TKDK uzmanı proje teşviklerini anlattı

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İletişim Uzmanlarından Kemal Yıldırım tarafından geniş kapsamlı bilgilendirme yapıldı. Toplantı ATSO eğitim salonunda gerçekleştirildi.TARIMHAYVANCILIK ÖNDETKDK İletişim Uzmanı Kemal Yıldırım, TKDK’nın, ZEKA ve Ekonomi Bakanlığı’nca sağlanan teşvik uygulamaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Kemal Yıldırım, tarım ve hayvancılık ürünlerinin pazarlanmasında Ticaret Odası üyelerinin ağırlıklı olarak işleme tesislerine yatırımlar yaptıklarına dikkat çekti. IPARD [&hellip]

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İletişim Uzmanlarından Kemal Yıldırım tarafından geniş kapsamlı bilgilendirme yapıldı. Toplantı ATSO eğitim salonunda gerçekleştirildi.
TARIM
HAYVANCILIK ÖNDE
TKDK İletişim Uzmanı Kemal Yıldırım, TKDK’nın, ZEKA ve Ekonomi Bakanlığı’nca sağlanan teşvik uygulamaları hakkında detaylı bilgiler verdi. Kemal Yıldırım, tarım ve hayvancılık ürünlerinin pazarlanmasında Ticaret Odası üyelerinin ağırlıklı olarak işleme tesislerine yatırımlar yaptıklarına dikkat çekti. IPARD programı kapsamında çok fazla et ve süt işleme tesislerine destekleme yaptıklarını hatırlatan Yıldırım; “Et işleme konusunda 22 tane projeyi destekledik. Afyonkarahisar bu 22 proje ile Türkiye’de en çok et sektörüne yatırım yapan il olarak geçti. Süt işleme tesislerinde sayısı 20’yi geçen yatırım söz konusu. Süt işleme yatırımları ile ilgili güzel tesislerimiz oluştu. Hibe miktarımız projelerde yüzde 50’dir. Ama atık sistemi ile ilgili bir yatırım yapılacaksa yüzde 10 ilave puan alıyor. KDV, ÖTV gibi vergilerden muaf olunuyor.” dedi.
KOSGEB ÜYELİĞİ ZORUNLU
İl bazındaki toplam kapasitenin TKDK için önemli olduğunu hatırlatan İletişim Uzmanı Kemal Yıldırım, İhsaniye ilçesinde ve Sinanpaşa ilçesinde birer süt işleme tesisi bulunduğunu söyledi. Her iki süt işleme tesisindeki kapasiteyi dikkate alacaklarını anlatan Yıldırım; “En önemli noktalardan bir tanesi de KOSGEB’e üye olunma zorunluluğudur. İşleme tesisleri kapsamında küçük ve orta ölçekli işletemeleri desteklediğimiz için KOSGEB’e üyelik şartını arıyoruz. Süt ve süt ürünleri sektörü ile alakalı da sözünü ettiğimiz minimum, maksimum kapasiteler doğrultusunda 10 ton ile 70 tonluk kapasite süt işleyen tesislerde mevcut. 30 bin euro ile 3 milyon euro arasında proje belirliyoruz. Yaklaşık 6 tane güzel tesisleri olan süt toplama merkezleri var. Onlarla ilgili alt limitimiz yok. Üst limitimiz ise 70 tondur. 30 bin euoru ile 1 milyon euro arasında proje alabiliyoruz.” diye konuştu.
MODERNİZASYONLARA
DESTEK VERİLİYOR
IPARD 2 ile değişiklikle süt toplama merkezlerinin alım noktalarına da destek verilebileceğini aktaran Kemal Yıldırım, kırmızı et ve kırmızı et ürünleri ile ilgili sektörde kırmızı ette sıfır kesimhane ya da modernizasyonunun destek kapsamında olduğunu dile getirdi. 30 manda, 50 adet koyun, keçi veya 500 adet sığır, manda, 4 bin koyun, keçi aralığında destek verilebildiğini kaydeden Yıldırım; “Et işleme de 0-5 ton et parçalamada da yine 5 tona kadar proje kabul edebiliyoruz. Et işlemede kapasite arttırmadan modernizasyon yapılabiliyor. Et parçalama tesisi için de sıfırdan kurulum yapılabiliyor. Kanatlı eti ve kanatlı et ürünleriyle alakalı bu sektörde de kanatlı eti kesimhanelerinin modernizasyonu olabilir. Et işleme ve et parçalama tesislerinin modernizasyonu da mümkündür. Bunda da bin ile 5 bin tavuk saatlik kapasite var. 100 hindi ile bin hindi kaz kapasite diğer bir kriter. Bunlardan birini ya da her ikisini de sağlayabilir. Örneğin 5 bin tavuktan fazlası kesilemez. Ama 5 bin tavuk ve bin hindinin kesimi aynı anda yapılabilecek. Sadece kapasite arttırmayacak şekilde ayrı modernizasyonları destekliyoruz.” şeklinde konuştu.
SU ÜRÜNLERİNE İLGİ AZ
Su ürünleri sektöründe Afyonkarahisar’da çok proje alamadıklarını belirten TKDK İletişim Uzmanı Kemal Yıldırım, bu sektöre yönelik beklenti içerisinde olduklarını söyledi. Su ürünlerinde yüz ton ile 2 bin ton yıllık kapasite de işleme beklendiğini kaydeden Yıldırım şunları söyledi: “Meyve sebze sektörü ile ilgili bir ivme kazandık. Direk soğuk hava deposu, şoklama tesisleri v.s. destekleme örneklerimiz oluştukça bunların sayısı gitgide artıyor.”
Bilgilendirme toplantısına; ATSO üyeleri, işletme sahipleri, öğrenciler yoğun katılım gösterdiler. >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme