'TÖMER, AKÜ'nün öncelikli alanlarından birisi'
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama Araştırma Merkezinde (TÖMER) eğitim alan öğrenciler için sertifika programı düzenlendi. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, TÖMER'in AKÜ için öncelikli alanlardan birisi olduğunu kaydetti   TÖMER Yunus Emre konferans salonunda düzenlenen sertifika programına AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker, Prof. Dr. Yılmaz [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama Araştırma Merkezinde (TÖMER) eğitim alan öğrenciler için sertifika programı düzenlendi. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, TÖMER’in AKÜ için öncelikli alanlardan birisi olduğunu kaydetti
TÖMER Yunus Emre konferans salonunda düzenlenen sertifika programına AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker, Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, Türkçe Öğretimi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Karaman, Genel Sekreter İhsan Ceran ile birlikte öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.
“TÖMER HAK ETTİĞİ YERE GELECEK”
Programın açış konuşmasını gerçekleştiren TÖMER Müdürü Doç. Dr. Ahmet Karaman, Türkçe Öğretimi Uygulama Araştırma Merkezinde her şeyden önce aile olduklarını dile getirdi. TÖMER’de yapılan çalışmalara dair bilgiler veren Karaman, “TÖMER’i öğrenci sistemine entegre ettik. Şu anda 2019 yılından itibaren kayıtlı olan tüm öğrencilerimiz sistemde mevcut. Sertifika notları dahil tüm bilgileri orada var. İkinci olarak ise öğrenci profilini çeşitlendirmeye çalıştık. Belli sayıda ülkeden belli sayıda öğrenciler vardı. Ben ilk geldiğimde sertifika töreni yapıp 56 öğrenciye sertifika vermiştik. Bugün 283 öğrenciye sertifika veriyoruz. Pandemi her ne kadar bize olumsuz olarak yansımış olsa da biz TÖMER’i hak ettiği yere getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“YARIŞTA BİZ DE VARIZ”
TÖMER ile dış paydaşlar arasında iş birliklerini güçlendirdiklerini ifade eden Karaman, “Çeşitli şirketlere danışmanlık, tercümanlık hizmetleri yapıyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimiz sektörü, sektör temsilcileri de öğrencilerimizi tanıyor. Üniversite sanayi- iş birliğini güçlendirmeye çalışıyoruz. Kurumsal kimlik kazandırmak için bir logo belirledik. TÖMER’e kurumsal kimlik kazandırmaya çalıştık. Medya ve sosyal medyada yer alarak TÖMER’i ülke çapında tanıtmaya çalıştık. TÖMER’ler arasında şiddetli bir yarış var, biz bu yarışın gerisinde kalamazdık. Bunun için yapılması gerekenleri ekibimizle beraber yapmaya çalıştık. Misafir öğrenci sayısını arttırmaya çalıştık. 30 farklı ülkeden 287 öğrenci ile kayıtlarımızı kapattık. Biz bu yarışta yer almaya devam edeceğiz” dedi.
FEDAKÂRCA YAPILAN EĞİTİM
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise TÖMER’i öncelikli alanlardan biri hale getirerek misafir öğrenci sayısını arttırdıklarını vurguladı. Karakaş, “Rektörlüğe atandığımda misafir öğrenci sayısı ön lisans, lisans, lisansüstü ve TÖMER öğrencileri olmak üzere toplam 450-500 civarındaydı. Bu sene itibariyle bütün hepsini birlikte değerlendirdiğimizde pandemiye rağmen sayımızı 2 binlere çıkardık. Aynı paralelde öğrenci sayılarımız da arttı. Bu artış birtakım çalışmalarla gerçekleşti. TÖMER’deki eğitim, bir sertifika eğitimi ama farklı ülkelerden farklı kültürlerden gelen öğrencilerin bir arada uyumlu bir şekilde eğitim-öğretim alması için önemli fedakarlıklar gereken bir eğitim. Ahmet Hoca, anons edilirken babamız denildi. Burada sadece müdürlük değil, babalık da yapmak gerekiyor. Biz bu bilinçle bu atamayı gerçekleştirmiştik. Ahmet Hocamızın bu babalığı yaptığını da görüyoruz. TÖMER’de öğrenci sayısını arttırma adına fiziksel altyapıyı da geliştirmemiz gerekiyordu. Bu binayı çok kısa sürede düzenledik. Bugün itibariyle 360 öğrenciyi alabilecek sınıflarımız mevcut” ifadelerini kullandı.
ÜNİVERSİTE RUHU EVRENSELDİR
Üniversitelerin evrensel bir kurum olduğunu belirten Karakaş, “TÖMER’de önümüzdeki yıllarda eğitim-öğretim serüvenini daha iyi imkanlarla güçlendirerek devam ettirmek istiyoruz. Çünkü üniversite evrensel bir kurumdur. Üniversiteler bir ülkenin bir bölgesinde, vilayetinde kurulur ama üniversitelerin ruhu evrenseldir, insanlığa hitap eder. Farklı kültürlerden, farklı uluslardan gelmiş insanların bir arada bulunduğu etkileşim içerisinde eğitim-öğretimini yürüttüğü kültürel relativizmin egemen olduğu bir kurumdur. Bu anlamda farklı ülkelerden gelen öğrencilerin üniversitenin bu misyonuna yapmış olduğu katkının da bilincindeyiz. Onun için misafir öğrenci sayımızı çeşitlendirerek artırma politikasını, üniversitenin öncelikli politikaları arasında sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından birinci Ayaulym Amankyzy’e ikinciler Zaid Aldurayı ve Abdoul Karim Diallo ile üçüncü Izzatul Fatimah Azzahra’ya sertifikalarının ve hediyelerinin verilmesinin ardından sertifika programı; halı saha futbol turnuvasında birinci olan 7. sınıfa madalyalarının verilmesi ile devam etti. Tören, misafir öğrenciler tarafından şiir ve türkülerin okunmasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
>> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi