Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toplu taşımada ve tesislerde HES uygulaması zorunlu

Toplu taşımada ve  tesislerde HES  uygulaması zorunlu

İl Hıfzıssıhha Meclisi’nce alınan yeni kararlara göre olumlu gelişmeler sonucu il merkezinde bir siteye konulan karantina uygulaması kaldırılırken, toplu taşıma araçlarında ve özel ya da kamu tüm konaklama tesislerinde HES kodu uygulamasının zorunlu olacağı bildirildi

 

İl Hıfzıssıhha Meclisi Vali Gökmen Çiçek’in Başkanlığında toplanarak 73 ve 74 numaralı iki karar daha aldı.
KERVANSARAY SİTESİNDE
KARANTİNA KALKTI
İl Hıfzıssıhha Meclisi üyeleri 13 Eylül 2020 tarih ve 68 numaralı kararla il merkezinde Hattat Karahisar Mahallesi, 16. Sokak, Kervansaray Sitesi, Blok No:10/2 adresindeki binaya uygulanan karantinanın, olumlu gelişmeler sonucunda kaldırılmasına karar verdi.  İçişleri Bakanlığı’nın 11 Eylül 2020 tarih 14810 ve 14811 sayılı Genelgeleri ve Sağlık Bakanlığı “Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” hükümleri doğrultusunda şehirlerarası yolcu taşımacılığı amaçlı her türlü toplu ulaşım aracıyla yapılacak seyahatlerde gerek biletleme gerekse araca alınma sırasında HES kodu sorgulaması yapılıyor. Sorgulama sonucu riski bulunmayanların tanılı veya temaslı durumda olmayanların seyahat edebilmeleri mümkün. Benzer şekilde şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla yapılan yolcu taşımacılığında da HES koduna göre kişilerin takibinin sağlanması önem arz ettiğinden; Başta belediyeler olmak üzere ilgili diğer kurum, kuruluşlar tarafından yürütülen her türlü şehir içi toplu ulaşım aracıyla yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş akıllı seyahat kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyonlar sağlanacak.
TANILI YA DA TEMASLI KİŞİLERİN
KARTLARI ASKIYA ALINACAK
Şehir içi toplu ulaşım faaliyetleri için kullanılan ulaşım kartlarını henüz kişiselleştirmemiş durumda olan yerel yönetim birimleri ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarınca, hali hazırda kullanılmakta olan akıllı seyahat kart sistemlerinin kişiselleştirilmesi amacıyla gerekli çalışmalara biran önce başlanılacak. Covid-19 hastalığı tanısı konulan ya da temaslısı durumunda olanlara ait varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartları izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak. Covid-19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle izolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla e-İçişleri sistemi üzerinden elektronik olarak valilik, kaymakamlıkla paylaşılacak. Bu çerçevede; 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümleri göz önünde bulundurularak HES uygulaması ile şehir içi toplu ulaşım sistemleri arasında gerekli entegrasyonlar bir an önce sağlanacak.
KONAKLAMA TESİSLERİNE DE
HES KODU ZORUNLU
Bulaşma riskinin azaltılması ve hastalık tanısı konulan kişiler ile temaslı durumundaki kişilerin tespit edilerek izolasyona tabi tutulmalarını temin edilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığınca “Hayat Eve Sığar (HES)” uygulaması geliştirildi. Bakanlığın ilgili genelgeleri doğrultusunda şehir içi veya şehirlerarası toplu ulaşımda HES kodu sorgulaması yapılması zorunluluğu bulunuyor. Gelinen aşamada HES kodu kontrolü uygulaması bakımından 30 Eylül 2020 tarihinden itibaren konaklama tesisleri için de bir dizi tedbirler alındı. Herhangi bir ayrım olmaksızın tüm konaklama tesislerinde müşterilerden HES uygulaması kodu istenmesi ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra konaklama tesisine müşterinin kabul edilmesi zorunlu hale getirildi. HES kodu sorgulamasının müşterilerin konaklama tesisine kabulü sırasında yapılacak. Sorgulama sonucu herhangi bir riski bulunmayan kişiler tesise kabul edilecekler. 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununun 2. ve ek 1. maddesi hükümlerine göre konaklama tesislerince genel kolluk kuvvetlerine bildirilen müşteri bilgilerinin, ilgili genel kolluk kuvveti birimince Sağlık Bakanlığı ile sağlanan veri entegrasyonu çerçevesinde Covid-19 tanısı konulma ya da temaslı olma durumuna göre de sorgulanacak. Gerek konaklama tesisine kabul gerek genel kolluk kuvvetlerince yapılan sorgulama gerekse konaklama süresi esnasında Covid-19 tanısı konulduğu ya da temaslı olduğu tespit edilen kişilerle ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nın 2 Haziran 2020 tarih 8680 sayılı Genelgesi ve İçişleri Bakanlığı’nın 11 Eylül 2020 tarih 14810 sayılı Genelgesine göre hareket edilecek.
KURALI İHLAL EDEN TESİSLER
10 GÜN FAALİYETTEN MEN EDİLECEK
Covid-19 tanısı konulan ya da temaslı olduğu anlaşılan müşteriler, Kültür ve Turizm Bakanlığının 12 Ağustos 2020 tarih ve 583885 sayılı Genelgesi ile İçişleri Bakanlığı’nın 1 Temmuz 2020 tarih 10507 sayılı Genelgesi ile getirilen “Güvenli Turizm Sertifikası” uygulaması gereği oluşturulan “misafir izolasyon odalarına” yerleştirilecekler. Bu odaların sayıca yetersiz kaldığı durumlarda valilik tarafından ilgili bakanlık genelgeleri ile Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinin hükümleri göz önünde bulundurularak gerekli tedbirlerin alınacak.  Denetimler sonucu HES kodu sorgulaması yapılmaksızın veya sorgulama sonucuna göre kabul edilmemesi gereken müşterilerin konaklamasına izin veren konaklama tesisleri İl veya İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu karan doğrultusunda ilgili Valilik ya da Kaymakamlıkça 10 gün süre ile faaliyetten men edilecek. Alınan karantina kurallarına uymayanlara TCK’nın 195. maddesi doğrultusunda gerekli işlemler başlatılacak. Gerçeğe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanlara, bildirimlere ilişkin olarak, bu tür eylemler içerisinde bulunanlar hakkında da TCK’nın 206 net maddesi kapsamında gerekli adli işlemler uygulanacak.
>> Kocatepe Haber Merkezi