Toplu taşımada ağır bedeli halk ödemesin

Toplu taşımacılıkta minibüslerin lağvedilip halk otobüsü işletmeciliğine dönüşte konuşulan yüksek bedelin şehir halkınca ödenmemesi gerektiğini söyleyen MHP İl Başkanı A. Zeki Ertürk, yöneticilerin bu duruma açıklık getirmeleri gerektiğini, minibüsçü esnafına fazlaca yüklenildiği kanaatini aktardı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Ahmet Zeki Ertürk, partide düzenlediği basın toplantısında şehir içi trafiğin temel sorununu oluşturan toplu taşımacılıkta [&hellip]

Toplu taşımada ağır bedeli halk ödemesin

Toplu taşımacılıkta minibüslerin lağvedilip halk otobüsü işletmeciliğine dönüşte konuşulan yüksek bedelin şehir halkınca ödenmemesi gerektiğini söyleyen MHP İl Başkanı A. Zeki Ertürk, yöneticilerin bu duruma açıklık getirmeleri gerektiğini, minibüsçü esnafına fazlaca yüklenildiği kanaatini aktardı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Ahmet Zeki Ertürk, partide düzenlediği basın toplantısında şehir içi trafiğin temel sorununu oluşturan toplu taşımacılıkta süre gelen durumu değerlendirdi.
Minibüs esnafının
üzerine fazlaca gidildi
Toplu taşımacılıkta yeni yapılanmanın şehir halkına pahalıya mal olması halinde kendilerinin işin bu kısmı ile ilgilenmek zorunda olduklarını söyleyen MHP İl Başkanı A. Zeki Ertürk, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a daha önce de sorduğunu belirttiği bir soruyu yineledi. Çoban’ın şehirde sadece minibüslerin özel halk otobüsüne dönüştürülmesiyle sorunun çözülebileceği düşüncesinin olup olmadığını soran Ertürk; “Bu önemli bir soru. Eğer böyle ise bir müddet sonra özel halk otobüslerinin sayısı artacaktır. Trafik akışkanlığı daha büyük bir sıkıntıya yol açacaktır. İkinci kafamıza takılan soru; elbette ki her ticari ve sosyal grup içerisinde sıra dışı davranan kişiler olabilir. Hatalı davranışlar ortaya koyan kişiler olabilir. Geçmiş dönemde bir minibüs şoförünün güvenlik görevlisine yaptığı yanlış bir hareketi gördük. Bu bireysel bir hareket iken maalesef sorumluluk üstlenmiş yöneticilerimiz bunu devlete baş kaldırı gibi sundular. Bu bahane edilerek minibüs esnafının üzerine fazlaca gidildiği kanaatindeyim. Acaba bütün bunlar minibüsçü esnafının bir şeylere zorlanması için bir baskı unsuru olarak mı kullanıldı? İster istemez aklımıza geliyor.” dedi.
Bedeli halk mı ödeyecek?
MHP İl Başkanı A. Zeki Ertürk, minibüsçülere yönelik kaygılarına ilişkin ifadeleri ile ilgili olarak hiç kimseyi suçlamak, itham etmek gibi bir niyetinin olmadığını belirtti. Yaşanan olayları değerlendirdiğinde böylesi bir kaygıyı hissettiğini aktaran Ertürk, toplu taşımanın ticari bir faaliyet olduğunu ancak resmiyet kazanmadan bir takım ilişkilerin oluştuğu duyumunu aldığını kaydetti. Bu durumu şehri yöneten bazı kişilerin, şoför esnafının ve esnaf teşekküllerinin sorumluluğunu üstlenmiş olan kişilerin ticari faaliyette uzlaşıcı tavır ortaya konması için devreye girdikleri duyumunu aktaran A. Zeki Ertürk; “Burada da başka bir durum bizi ilgilendiriyor. Tekrar söylüyorum bu ticari faaliyet bizi hiç ilgilendirmiyor. Ama bu ticari faaliyetin sonucunda Afyon’da yaşayan vatandaşlarımız ne fatura ödeyecekler bu tarafı bizi ilgilendiriyor. Yaklaşık 24-26 trilyon liralık bir rakam söz konusu. Bu dillendiriliyor. Ancak burada önemli bir miktar kar olarak olaya baktığımızda 10-12 trilyon liralık bir meblağdan söz edili-yor. Tabi biz bunu bilemeyiz sadece duyduklarımızı söylüyoruz. Karlılık oranı olarak belirtiyorum bunu. Durum böyle ise o zaman şu soru sorma gerekliliği hasıl oluyor. Bu şirket bu parayı kar olarak aldıktan sonra acaba Afyon’da minibüsçülük yapan esnafımız tahsildarlık mı yapacak bu bedeli de Afyon halkı mı ödeyecek? Daha bu alışveriş nihayetlenmeden gündemde iken bu firmanın Belediye Meclisi’nden zam talebinde bulunmasının bu ticari faaliyette ki rantabiliteyi yükseltmek adına yapılmıştır.” diye konuştu.
Otobüs firmasıyla anlaşanda AKP’li Başkandı
Uzun süredir toplu taşıma ücretlerinin durağan halde bulunduğunu kaydeden MHP İl Başkanı A. Zeki Ertürk, rakamların gündeme taşınmasının halkı kara kara düşündürdüğünü söyledi. Şehrin trafik sorununun mevcut Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın döneminde çıkmadığını, bu sorunda önceki dönem Belediye Başkanlarının da ihmali bulunduğundan söz eden MHP İl Başkanı Zeki Ertürk; “Ama bu problemi çözmek için böyle gündelik bir takım çözümlerle hareket etmek de Afyon Belediyesine yakışmaz. Daha köklü çözümler üretmek lazım. Eğer bu sıkıntı yaratıyorsa bu firmanın gelişi yine bir AKP’li Belediye Başkanı tarafından yapılmıştır. Minibüsler top yekun kalkabilir ayrı olay. Ama minibüsçü esnafının böyle bir alışverişe zorlanmasını kabul etmek mümkün değil. Çünkü Belediye Meclisine hat ve güzergah değişikliği talepleri de gelmeye başlamıştır. Eğer minibüsçü esnafı bu tür şeylerle ticari ilişkiye zorlanmaya çalışılıyorsa bunun karşısında durmak da bizim sorumluluğumuzdur. Çünkü bedeli Afyon halkı ödeyecektir.” şeklinde konuştu.
Ertürk Çoban’a sordu
“Şimdi sormak lazım esnafların problemlerini çözmek için oluşturulan esnaf teşekküllerinin başkanları bu ticaretin gerçekleşmesi için bir gayret sarf ediyorlarsa, Afyon’da yaşayan insanların toplu taşıma da tekelleşmeye gidilmesinden dolayı bundan sonra ki süreçte daha pahalı taşıma riskini nasıl ortadan kaldırmayı düşünüyorlar?” diyen A. Zeki Ertürk; “Bunu açıklamaları lazım. Afyon Belediye Başkanı’nında bunu açıklaması lazım. Belediye Başkanları da 5 yıllığına seçiliyor. Acaba Sayın Belediye Başkanımız kendisinden sonra ki dönemleri de kapsayacak şekilde seçilecek Belediye Başkanlarının icraatlarını da ipotek altına alacak şekilde bir takım taahhütlerde bulunuyor mu bulunmuyor mu? Bu soruyu sormak istiyoruz. Bu ticari ilişkinin sağlam temeller üzerine oturtulması lazım. Eyvallah ama kendi döneminin dışında ki dönemleri de ipotek altına alacak bir uygulama içerisine hiç kimsenin girme hakkı olmamalıdır diye düşünüyorum. Umuyorum ki Afyon’un trafik problemini çözmek için kalıcı çözümler üretilir. Afyon’da yaşayan vatandaşlarımızın daha ekonomik ama daha kaliteli bir taşıma hizmetini talep ettiğini biliyoruz. Yöneticilerimiz bunu sağlamak için gerekli çabayı sarf ederler diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme