Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

Toplu ulaşımda kafa karışıklığı – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 7 Nisan 2015 Salı 03:00:00
  Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantısında gündeme gelen toplu taşımada “40 araçlık” yeni ihale, tartışmalara neden oluyor. 2018’de yapılacak ya da yapılması muhtemel ihale varken, 40 araçlık yeni bir yükün de trafiğe girmesi kafa karışıklığını artırıyor.
Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, “Minibüsçülerin Turex’i satın alacağını duyduk. 40 araçlık yeni ihale ile tekelin oluşmasını engellemek istiyoruz” diyor.
Afyonkarahisar Belediye Meclisi Trafik Komisyonu Üyesi Halil İbrahim Baykara ise “40 araçlık yeni ihale sonucunda tekel oluşacak. Tekel oluşmamasının garantisi yok” diyor.
Belediye Meclisi’ndeki AK Parti Grubu, “40 araçlık yeni ihale, 10 yıllığına gerçekleştirilsin” önerisini sunuyor.
Belediye Meclisi’ndeki MHP Grubu da “40 araçlık yeni ihaleye ihtiyaç varsa yapılsın, ama bu ihale 3 yıllık olsun. 2018’de zaten Turex’in sözleşmesi bitiyor. İki ihale aynı anda düzenlensin” diyor.
Minibüsçüler, “Biz Turex’in işletim haklarını satın alacaksak, yeni ihaleye de gireriz. Yeni ihaleyi de alırız” diyor.
Şanlı Ulaşım’ın bu konuda hangi yorumda bulunacağı da merak ediliyor
Belediye Meclisi toplantısını takip ettiğim hâlde toplu taşıma ile ilgili gündem maddesinin neyi kapsadığını anlamadım.
Çünkü şimdiye kadar “toplu taşıma” denilince aklımıza Şanlı Ulaşım A.Ş. geliyordu. Hastane’ye hat mı uzatılacak? Şanlı Ulaşım giderdi. Üniversite ile Afium arasında taşımacılık mı yapılacak? Şanlı Ulaşım yapardı. Bu sefer olmadı.
Organize Sanayi Bölgesi’ne, 2’nci Küçük Sanayi Sitesi’ne, Şuhut Yolu’ndan Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’ne gidecek yeni halk otobüsleri için Şanlı Ulaşım, ‘hayır, gidemem’ yanıtını vermişti.
Şimdi ne olacak?
Muhtemelen 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden önce toplu taşımada “yeni” ihaleye çıkılacak. İhalenin mevcut düzene nasıl bir katkı sağlayacağını birlikte göreceğiz. Ancak bütün taraflar, büyük bir sorumluluk altına girdiklerini bilmeliler.

TOPLU ULAŞIMDA GECE VARDİYASI ŞART
Yeni de olsa eski de olsa, toplu taşımada karşılaştığımız sorunlar var. Birçoğunu biliyorsunuz… Minibüslerin ve halk otobüslerin kavgaları, yerine göre haddinden fazla yavaş ilerlemeleri, yerine göre haddinden hızlı gitmeleri, mâlum.
Ama bir sorun daha var: Toplu ulaşım araçlarını gece saatlerinde kullanamıyoruz. Gece yarısı hastaneye gidecek, Şuhut Yolu’na gidecek, Üniversite’deki yurdundan şehir merkezine gelecek hiç mi vatandaş yok da gece vardiyası konulmuyor? Gelişen semtlerden Uydukent’e bile saat 23.30’dan sonra gitmek mesele.
Hangi şartname, hangi ihale olursa olsun…
Vatandaşın Afyonkarahisar’da gece de güvenli bir şekilde toplu taşıma araçlarına binmesi sağlanmalı.

03 M 0117…
Minibüs esnafı hep günah keçisi olarak görülür. Bazı sıkıntıların minibüs esnafından kaynaklandığı doğru. Ama bir kesimi olduğu gibi suçlamak haksızlık değil mi?
03 M 0117 plakalı dolmuş sürücüsü meselâ. Fatih hattında, minibüsü yeni çıkanlardan. Eşimle Ambaryolu’ndan aşağıya doğru gidecekken Migros’un yanında bekledik. 03 M 0117 plakalı dolmuş şoförü, tam kavşaktan Yeşilyol’a doğru döndü ki ben gayriihtiyari elimi kaldırdım. Şoför beni gördü, tam bir daire çizerek bize doğru yöneldi. Aslında mesaisi bitmiş, minibüste kimse yoktu. Bizim yanımızda durdu, “Sizi son anda fark ettim” dedi. Teşekkür ettim. “Allah razı olsun” dedim. İki kişi, toplam 3 buçuk lira verdik. Jandarma Kavşağı’na varmadan da indik. Hiçbir afra-tafra ile de karşılaşmadık. Aksine güleryüzlü bir şofördü. “Ben olsam o şoförün yaptığını yapmazdım” dedim içimden.
Bu yazı vesilesiyle 03 M 0117 plakalı dolmuşa teşekkür ediyorum.

BELEDİYE MECLİSİ HAKKINDA BİRKAÇ SORU
Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantısını takip ederken not aldığım birkaç soru paylaşmak isterim:
1) Belediye Meclisi toplantısında Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2014 yılına ilişkin Faaliyet Raporu onaylandı. MHP’li Belediye Meclis Üyeleri, Faaliyet Raporu’nun aleyhinde söz aldı. Fakat neden hiçbir AK Partili, Faaliyet Raporu’nun lehine söz almadı?
2) Faaliyet Raporu’nu baştan sona kadar okuyan kaç AK Partili Belediye Meclisi Üyesi vardı?
3) Birkaç toplantıda Belediye’nin şehiriçi trafiğe karışma imkânın olmadığı vurgulanıyor. O zaman Belediye’nin sitesinde Zabıta’nın görevleri arasında neden “Ana arter ve yol meydanlarda trafik park düzenlemesi yapmak, ana arter ve yol meydan işgallerinin kaldırılması ve kontrolleri” maddeleri yer alıyor?
4) Afyonkarahisar Belediye Meclisi Üyesi Haydar Kaya, AK Parti İl Yönetimi ile ilgili iddiaları gündeme getirmişti. Tepkiler üzerine yanlış anlaşıldığını söyledi. Haydar Kaya’nın AK Parti’den ihraç edileceği yazıldı, sonra Kaya’nın istifa ettiği açıklandı. AK Parti’den istifa eden Haydar Kaya, neden AK Parti sıralarında oturuyor ve AK Parti kontenjanından Encümen seçimlerine giriyor?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti