Toplanan verginin hizmet olarak dönmesi gerek

24'üncü Vergi Haftası kutlamaları çerçevesinde, en çok vergi veren işadamları ve kuruluşlar ödüllendirildi. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Vergi Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada vergilerin hizmet olarak dönmesinin önemini vurguladı 24'üncü Vergi Haftası kutlamaları çerçevesinde Anemon Otel'de Vergi Ödül Töreni düzenlendi. Törene Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun yanı sıra Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Defterdar Mustafa Ceylan, İkmal [&hellip]

Toplanan verginin hizmet olarak dönmesi gerek

24’üncü Vergi Haftası kutlamaları çerçevesinde, en çok vergi veren işadamları ve kuruluşlar ödüllendirildi. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Vergi Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada vergilerin hizmet olarak dönmesinin önemini vurguladı

24’üncü Vergi Haftası kutlamaları çerçevesinde Anemon Otel’de Vergi Ödül Töreni düzenlendi. Törene Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun yanı sıra Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Defterdar Mustafa Ceylan, İkmal ve Garnizon Komutanı İkmal Albay İsmet Gökhan Gülmez, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Okçin Akşit, ATSO Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı, Afyonkarahisar Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar ve daire müdürleri katıldı.
MÜKELLEFLERİN
DEVLETTEN BEKLENTİSİ VAR
Vergi Ödül Töreni’nde konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, toplanan vergilerin vatandaşa hizmet olarak dönmesi gerektiğini söyledi. Balkanlıoğlu, “Alt yapı, savunma sanayi, uyduya kendi özel uydumuzu yapıp gönderdik, havaalanları, hızlı trenler, uçaklar, eğitimde kalite, üniversiteler bir ülkenin gelişmiş sayılabilmesi için her şey lazım. Ancak gönül huzuru ile vergi vermek isteyen mükelleflerin de devletten bir beklentisi var; götürüp verdikleri bu verginin yerinde kullanılması ve hizmet olarak geri dönmesi. Devletin de buna dikkat etmesi lazım. Kamuoyuna yansıyan yolsuzluk oranları verilen vergilerin yerinde kullanılamadığını çarçur edildiği gibi yansıyan hususlar da vergi verenleri rahatsız eden konular” dedi.
HAKSIZ REKABETİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Vergi toplamada adaletin esas olması gerektiğini vurgulayan Balkanlıoğlu, vergi mükelleflerine hitaben şu ifadeleri kullandı: “Koyu rekabet ortamında bir kısmının vergi vermeyerek kazancını arttırması diğerinin ise vergi vermesi her açıdan rahatsız edici bir durum. Rekabeti de, adaleti de ortadan kaldırır. Sizlerin sayesinde bu memleket yükseliyor ve yüceliyor. Eğer sizler çalışıp üretmezseniz, ekmeğinizi taştan çıkarmazsanız, dünyanın her yerine ihracat için çabalamazsanız ülkemizin dünya nezdinde hiçbir itibarı olmaz. Bugün paramız ez çok değerliyse, pasaportumuz kıymetliyse, insanımız itibar görüyorsa bunlar sizlerin sayesinde aslında. Bütün bunlar bizlere onur ve gurur veriyor. Çok şükür bizim durumumuz sizlerin sayesinde çok iyi durumda. Avrupa’daki soydaşların gün gelecek Türkiye’ye gelmek, Türkiye’de iş bulmak hevesindeler. Dolayısıyla kazancının bir bölümünü gönül huzuruyla getirip devletine veren ve bunun hizmet olarak geri döneceğine emin olan sizin gibi değerli mükelleflerimizin önünde saygıyla eğiliyorum.”
TAHSİLAT ORANI YÜZDE 92
Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan da il genelinde toplanan vergi oranı hakkında bilgi verdi. Ceylan, “Afyonkarahisar il geneli cari dönem tahakkuk tahsilat oranımız yüzde 91,88 olarak gerçekleşmiştir. 6111 sayılı yasaya göre, 31 Aralık 2012 sonu itibariyle 189 milyon 664 bin 946 TL ödenmesi gereken tutara karşılık yapılan tahsilat tutarı 90 milyon 461 bin 923 TL’dir. Tahsilat oranı yüzde 48’dir.Söz konusu yasadan kaynaklanan taksitlerini ödemeyerek kanunu ihlal eden mükelleflerin ödemesi gereken vergi miktarı 67 milyon 789 bin 780 TL olup, ihlal oranı yüzde 36’dır.İhlal sonrası ödenmesi gereken vergi tutarı ise, 121 milyon 875 milyon 166 TL olup, yapılan tahsilat oranı yüzde 74’tür” dedi. (Kocatepe)

Vergi indirimi ve düzenleme şart

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Hancıoğlu, Vergi Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, çeşitli sektörlerdeki yaralara merhem olacak reçeteyi, kamuoyuyla paylaştı. Hancıoğlu, “Verginin korkulan, kaçılan bir olgu olmasının önüne geçilmelidir. Verginin tabana yayılarak adaletli bir şekilde alınması sağlanmalıdır. Dolaylı vergilerdeki yüksek vergi yüküne ve kayıtdışının ödüllendirildiğinin düşünülmesine neden olan adaletsizliklere bir an önce son verilmelidir. Ne yazık ki kayıtdışı ekonomi, ülkemizin acı bir gerçeğidir ve kayıtdışı ekonomi ile mücadelenin sadece yasal ve idari düzenlemelerle mümkün olmayacağı ve vergi bilinci çocukluktan itibaren oluşturulması gerekmektedir. Hiçbir kaydı, yükümlülüğü olmadan internet üzerinden satış yapanlar da hızla artmaktadır. Bu nedenle vergi bilinci yıpranmakta ve haksız rekabete yol açmaktadır” dedi.
MADENDEN ALINAN
DEVLET HAKKI İNDİRİLMELİ
Hancıoğlu, ATSO’nun vergi konusundaki beklentilerini şöyle sıraladı:
“5084 sayılı Teşvik Kanunu’ndaki sigorta primi-işveren desteği teşviki ve enerji desteğinin uzatılması yerinde olacaktır. Akaryakıt üzerindeki ağır vergi yükünden dolayı, bugün yurtiçinde yapılan taşımacılığın maliyeti çok yüksektir. Enerji fiyatları üzerindeki yüksek vergilemeden vazgeçilmelidir. Kırsal motorindeki ÖTV oranı mutlaka düşürülmelidir. Mermer ocakları ve diğer maden üretiminde alınan devlet hakkı mutlaka indirilmelidir. İlimizin nüfusunun yarısı kırsal alanda yaşamaktadır. Tarım ve hayvancılık önemli bir geçim kaynağıdır. Tarımda yüksek girdiler üreticiyi zor durumda bırakmaktadır. Gübre gibi girdilerde KDV düşürülmelidir. Turizm sektöründe KDV uygulamasında yüzde 1, yüzde 8, yüzde 18 tevkikatların bir an önce düzeltilmesi, hizmet verilen bir şirkette iki ya da 3 çeşit KDV oranlarının uygulanmaması alış ve satıştaki tevkikat olayların kaldırılması gerekmektedir.”
MEVZUAT SADE OLMALI
Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdal Sayar, vergi mevzuatının net ve anlaşılır olmasını istedi. Sayar, “Türkiye’de vergi mevzuatı çeşitli kanunlardan oluşmaktadır. Çoğu kez herhangi bir vergisel düzenleme için ilgili vergi kanunlarında değişiklik yapmak yerine, ayrı bir kanun çıkarılmakta ve mevzuat karışıklıklarına yol açmaktadır. Yapılan çoğu düzenleme, yeni karışıklıkları ve tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Vergi mevzuatının herkesçe çok sade ve net olarak anlaşılıp uygulanabilmesi için çalışmalara ihtiyaç vardır” dedi.
VERGİ ADALETİ VURGUSU
Dolaylı ve dolaysız vergilerde adaletin gözetilmesinin önemine dikkat çeken Sayar, “Genel olarak gelir üzerinden alınan vergiler dolaysız, harcamalar üzerinden alınan vergiler ise dolaylı vergilerdir. Vergi gelirleri içinde gelir üzerinden alınan vergilerin payı azalırken harcamalar üzerinden alınan vergilerin payının artması, yani vergi gelirlerinin giderek daha fazlasının dolaylı vergilerden sağlanması, vergi sistemimizde adalet ilkesini bozmaktadır. Vergi gelirlerinin ağırlıklı olarak dolaylı vergilere dayandırılması, gelir ve servet üzerinden dolaysız vergilerin ise tam olarak beyanının sağlanamaması, vergi sistemimizde adalet, eşitlik ve beyan esası gibi ilkelere aykırıdır” ifadelerini kullandı.
KAYITDIŞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı ise “Toplumumuzda vergi bilincinin oluşması gerekmektedir. Çocuklarımıza verginin ve vergilendirmenin önemini anlatarak bu bilincin şimdiden aşılanması, kayıtdışının kayıt altına alınması büyük önem arz etmektedir. Kayıtdışı ekonomi hem devlete hem de sanayiciye zarar vermekte, aynı zamanda rekabet ve piyasa koşullarını da temelden sarsmaktadır” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme