'Toplum bireyleri önce birbirini anlamalı'

Özel Zafer İlköğretim Okulu'nda 'Ortaöğretimde Akıllı Adımlar Projesi' kapsamında düzenlenen sınavda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Törende konuşan Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, okuyan, okuduğunu anlayan, sağlıklı düşünerek ifade eden insanlardan oluşan toplumun sağlıklı toplum olacağını kaydetti. Yıldırım, toplum olarak gerçekte önce birbirimizi anlama zorunluluğuna işaret ettiOkumaya alışmak zordur Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının [&hellip]

“Toplum bireyleri önce birbirini anlamalı”

Özel Zafer İlköğretim Okulu’nda “Ortaöğretimde Akıllı Adımlar Projesi” kapsamında düzenlenen sınavda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Törende konuşan Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, okuyan, okuduğunu anlayan, sağlıklı düşünerek ifade eden insanlardan oluşan toplumun sağlıklı toplum olacağını kaydetti. Yıldırım, toplum olarak gerçekte önce birbirimizi anlama zorunluluğuna işaret etti
Okumaya alışmak zordur
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Alperen Kasımhan Ünlüer ödül töreninin açılış konuşmasını yaptı. Ünlüer, kitap okumanın insanı insan yapan geliştirilmesi gereken bir özellik olduğunu kaydetti. Yeme ve içmenin bedensel ihtiyaç olduğu gibi okumaya da ruhun ihtiyaç duyduğuna temas eden A. Kasımhan Ünüler; “Sıkıntımızı unutmak, hayatımızı, ruhumuzu, kafamızı, düşüncelerimizi aydınlatmak için mutlaka okumaya ihtiyacımız vardır. Kitap bilgilendirir, eğitir, zihnimizi ve dünyamızı geliştirir. Kitap bir medeniyet belirtisidir. Bilgilerin insanlar arasında yayılmasında birinci planda yer alan vasıta, sonsuz bir hazinedir. Kitap düşünmeyi sağlar, hayalimizin ufuklarını geliştirir. Kelime dağarcığımızı artırır. Konuşmamızı hikmetli ve tesirli kılar. Ne var ki kitap okuma alışkanlığı edinmek zordur. Goethe bir sözünde ‘Okumayı öğrenmek sanatların en büyüğüdür.’der. Okuma alışkanlığı edinebileceğimiz yegane yer okuldur.”dedi.
Amaç okumaya teşvik
Özel Zafer Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hasan Korkmaz yaptığı konuşmada, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Ortaöğretimde Akıllı Adımlar Projesi” kapsamında gerçekleştirilen kitap okuma, okuduğunu anlama yarışması ödül törenine ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. Kitap okumanın, okuduğunu anlamanın çok önem arz ettiğine temas eden Genel Müdür Korkmaz; “Okulların çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırmak adına gayret gösterdiği bir dönemde ‘Ortaöğretimde Akıllı Adımlar Projesi’nde yer alan okullarımızın böyle bir gayret içinde olması takdire şayandır. Hedefimiz inşallah bu proje çerçevesinde gençlerimiz için çok daha erken davranarak çocuklarımızda kitap okuma alışkanlığını çok daha iyi oranlara indirmek adına proje üretmek, biraz daha tabana yayılmış bir şekilde bu yarışmaları yapmaktır.”diye konuştu.
Bilgiye ulaşım okumaktan geçiyor
İl Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım, Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Alperen Kasımhan Ünlüer’in “Ortaöğretimde Akıllı Adımlar Projesi”nin amacına uygun olarak güzel ve öz bir konuşma yaparak anlatmak istediklerini özetlediğini söyledi. Yıldırım, Fen Lisesi öğrencilerin zihinlerde daha farklı bir yere oturtulduğunu ancak Ünlüer’in bu yargının aksi yönde bir profil çizdiğine değindi. A. Kasımhan Ünlüer’in okuyarak hayatın sadece testten ibaret olmadığını gösteren bir öğrenci olduğunu belirten Hidayet Yıldırım şöyle konuştu:
“Gerek öğrencimiz gerekse Okul Müdürümüz Hasan Bey altına imza atmayacağımız hiçbir söz söylemediler. Okumanın önemine değindiler. Bilgi sahibi olmak istiyorsak elbette bir takım kaynaklara ulaşarak bunları okumamız gerekebilir. Bunun davranış haline getirilmesi için bir süreç gerekir. Süreci işleten yine insandır. Dünyanın en güzel projelerini ortaya koyabilirsiniz. Eğer bir direnç varsa onun başarıya ulaşma şansı sıfırdır. Kabullenme varsa bende yapabilirim diye öncelikle bakılırsa mutlaka bir sonuç almak mümkün olur.”
Ekipler uygulama yapabilir
Okuma alışkanlığı kazandırmak veya davranış haline getirmenin nereden çıktığı sorusunun sorulması halinde çocukların okuduklarını kavrama anlama konusunda büyüklere ve gençlere göre zaman zaman yetersiz kaldıklarının görüldüğüne işaret eden Milli Eğitim Müdürü Hidayet Yıldırım; “Televizyon programlarında izlediğiniz konuşmalar bakıyorsunuz bir müddet sonra birbirlerini suçlamaya, frekansın yükselmesine gerilim ve ses desibelinin artmasına derken bağrış çağırışla kavgaya dönüşüyor. O zaman burada bir şey var. Bazen öyle enteresan oluyor ki aslında birbirine bağıran her iki taraf aynı şeyleri söyleyerek birbirlerine bağırıyorlar. Biz toplum olarak gerçekten önce birbirimizi anlamamız lazım. Şu bu önemli belki ama hayat bunların hepsinden daha önemli. Kaldı ki bunların hepsine de katkısı var. ‘Ortaöğretimde Akıllı Adımlar Projesi’ ile ‘Okuma Saati Projesi’nin bir ürünü olarak Anadolu türü okullarda böyle bir çalışma ortaya çıktı. Proje aynı proje. Akıllı adımlar ekiplerinin her biri bunu uygulayabilir.” Ortaöğretimde Akıllı Adımlar Projesi kapsamında 12 Mayıs 2010 tarihinde yapılan sınav sonucunda her sınıf düzeyinde dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Ödüle Layık Görülen Öğrenciler
9. Sınıflarda: Ahmet Tarcan Özel Zafer Fen Lisesi, Esma Abay Kocatepe Anadolu Lisesi, Gamze Bekteş Milli Piyango Anadolu Lisesi.
10. Sınıflarda: Alperen Kasımhan Ünlüer Süleyman Demirel Fen Lisesi, Tuğba Damar Milli Piyango Anadolu Lisesi, Emine Göksu Özel Zafer Lisesi.
11. Sınıflarda: Fatma Ersöz Şuhut Anadolu Lisesi, Büşra Aktaş Milli Piyango Anadolu Lisesi, Mutlu Yaşar Saray Çay İMKB Anadolu Lisesi,
12. Sınıflarda: Suat Akbaş Bolvadin Anadolu Lisesi, İlknur Bursalıoğlu Kocatepe Anadolu Lisesi, Tuğba Evcil Çay İMKB Anadolu Lisesi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme