Toplum aile ile, aile Allah'ın ölçüleriyle korunur

'Aile Yılı' paneli konuşmacılarından Afyonkarahisar eski Müftüsü ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen, toplumun temeli olan ailenin korunup, sağlıklı nesillerin yetişmesi için temel ölçünün Allah'ın ve Resulü'nün ölçüleri olduğunu söyledi   '2021 Afyonkarahisar Aile Yılı' kapsamında dün Korel Termal Otel'de 'Aile Yılı' paneli sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı oturumda gerçekleştirildi. [&hellip]

“Aile Yılı” paneli konuşmacılarından Afyonkarahisar eski Müftüsü ve Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen, toplumun temeli olan ailenin korunup, sağlıklı nesillerin yetişmesi için temel ölçünün Allah’ın ve Resulü’nün ölçüleri olduğunu söyledi

“2021 Afyonkarahisar Aile Yılı” kapsamında dün Korel Termal Otel’de “Aile Yılı” paneli sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı oturumda gerçekleştirildi.
Birinci Oturum Orman ve Su İşleri eski Bakanı AK Parti Prof. Dr. Milletvekili Veysel Eroğlu’nun Başkanlığı’nda panelistler; Dr. Enver Osman Kaan, Dr. Burhan İşleyen, Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, Prof. Dr. Saffet Köse ve merhum Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç’in konuşmalarıyla gerçekleştirildi. Meriç panele video konferans aracılığıyla katıldı. Panelin ikinci oturumu AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın Oturum Başkanlığı’nda panelistler; Prof. Dr. Ali Namlı, Dr. Saliha Uysal, Prof. Dr. Ömer Özyılmaz’ın konuşmalarıyla tamamlandı.
“TÜRK MİLLETİ VE DEVLETİNİN TEMELİNİ AİLE OLUŞTURUYOR”
Panelin açılış konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek yaptı. Vali Çiçek ailenin Türk-İslam medeniyetinde iki cihan saadetinin anahtarı olduğunu belirtti. Ailenin binlerce yıllık Türk Milleti varlığının yegâne sebebi olduğunun altını çizen Vali Çiçek, “Tarihsel süreçte bir sürü imparatorluklar, bir sürü büyük devletler kuruldu. Bir sürü mücadeleler verildi. Eğer bugün etrafımızdaki tüm şer cephelerin bize karşı birleşmiş olmasına rağmen hala ayaktaysak, hala Müslüman Türk olarak varsak bunun yegâne sebebi güçlü bir aile yapısına sahip olmamızdır. Birçok cephede birçok mücadele ile karşı karşıyayız. Aile yapımız ne kadar güçlü olursa mücadelemiz de o kadar güçlü olur. Afyonkarahisar 2021 Yılı Aile Projesi hepimiz biliyoruz ki Sayın Veysel Eroğlu Bakanımızın, hocamızın ısrarı, takibi ve baştan sonuna kadar uğraşıyla ortaya çıkmıştır.” dedi.
“AİLE DEMEK MİLLETİN
ÖZÜ VE HÜCRESİ DEMEKTİR”
Panelin 1. Oturumunun Başkanı Orman ve Su İşleri eski Bakanı AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu panel açılışında yaptığı konuşmada, “Aile demek esasen milletin özü ve milletin hücresi demektir. Ailesi sağlam olan milletler ayakta kalır. Biz Türk Milleti olarak asırlar boyunca devletler kurduk. Aile yapımız sağlam olduğu için küllerinden yeniden devletler doğdu.” diye konuştu.
“AİLE BİRLİĞİNİN
KORUNMASINDA AİLE FERTLERİNE GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Afyonkarahisar eski Müftüsü Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşleyen panelde yaptığı sunumda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) “Nikâh benim sünnetimdir. Sünnetimden yüz çeviren benden değildir. Gençler evlenen kimse dininin yarısını tamamlamış olur.” sözlerinin altını çizdi. Aile varlığını korumak adına zor bir dönemde yaşadığımız belirten İşliyen, “Siyahın beyaz, beyazın ise siyah gösterildiği bir dönemdeyiz. Gerçekler, Allah’ın emir ve yasakları nettir. Zinanın adını nitelikli birliktelik, yaramazlık, çapkınlık, kaçamak koyarsanız yani kavramların genetiğiyle oynarsanız bu sefer günahlar insanın gözünde meşru hale geliyor.” şeklinde konuştu.
“ASILOLAN ALLAH’IN ESASLARIDIR”
Dr. Burhan İşleyen, günlük hayat akışında düğün v.s toplantılarda giyim kuşamdan, tavırlara kadar edep ve ortak müştereklere karşı hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. İşleyen şöyle konuştu: “Aile fertlerinin üzerine düşen vecibeleri konuşurken her bir anne ve babanın ‘Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem ateşinden koruyun.’ farkınladığında olmamız gerekmektedir. Yarın mahşer meydanında Rabbimizin huzurunda, hatta kabire girdiğimizde sorguya çekileceğimiz zaman esas Allah’ın esaslarıdır. Şu neder, bu nasıl bakar, yapacağım ayıp mı olur, şöyle davransam acaba nasıl sonuçlarla karşılaşırımdiye yola çıkarsak olmaz. Meseleye doğru bakmamız lazımdır.”
“MEŞRU AİLE TEMELİ
NİKÂHLA ATILIR”
Eş tercihinde bu kişiden cennet arkadaşı olup olmayacağının işin başında farkına varılmasının önemine temas eden İşleyen şunları söyledi: “Allah’ın Resulü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (SAV) eş seçiminde ‘Zenginlik ve güzellik tercih nedeniniz olmasın.’ buyurmuştur. Efendimiz zenginliği ve güzelliğin insanı yoldan çıkarabileceğini buyurmuştur. O nedenle gençlerimiz ailelerini kurarken öncelikle meşru olan nikâh temeliyle evlenerek yuvalarını kurmak durumundadır. Kurulan aile hedefinin Allah’ın rızası, cenneti ve cemali olması gerektiğini her birimiz benimseyerek uygulamalıdır. Katıldığım bir aile toplantısında bazı Avrupa ülkelerinde evlilik dışı çocuk oranının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu öğrendim. Bizim kanallarımızda, bizim sosyal medya mecralarımızda artık nikâhsızlık garipsenmez hale geldi. Binde bir oranda bile bu toplumda gözükmeyen bu hadiseyi en çok izlenen televizyon kanallarında ve en çok izlenilen saatlerde yıllar süren dizi film haline getirip bu toplumun genleriyle oynandığı bir vakadır.”
“TEMEL ÖLÇÜ ALLAH’IN VE RESULÜ’NÜN ÖLÇÜLERİDİR”
“Toplum içten içe bilinçli bir el tarafından çökertiliyor.” diyen İşleyen sözlerini şöyle sürdürdü: “Filmlerin toplum üzerinde yaptığı tahribat ortadadır. Tedbir almamız gerekiyor. Bizim ölçülerimiz Allah’ın ölçüleridir. ‘Allah ve Resulü’nün önüne geçmeyin.’ buyuran Allah CelleCelalüh’tür. Bunu kavramadan aileyi konuşmak eksik kalır. Ölçü Allah’ın ölçüsüdür, ölçü Peygamber Efendimizin (SAV) ölçüsü olacak ki ailelerimiz Müslüman bir toplumda sağlıklı bir zemin üzerinde yetişsin. İlişkiler sevgi üzerine bina edilmelidir. İlişki sevgi üzerinedir. İlişkiler sevgi üzerine bina edilmezse o yapıdan sağlıklı bir aile çıkması mümkün değildir. Peygamber Efendimiz (SAV) ‘Sizler birbirinize sevdiğinizi ifade etsin.’ buyurmaktadır. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak evlilik öncesi eğitim seminerleri düzenliyoruz. Çünkü özellikle kocalar hanımlarına nasıl davranılması gerektiğini bilmiyorlar. Hanımlarda pek bilmiyor. Birbirimize teşekkür etmeyi ihmal etmemeliyiz.”
“ALLAH’IN RIZASI
ANNE BABA RIZASINA BAĞLIDIR”
Ailede annelerin, babaların, çocukların üzerine düşen görevleri olduğunu belirten İşleyen şunları kaydetti: “Hepimizin biraz kendimizi eğitmemiz geliştirmemiz gerekmektedir. Çocukların itaati anne babanın yetiştirmesiyle doğru orantılıdır. Ne ekersek onu biçeriz. Ana baba vazifesini yapmamış olsa bile evlat ergenlik yaşına geldikten sonra annesini babasını mukaddes bir emanet gibi taşıması, onları cennete açılan bir kapı görmesi gerekir. ‘Allah’ın rızası anne babanın rızasına bağlıdır. Allah’ın öfkesi anne babanın öfkesine bağlıdır.’ buyurur Hz. Peygamber. Problemleri çözerken yapıcı olmak lazımdır. İstatistikler boşanmaların ilk 5 yılda ağırlıklı olarak gerçekleştiğini gösteriyor. Anne babalar kızınız evlenip sizi aradığında hal hatır sorma dışında konuşmasına izin vermeyin. Aile içerisinde tartışmalar olabilir. Böylesi durumları size anlatmasının lütfen önünü kesin. Lütfen ‘Ne çekiyorsun onun ağız kokusunu.’ demeyin. Lütfen ‘Bırak gel demeyin.’ Bırakıp geldiğinde ondan sonra biraraya gelmeleri neredeyse imkânsız hale geliyor. Anne ve babalara düşen görev Hz. Aleyhisselamın rolünü üstlenmektir.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme