Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayrettin ÖZKILINÇ
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

TİYATRO ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Merhum sinema yönetmeni Halit Refiğ eleştirmenlikten sinemaya geçmiştir. “Ulusal Sinema Kavgası” adlı eserinde sinema ve tiyatroyu kıyaslar ve şöyle der:
“Sinema ulusumuzda tüm olumsuzluklara rağmen gene de kendi kendini finanse edebilmektedir. Tiyatro ise genelde bazı kesimlerin desteği olmadan kendi kendini bir türlü idame ettirememiştir, ettirememektedir.” Yıllar önce bu böyle idi şimdi de durum aynıdır. Pek çok tiyatro parasal ve siyasal desteksiz yürüyememektedir.
Beldemizde de parasal yönden durum aynıdır. Görünen o ki Belediyemiz bu kültür hizmetine tam destek vermektedir. Arzumuz bu desteğin çok daha verimli kullanılmasıdır. Tiyatroyu her destekleyen kendi borusunu ötürmeye çalışıyorsa bizim tiyatromuz da Afyonkarahisar’ın borusunu yurt genelinde öttürsün. Sanatı hem sanat için yapsın, hem de borumuzu öttürsün. Pek çok yöre gibi bizim yöremizde de tanıtım çalışmaları var. Tiyatromuz da bu tanıtımlarda kullanılabilir. Bu konudaki görüş ve düşüncelerini almak üzere yetkili Emel Sarlık hanımefendiye gittim. Yönetmen ve oyuncu Hasan H. Elmas da oraya geldi.
Konuşmalarımız isabetli oldu. Gerçekten de sevinilecek haber aldım. Afyonkarahisar Belediyesi Tiyatrosu da anlaşma sağlayabildiği beldelere, festivallere iştirak ediyormuş. Oralarda da belediye tiyatromuzun sesini duyurabiliyormuş. Sevindim. Bunu neden duymadım diye de kendi kendime hayıflandım. Bu işlerde de basının rolü çok önemli. Onlarla irtibatı kesmemeli. Gazeteci yazı ve resim bunların hazır olanını ve de ilginç olanını tercih eder. Bunda da iş gene tiyatro yapana düşer. Büyükşehirlerdeki gibi star arkasında koşan magazinci bizde pek görülmez. Tiyatrocu kendi bünyesindeki olayları basının dikkatini çekecek şekilde ilginç hale getirebilir.
Ayrı bir konu bizde de festivaller tertiplenebilir. Kısa filmler için düşünülen çalışmalar şu an sönük geçmiş olsa da iyi bir başlangıçtır. Benim elli beş yıl önceki idealim için bir başlangıç yapılmıştır. Dokümanter, kısa film, animasyon (çizgi film) yapmak idealimdi. Bunu yapacak kameralar, oynatıcılar, ışık cihazları, banyo tankları halen çatı bekliyor. Az buçuk siyaset karıştı hepsi de öylece kaldı. Bugünki yazı gibi. Saygılarımla.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER