• Haberler
  • Genel
  • Toplu taşıma ücretleri zamlandı – Kocatepe Gazetesi

Toplu taşıma ücretleri zamlandı – Kocatepe Gazetesi

Özel halk otobüsleri ücret tarifesinin belirlenmesi isteği doğrultusunda öğrenci 1 TL 25 kuruş sivil ücretin 1 TL 35 kuruş olmasını uygun gören komisyon raporu Belediye Meclisi'nce kabul edildi Turex A.Ş’nin işlettiği özel halk otobüsü yolcu taşıma ücreti için firma tarafından ön görülen söz konusu rakamlara Trafik Komisyon üyesi MHP’li meclis üyesi Halil İbrahim Baykara’nın muhalefet [&hellip]

Toplu taşıma ücretleri zamlandı

Özel halk otobüsleri ücret tarifesinin belirlenmesi isteği doğrultusunda öğrenci 1 TL 25 kuruş sivil ücretin 1 TL 35 kuruş olmasını uygun gören komisyon raporu Belediye Meclisi’nce kabul edildi

Turex A.Ş’nin işlettiği özel halk otobüsü yolcu taşıma ücreti için firma tarafından ön görülen söz konusu rakamlara Trafik Komisyon üyesi MHP’li meclis üyesi Halil İbrahim Baykara’nın muhalefet şerhi koyduğu belirtildi. Karar meclis oylamasında da MHP’li üyeler; Kazım Çeşeay, Ömer Altınay, Halil İbrahim Baykara ve Mehmet Soner’in ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.
En ucuz toplu taşıma Afyon’da
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, son bir yılda akaryakıt giderlerinde yüzde 35 oranında bir artış olduğunu belirtti. Çoban, mevcut tarifenin 1 TL 10 kuruş sivil, 1 TL öğrenci olduğunu yapılan artışın yüzde 23 civarında olduğunu söyledi. Çevre illerin 2011 yılı toplu taşıma rakamlarını bildiren Burhanettin Çoban; “Komşu illerde 2012 fiyat tarifesinin ne olacağını bilemiyoruz. Ama 2011 yılı içerisinde ki fiyatları göz önüne alındığında Afyonkarahisar fiyat artışına rağmen en ucuz toplu taşıma hizmetinin verildiği bir il olacaktır. 2011’de Kütahya 1.45 TL. Isparta 1.40 TL, Uşak 1.45 TL, Burdur bizimle aynı 1.10 TL. Diğer illerde ise en düşük ücret 1.40 TL. 2012 Toplu taşıma fiyatlarında ki artışı diğer illerin Belediye Meclisleri de muhtemelen bugün (dün) görüşecekleri için alamadık.” diye konuştu.
Ana neden
fiyat uyuşmazlığı
Trafik komisyonu ve MHP Meclis üyesi Halil İbrahim Baykara, komisyon kararına şerh koyma gerekçesini açıkladı. Daha önce meclisin aldığı kararın özel halk otobüsü ve minibüsçü rekabeti kapsamında uygulanmadığını söyleyen Baykara; “Yaptığımız gözlemlerde 50 TL olarak tespit edilen Turex kart ücreti arttırılmadı. Hepimizce biliniyor. Kartlı bilet fiyatı bir müddet sonra kampanya ile 40 TL’ye düşürüldü. Aldığı zammın daha da altına düşürdü. Herhalde aldığı parayı yeterli gördü ya da daha başka sebepler vardı. Bilemiyorum fakat şunu söylemek istiyorum. Afyon’da ister istemez minibüsçü ve otobüsçü olmak üzere iki ayrı grup var. Herkesin bildiği gibi son bir yılda ki huzur-suzluğun ana sebebi fiyat uyuşmazlığıdır.” şeklinde konuştu.
Kimse memlekette ezilmesin
Halil İbrahim Baykara, rekabet ortamında otobüs firmasının fiyat düşürmesi ile minibüsçülerin zor durumda kaldığını söyledi. Kendisinin otobüs veya minibüs grubunun temsilcisi avukatı konumunda olmadığının altını çizen Baykara; “Benim hiç bir grup ve kişiden herhangi bir beklentim yok. Sadece hepimizin Afyon’da huzurlu yaşamasını istiyorum. Esnaf da para kazansın, vatandaş da rahatçı toplu taşıma araçlarını kullansın. Ben orta yolu bulalım diye çalışıyorum. Turex kart fiyatları belirlenmeden alel acele bugün (dün) zammı verirsek geçen yıl yaşadığımız problemleri yine yaşayacağız. Kimse memlekette ezilmesin.” ifadelerini kullandı.
Turex’in tarifesi net
Yapıcı tavsiyeleri için H. İbrahim Baykara’ya teşekkür eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, göreve seçilmeden önce ki dönemde silahlı ve bıçaklı olarak çok fazla toplu taşıma alanında kavgaların yaşandığını belirtti. Çoban, o dönemde huzursuzluğun hat safhada olduğunu dile getirdi. Daha sonra ki süreçte toplu taşımacılıkta ki kavgaların azaldığını belirten Çoban şöyle konuştu: “Hepimiz iş yeri sahibiyiz. İşimizde ki huzursuzluklar aile hayatımıza da yansıyor. Bu durum da aile barışını etkiliyor. Akıllı bilet fiyatı tamamen özel halk otobüsü işletmesinin inisiyatifinde. Turex firma yönetimi ile görüştük. Kendileri akıllı bilet yani kart zammında yüzde 20 oranı geçmeyecekler. Sınırsız öğrenci bileti 50 TL, sivil bilet ise 60 TL olacak. En ucuz toplu taşımacılık yapılan iliz. Ama bunu sağlama noktasında da esnafın para kazanmamasına göz yumamayız.”
Şanlı Ulaşım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı, firma olarak akıllı bilet tarifesinin net olduğunu belirterek Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ı teyit etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme