dahil kansere neden olur” dedi. Hepatit B virüsünün günümüzde yaygın olduğunu da belirten Abacı, bu virüse karşı korunma amacı ile vatandaşların aşı yaptırdıklarını söyledi. Karaciğer kanserinin yanında meme ile rahim ağzı kanserinin tanılarının da mevcut olduğunu ifade eden Abacı, “Rutin olarak 40 ila 69 yaş arası bayanlarda hiçbir şikayeti olmasa da 2 yılda bir mamografi, ultrason ve meme muayanesini önermek ile beraber özellikle 18 yaşını doldurmuş bayanlara rutin kontrolden geçmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
AMACIMIZ İNSANLARI BİLİNÇLENDİRMEK
Tamamen ücretsiz olarak 1’inci basamak hizmet verdiklerini de ifade eden Abacı, “Hastanede hizmet veriyoruz ancak hiçbir şekilde ücret almıyoruz” dedi. Türkiye genelinde kanserin arttığını da ifade eden Abacı, “Kanserin tedavi edilmesi mümkün ancak sıkıntı olan geç kalınması. Bahsettiğimiz bu kanser çeşitleri yavaş yavaş gelişen fakat tanısı mümkün olan kanserler fakat geç kalınırsa tabii ki, hayati tehlike söz konusu. Bu yüzden biz KETEM olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçelere, okullara, ulaşabildiğimiz bayan derneklerine giderek oralarda eğitimler vererek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Mesela camilerde de eğitimler veriyoruz. Geçtiğimiz Ramazan Ayı’nda camilerde eğitim verdik. Buradaki amacımız insanları bilinçlendirmek. Kanserin mevcut olduğu bir gerçek ve tehdit yaratmakta fakat önlenebileceğini ve tedavisinin mümkün olduğunu insanlara duyurabilmek. Bu amaçla çalışıyoruz” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme