Toplu taşımada uzlaşma arayışı sürüyor

Toplu taşımacılık ve şehir içi trafiğin düzenlenmesi için yürütülen çalışmalarda uzlaşı arayışları sürüyor. Belediye Trafik KomisyonuCuma akşamı minibüsçü esnafıyla bir kez daha bir araya gelerek çözüm için uzlaşma çağrısında bulundu Belediye Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Emin Birliktir’in başkanlığında düzenlenen toplantıda toplu taşımacılıkta minibüslerin otobüse dönüşme için yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Minibüsçü esnafından 155 kişinin yer aldığı [&hellip]

Toplu taşımada uzlaşma arayışı sürüyor

Toplu taşımacılık ve şehir içi trafiğin düzenlenmesi için yürütülen çalışmalarda uzlaşı arayışları sürüyor. Belediye Trafik KomisyonuCuma akşamı minibüsçü esnafıyla bir kez daha bir araya gelerek çözüm için uzlaşma çağrısında bulundu

Belediye Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Emin Birliktir’in başkanlığında düzenlenen toplantıda toplu taşımacılıkta minibüslerin otobüse dönüşme için yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Minibüsçü esnafından 155 kişinin yer aldığı toplantıda; MHP Belediye Meclisi ve trafik komisyonu üyesi Halil İbrahim Baykara, Belediye Meclisi AK Parti üyesi Yüksel Elçi ve Zabıta Müdürü Turan Gedikkaya hazır bulundular. Emniyet Müdürlüğü’nün çevik kuvvet biriminin önlem aldığı toplantı tatsızlık çıkmadan tamamlandı.
İLK ETAPTA KİMSE ÇAĞIRILMADI
Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir toplantıda yaptığı konuşmada, minibüsçülerden, halktan ve özel halk otobüsü işletmesinden gelen taleplerin yanı sıra Belediye Meclisi’nin duyduğu rahatsızlıklar nedeniyle sorunun çözümü için gayret gösterdiklerini söyledi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın Trafik Komisyonuna sorunun çözümü için uğraşmaları çağrısında bulunduğunu belirten Birliktir; “Bilindiği üzere defaten bu çalışmalar yapıldı. Bize böyle bir görev verildi. Komisyondaki arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık bir ayı geçgin süredir çalışıyoruz. Sadece Belediye’nin ilgili birimleri, meclis üyeleri haricinde biz bu hazırlık ve çalışmaları yaparken kimseyi çağırmadık. Sebebi; bir tarafta Şoförler Odası yönetimi, diğer tarafta Turex olunca herkes bir şey söylemesidir. Biz bu sorunu yasal olarak nasıl çözeriz diye düşündük. Kimseyi çağırmadan bürokratlarımızı çalıştırdık. Sonrasında Şoförler Odası, Turex oturup gerekli değerlendirme yapılır şeklinde düşündük. Bugünkü toplantıya kadar Belediye haricinde kimseyi toplantılara ve çalışmalara katmamamızın sebebi budur. Kimse bunu yanlış değerlendirmesin. Belki kırılanlar, yarılanlar olmuştur. Şoförler Odası Başkanı sadece bir kaç toplantımıza katıldı. Açık ve net söylüyorum o da nezaketen.” dedi.
“KIVIRTMADIK ÇEVİRTTİRMEDİK”
M. Emin Birliktir, yaklaşık bir ayı geçgin süredir çalışmalar yürütüldüğünü istenilen sonuca ulaşılamasa bile gösterilen çabalar nedeniyle Belediye meclis üyeleri, zabıta çalışanları ve trafik komisyonuna teşekkür etti. Toplu taşımadaki sorunun çözülmesi için ciddi mesai harcandığını kaydeden Birliktir; “Minibüsçünün lehine olmak şartı ile bir şartname hazırlanmasını istedik. Minibüsçünün hakkının kaybolmamasını istedik. Arkadaşlarımız bununla ilgili çalışmalarını yaptılar. Daha sonra Sayıştay’a, İçişleri Bakanlığına gidildi. Yasal engel var mıdır diye baktık. Açıkçası Belediye açısından da konuyu inceledik. Sonrasında bürokratlar ve belediye mensupları olarak yargılanmayalım diye inceledik. İçişleri Bakanlığı’ndan görüş alınarak taslak bir metin hazırlandı. 8 Şubat Cuma günü yapılan toplantıda durak başkanlarınada söylediğim gibi, ilk gün söylediğim gibi şimdi de söyleyeceğim gibi hep net ifadeler kullandık. Tabiri caizse kıvırttırmadan, çevirttirmeden. Biz bu taslağı hazırladık, bu taslak kesin metin değil. Siz minibüsçüler, Şoförler Odası, durak başkanları iyi hukukçuları bulun bunun çözümü nasıl? Zarar verilmeden, gerekli maddelerin eklenmesiyle Belediye olarak biz bunları yerine getirelim dedik. Bugüne kadar aksine hiçbir söylemde bulunmadık. Biz Belediye olarak konuşuyoruz.” diye konuştu.
“ÇOBAN BÜYÜK ÖZVERİ GÖSTERDİ”
“Üzerine basarak söylemek istiyorum. Diğer illerin Belediye Başkanlarını çok iyi biliyorum. Minibüsçülerin, otobüsçülerin o illerin Belediye Başkanlarına ne şekilde yalvardıklarını biliyorum.” diyen Birliktir, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın çok büyük bir özveri gösterdiğinin altını çizdi. Çoban’ın bu sorunun köklü şekilde çözülmesini istediğini aktaran M. Emin Birliktir; “Sorun çözülürken minibüsçümüzün zararı olmamasını özellikle istedik. Ama ilk önce halkın zararı olmasın. Belediye Başkanımızın talimatı buydu bu yönde de devam ettik. Bizim bürokrat arkadaşlarımız bu taslağı hazırladı. Sizlerden toplantıda beğenmediğiniz yönleri belirtip değişiklikleri bildirmenizi istedik. Bundan önceki toplantıda burayı algılayamamışsınız; İyi bir avukat bulun dedim. Bunu mal sahiplerine söyledim. İyi bir hukukçu ile menfaatlerinize yönelik bir çalışma yürütülmesini söyledik. Bunu 14 durak başkanı toparlanarak yapacaktı. İkincisi Şoförler Odası’nın da bir avukat bulmasını söyledim. Üçüncü olarak da bizimde bir avukat bularak çalışacağımızı belirttim. Ama bu olmadı. Allah hepinizin işini gücünü rast getirsin. Mesele Afyon’un, sizlerin, güzel taşımadır.” şeklinde konuştu.
BAŞKAN’I İKNAYA GEREK YOK
Harb-İş minibüs durağından Metin Yaynık, Aydın’dan bir avukat bulduklarını, avukatın Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın hukukçu olduğunu bildiğini, iyi niyetli olduğu için Çoban’ı ikna edebileceği yönünde konuştuğunu anlattı. Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir, Çoban’ı ikna etmeye lüzum olmadığını, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın komisyona tam yetki verdiğini vurguladı. Çoban’ın yasal anlamda uygun olması halinde ne istenirse yapacağını söylediğini böyle bir durumda ikna edilme lüzumu olmadığını tekrarlayan Birliktir; “Böyle bir Belediye Başkanı ve yönetimle karşı karşıya olmanıza rağmen komisyon olarak bizim önümüze ne koyacaksınız onu soruyorum. Ankara’dan bulunan avukatla yapılan görüşmenin kasedinin tamamını izledim. Bana birilerini savunmayın. Üzerine basarak söylüyorum. Bazı şeyleri açıklayacağım. Mal sahipleri bilmeli. Çarşamba günü yaptığınız toplantıda neden Aydın’dan bulduğunuz avukat yer almadı?” ifadelerini kullandı.
BİRLİKTİR ÜLKER’İ ELEŞTİRDİ
Kendisinin günlük yayın yapan iki gazete sahibi olduğunu, medya organlarında bundan önceki toplantıya farklı başlıklarda yer verildiğini belirten Birliktir şöyle konuştu: “Bundan önceki toplantı sonrasında tüm gazetelerde toplantının haberi yapıldı. Gazete 3’de yayınlanan haberin altındaki yorumda, ‘AK Parti hükümeti yıllardır ülkenin başına bela olan terör sorununu çözmek için gerekli adımları atarken ESKK Başkanı Trafik Komisyonu Başkanı M. Emin Birliktir de Afyonkarahisar’daki özel halk otobüsleri işletmesi ve minibüsçü terörünü bitirmek amacıyla düğmeye bastı. Birliktir sorunun çözümlenmesi noktasında bu son şans.’ diye konuştu ifadeleri var. Bu ifade kimin? Benim şahsımla bir alakası var mı? Başka bir yere geleceğim. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sayın Ülker Cumartesi gecesi bana telefon açtı. ‘Emin başkanım sen minibüsçülere terörist demişsin. Bu söylenecek şey mi?’ diye sordu. Mevlüt amca dedim. Artık amca hitabı bitti. Sayın Ülker diyorum. Hiçbir gazeteye beyanat vermediğimi söyledim. Hassas dönemden geçiyoruz. Yanlış bir cümle ağzımdan çıkar, minibüsçülerin ekmeğiyle oynamak istemiyorum dedim. Basındaki arkadaşlarım beni anlayışla karşıladı. Oda Bakşanının niyetini anlayın diye bunu söylüyorum. Beyanatın bana ait olmadığını anlattım. Kendisi sonrasında başka bir gazeteye ‘Birliktir’in ifadeleri rencide edici’ diyor. Sizce bu orta yeri germe niyeti değilde nedir? O günden beri ben cevap vermedim. Bunda sizce iyi niyet var mı?”
İKTİDAR MUHALEF BİRLİKTELİĞİ ÖRNEK
M. Emin Birliktir, birleşme ile ilgili çalışmaya devam edilmesini istedi. Trafik komisyonu ve Belediye Meclisi MHP üyesi Halil İbrahim Baykara toplantının son konuşmasını yaptı. İktidar ve muhalefet partileri mensupları olarak biraraya gelip halk ve esnaf menfaati için çalıştıklarını bu birlikteliğin örnek alınmasını öneren Baykara sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah bu toplantı hayırlı şeylere vesile olur. Hem minibüsçü hem de Afyon halkının lehine olan şeyler olur. Sağ olsun Emin Başkan bir çalışma yaptı. Bu çalışmalara ben de dahil oldum. 362 Minibüs ve Turex şirketininde içinde olduğu bir toplulukta farklı çatlak sesler mutlaka olur. Herkesin ekmeği, geçim kaynağıdır. Bu nedenlerle hassas olunmak zorundadır. Bu oluşumu isteyen de istemeyen de olur. Şehir içi trafik Afyonkarahisar’ın en önemli problemlerinden biri. Bu işi 10-15 günlük sürelerle değil, sizler ne zaman hazırız derseniz bir kaç teklifle beraber, bir kaç tasarıyla birlikte süresiz, acele etmeden hepsinin üzerinde değerlendirme yapmayı öneriyorum. Öncelik sizlerin ve halkın menfaati. Daha fazla para kazanın, halkımızda daha huzurlu ve rahat seyahati isteğimiz. Bizler nasıl iktidar muhalefet bu işi çözmeye çalışıyorsak sizinde iktidarınız muhalefetiniz var. Size örnek olmak için hep birlikte buradayız. 362 Minibüsçünün 155’i burada. Aranızda çoğunluğu sağlayın ki sorun çözülsün.” Çeşitli minibüs duraklarından; Ahmet Dindoruk, Şahin Öztorun, Süleyman Balkan, Recep Kültür, Süleyman Çetinkaya, Mehmet Yağşi, Ümmet Balkan, Muhammed Aydınalp sorunun çözümü için gerekenin yapılması gerektiğini söz alarak ifade ettiler.
Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme