• Haberler
  • Genel
  • TKDK projeleri kalkınmaya sağlayacak – Kocatepe Gazetesi

TKDK projeleri kalkınmaya sağlayacak – Kocatepe Gazetesi

TKDK tanıtım toplantısında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, koordinatörlüğün sunduğu imkanlardan yatırımcı adaylarının en iyi şekilde yararlanılmasını istedi. Bu sayede daha fazla proje üretileceğine dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar'ın ve Türkiye'nin kalkınması için de bu tür projelere Valilik Makamı olarak her türlü desteğin verileceğini açıkladı Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) İl Koordinatörlüğü tarafından Korel Termal Otel’de [&hellip]

TKDK projeleri kalkınmaya sağlayacak

TKDK tanıtım toplantısında konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, koordinatörlüğün sunduğu imkanlardan yatırımcı adaylarının en iyi şekilde yararlanılmasını istedi. Bu sayede daha fazla proje üretileceğine dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın ve Türkiye’nin kalkınması için de bu tür projelere Valilik Makamı olarak her türlü desteğin verileceğini açıkladı

Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) İl Koordinatörlüğü tarafından Korel Termal Otel’de 9. Çağrı Bilgilendirme ve 1. Dönem faaliyetleri anlatıldı.
9. ÇAĞRIYA 23 OCAK’TA ÇIKILDI
Toplantıda, 23 Ocak 2013 tarihinde 9. Başvuru Çağrısına çıkması ve İl Koordinatörlüğünün IPARD programı kapsamında yaptığı birinci dönem faaliyetleri anlatıldı. Toplantının açılış konuşmasını TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu yaptı. Şehitoğlu, daha önce çıkılan 8. Çağrı öncesi IPARD programında köklü değişiklikler olduğunu söyledi. Bu değişikliklere ek olarak 9. Çağrı ile işleme te-sislerine verilen destek kapsamının artarak meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması ile su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması yatırım alanlarının ilde uygulanacak destek kapsamına girdiğini kaydeden Şehitoğlu; “Kurumumuz 23 Ocak’ta çıkmış olduğu 9. Başvuru Çağrı İlanı ile önceki çağrı ilanlarıyla kıyaslandığında çok büyük bütçeyle çıkılmıştır. Bu doğrultuda; Tarımsal İşletmeler için süt ve et üreten işletmeler 181.247.419 TL, işleme tesisleri için süt, et, meyve ve sebze, su ürünleri işleme tesisleri 176.141.803 TL , Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi tedbiri için 195.980.040TL olmak üzere toplam olarak 553.369.262 TL’ lik hibe bütçesinin kullandırılabilme imkanı olacaktır.” dedi.
BAŞVURU KABÜLÜ 15 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK
Dokuzuncu çağrı ile ilgili olarak, 15 Şubat 2013 günü saat 09.00 itibariyle başvuru kabulüne başlanacağını kaydeden TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, başvurunun 15 Mart 2013 tarihinde saat 21.00’de sona ereceğini söyledi. 9. Çağrıda kabul edilecek yatırım alanları hakkında bilgi veren Şehitoğlu; “Daha önceki çağrı dönemlerinde başvurusu kabul edilen; Süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, süt işleme tesisleri, süt toplama merkezleri de dahildir. Et işleme tesisleri ve kesimhaneleri kanatlılarda dahildir. Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, arıcılık, süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler. Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmeside mevcuttur. Geleneksel Yerel El Sanatları ve Yerel Gıda Ürünleri; Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığı Üretimi ile 9. Çağrıda eklenen meyve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması. Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sözkonusudur.” diye konuştu.
MEYVE SEBZE İŞLEME TESİSİ İHTİYAÇ
Dokuzuncu çağrı ilanının özellikleri hakkında açıklama yapan TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, 9. Çağrı Dönemi ile birlikte başvurusu kabul edilecek diğer yatırım alanlarını şöyle sıraladı: “Meyve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, İlimiz sebze ve meyve üretiminde çok ilerleme kaydetmiştir. Hatta Sandıklı Patatesi, Sultandağı kirazı, Çay vişnesi gibi ürünlerimiz uluslarası çapta ünlüdür. Bu alt tedbirin uygulanmasıyla birlikte ürettiğimiz ürünleri depolamak ve işlemek suretiyle uygun zamanda pazara sürerek daha karlı bir pazarlama sağlanmış olacağız. İlimizde 16.131 hektarlık alan meyvelik ve bağ alanı olarak kullanılmaktadır. Bununda 6.052 hektarlık kısmı vişne, 3.229 hektarlık kısmı kiraz, 2.769 hektarlık kısmında da elma yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayrıca ilimizde 6.758 hektarlık alanda sebze üretim yapılmaktadır. Bu bilgiler ışığında ilimizde meyve ve sebze işleme tesislerine ihtiyaç olduğu anlaşılmaktadır.” şeklinde konuştu.
RAHATLATICI DÜZENLEMELER YAPILDI
