TikTok Yasaklanan Ülkeler Hangileri?

Çin'e yönelik kimine göre haklı şüphe, kimine göre sadece spekülasyon olarak görülen nedenlerle TikTok yasaklanan ülkeler hangileri? İşte detaylı yanıtlar.

Haber

TikTok, 2016’da dijital dünyaya merhaba diyen Çin merkezli teknoloji şirketi ByteDance’in milyarlarca dolar değere sahip sosyal medya uygulaması. Gençler arasında popülerliği asla kaybolmayan platform, hemen her kesimden insanın bilgi, eğlence, dahası gelir elde etme mecrasına dönüşmüş durumda. Bununla birlikte TikTok’un yasa dışı şekillerde kullanılıyor olabileceğine yönelik sayısız rapor da mevcut. En nihayetinde ise tartışmaları etrafında şekillendiren, asla gündemden düşmeyen bir sosyal ağ TikTok. Konuyu daha da ileriye taşıyan, tartışma ya da spekülasyonun ötesinde yasal adımlar atarak yasaklayan ülkeler var mı? Yanıtı evet, peki TikTok yasaklanan ülkeler hangileri?

 

Çin-ABD gerilimi ve TikTok yasaklanan ülkeler

Çin-ABD geriliminin geçmişi yeni değil. Trump döneminde iyiden iyiye su yüzüne çıkmakla beraber iki ülke arasındaki gerilim uzun yıllardır devam ediyor ve bu yönde özellikle ABD’nin Çinli şirketlere ‘zorlaştırıcı’ ve hatta ‘yasaklayıcı’ adımları biliniyor. Bu noktada akla ilk gelen şirket şüphesiz Huawei, akıllı telefon devinin ABD’de yaşadığı zorluklar tazeliğini koruyor. Buna ek olarak bir diğer güçlü teknoloji markası ByteDance’in sosyal medya uygulaması TikTok da uzun süre hedefte yer aldı. Zira ABD, 2022’de TikTok yasaklanan ülkeler arasında hızlı ama kısıtlı bir giriş yapmış, birçok eyalette vatandaşlar ve devlet kurumu çalışanlarının platformu kullanmalarının önüne geçilmişti. Bu kapsamdaki önemli gelişmelerden biri de kuşkusuz TikTok CEO’su Chew, ABD Kongresi’nde verdiği ifadeydi. Şirketin tepe yöneticisi, gençlerin zihinsel sağlığını olumsuz etkileme, ABD vatandaşlarının kişisel verilerinin Çin’e aktarımı dahil bir dizi iddiaya yanıt verdi. Gerilimin yüksek olduğu konuşmalardı her biri.

TikTok’a yasaklar hız kesmiyor

TikTok yasaklanan ülkeler arasında özellikle Avrupa’nın kuzeyi öne çıktı. İlginç bir şekilde Danimarka, Yeni Zelanda ve Norveç; yani kıta Avrupa’sının en kuzey ve ‘soğuk’ ülkelerinde ard arda yasaklar geldi. Bu arada TikTok ile birlikte Telegram uygulamasının da Norveç’te şüpheli görünen uygulamalar içerisinde gösterildiğini belirtelim. Zira Norveç hükümet yetkililerinin TikTok’un yanı sıra Telegram’ı iş cihazlarına yüklemeleri yasak.

İngiltere de TikTok yasaklanan ülkeler arasındaydı. Avrupa Birliği Komisyonu 23 Şubat 2023’te çalışanların özel ve kurumsal telefonlarından TikTok’u silmeleri talimatını verdi. Devamındaki günlerde Avrupa Parlamentosu’ndan da benzer adım gecikmedi.

Değerlendirmeler verilerin ve bilgilerin uygulama tarafından kullanılmasının ya da herhangi bir kurum ya da daha da ciddi bir detay olarak ‘ülke’ ile paylaşımının risk oluşturabileceği görüşünde birleşti Avrupa genelinde. Yeni Zelanda 17 Mart 2023’te milletvekilleri ve parlamentodaki diğer çalışanlara TikTok yasağı getiren bir diğer ülkeydi.

Bakmadan Geçme