Proje başvurularının TKDK İl Koordinatörlüğü’ne yapılacağını anlatan Metin Şehitoğlu, yatırımcılar açısından anlamadıkları konularda ya da detaylı bilgi almak için İl Koordinatörlüğü yardım masası aracılığıyla ayrıca bilgilendirme yapılabileceğini kaydetti. TKDK İl Koordinatörü Metin Şehitoğlu, önceki çağrı dönemlerinde yatırımcılar ve ilgili vatandaşlardan aldıkları geri bildirimleri sürekli olarak kurum merkezlerine ilettiklerini ve bu doğrultuda sürdürülen çalışmalar neticesinde IPARD programında başvuru sahiplerini ve potansiyel yatırımcıları rahatlatacak bu düzenlemelerin gerçekleştirildiğini belirtti.
TKDK BÜYÜK ŞANS
Vali İrfan Balkanlıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son dönemlerde baş döndürücü bir hızla ilerlediğini, ancak birkaç Avrupa ülkeleri arasında bazı hususlarda biraz geride kaldığını belirtti. İleri durumdaki ülkelerin oluşturduğu kulübe başvurulduğunu, başvuru akabinde katedilmesi gereken yolun çok uzun olduğunu vurgulayan Balkanlıoğlu; “Mesela Hollanda yüzölçümü itibariyle küçük bir ülke. Ama tarımdan kazandığı miktar 60 milyar doların üzerinde. Bu standartlara ulaşabilmek için tüm bakanlıklar tarafından mevcut uygulamaları gözden geçirilip, yeni oluşumlar, yeni düzenlemeler ve çalışmalar içerisine girildi. Bunların içerisinde olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bünyesinde yapılan tarım faslı için de desteklemeler gönderiliyor. Tarımla ilgili AB fonları hatırı sayılır durumda. Fakat oluşan bu fonların büyük bir bölümüne faydalanıcı ülkelerinde katkıları var. Bu ülkeler arasında bir havuz oluşturuluyor. Bu havuzdan faydalanmak isteyenler kabul edilebilir projeleri üretmek zorunda. Türkiye yakın zamanda proje fakiri idi. Ama son dönemde ilerlemeler kaydedilmesine rağmen yinede yetersiz. TKDK bizler için büyük bir şans. Bakanlığa bağlı bu kurum Türk uzmanlardan oluşuyor ve Avrupa standartlarına uygun çalışıyor. Buraya gelen projeler uygun görülürse AB’de uygun görüyor. Önceden bunlar Avrupa’ya giderdi ve orada değerlendirilirdi. Şimdi ise TKDK kalkınmada etkin bir rol almış ve ulusal kalkınma için kırsal kalkınmayı en iyi şekilde destekliyorlar.”
KABUL EDİLEBİLİR PROJE ŞART
Destekleme kapsamında havuzda bulunan paranın 550 milyon olarak açıkladığını, Türkiye’nin alabildiği tutarın 5 milyon civarında olduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Yararlanabileceğimiz miktar bundan daha fazla. Bu toplantının amacı girişimcilere, müteşebbislere, yatırımcılara ulaşarak sermaye sağlamak ve mevcut olan sermayelerini artırmak için faydalanabilecekleri desteklemeler hakkında bilgi vermektir. Ayrıca destekleme almalarına yardımcı olabilmektir. Bu anlamda da kabul edilebilir proje üretmek gerekiyor. Projelerin hazırlanmasında proje hazırlama büroları önemli çalışmalar yapmaktadır. Aynı zamanda destekleme almak istediğiniz kuruluşlarda bu konuda size yardımcı oluyorlar ve hatta proje ile alakalı kurumlarımız izleyeceğiniz yol hakkında sizleri bilgilendiriyorlar. İşte bunlardan faydalanmamız gerekiyor. Afyonkarahisar tarımda ve hayvancılıkta iddialı bir ildir. Tarım ve hayvancılığın hemen her çeşidini yapmaktayız.”
TKDK DESTEKLERİ ÖNEMLİ
Vali İrfan Balkanlıoğlu, Sultandağı ilçesinde dünya standartlarının üstünde kiraz üretildiğini, yurtdışına ihraçta 2-3 euro eden kirazın, gittiği ülkedeki satışının 10-15 euroyu bulduğuna dikkat çekti. Bu doğrultuda bir çalışma başlatıldığını kaydeden Balkanlıoğlu şunları söyledi: “Bir marka haline gelen kirazımız daha iyi şartlarda satılmaya başlandı. Dolayısıyla başkalarına el etek açmak yerine, üretilen ürünlerin üretilmesine, saklanılmasına ve pazarlanmasına kadar her işlemi kendinizin yapması mümkün. Bunu da TKDK’nun vermiş olduğu destekler sayesinde elde edebilirsiniz. Sonuç olarak bu tür imkanlardan faydalanalım ve destekleme alan iller arasında zirvelere çıkalım. Çıkalım ki kişiler, kurumlar ve ilimiz daha iyi konumlara gelebilsin. Bu konuda valilik olarakda çalışmalara başladık. Daha fazla proje üretmeleri için kaymakamlarımızı harekete geçirdik. Afyonkarahisar’ın ve Türkiye’nin kalkınması içinde bu tür projelere her zaman valilik makamı olarak her türlü destekte bulunacağız.” dedi.
TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM
Proje Koordinatörü Hakan Kırmızı tarafından 9. başvuru çağrısı hakkında bilgiler verildi. Bugüne kadar yapılan desteklemelerden faydalanan firmaların temsilcilerine temsili olarak çekleri Vali İrfan Balkanlıoğlu ve diğer katılımcılar tarafından verildi. Toplantıya; Vali İrfan Balkanlıoğlu, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, kaymakamlar, daire müdürleri ve işadamları katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme