• Haberler
  • Genel
  • 'Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Borsası Afyon'da olmalı'

'Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Borsası Afyon'da olmalı'

6. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Afyonkarahisar'da başladı. AFSÜ Rektörü Nurullah Okumuş, 'Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Borsası'nın Afyonkarahisar'da olması, fiyatların burada belirlenmesi için çalışıyoruz' dedi Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen 6. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Afyonkarahisar'da başladı. 16-17 Eylül tarihleri arasında Korel Termal Otel'de gerçekleştirilecek [&hellip]

6. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Afyonkarahisar’da başladı. AFSÜ Rektörü Nurullah Okumuş, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Borsası’nın Afyonkarahisar’da olması, fiyatların burada belirlenmesi için çalışıyoruz” dedi

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen 6. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Afyonkarahisar’da başladı.
16-17 Eylül tarihleri arasında Korel Termal Otel’de gerçekleştirilecek olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın açılışı protokol konuşmaları ile başladı. Çalıştay’ın ilk konuşmasını Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş yaptı.
2019 yılında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın 5’incinin gerçekleştiğini ve o Çalıştay’dan sonra sektörle ilgili önemli verilerin toparlandığını, bu bilgilerin bir kitap halinde yayımlandığını hatırlatan AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Bu yıl 6’ıncısını yaptığımız çalıştayımızda tıbbi ve aromatik bitkilerin ticari anlamda üretim, satış ve dağıtımına odaklanmış bir program düzenledik.” dedi.
TÜRKİYE’NİN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER TİCARETİNDE PAYI ÇOK DÜŞÜK
Türkiye’nin kamuoyu oluşturmakta zorlandığı konulardan bir tanesinin tıbbi ve aromatik bitkiler alanı olduğuna dikkat çeken AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Bu alanda ülkemiz son derece zengin ama bu zenginliğimizi sermayeye ve toplumsal faydaya çeviremiyoruz. Çalıştay’ın amacı bu. Ülkemiz 3 binin üzerinde endemik olmak üzere 12 binin üzerinde bitki çeşitliliğine sahip. Ülkemizin 3 farklı bitki örtüsünün kesişme noktasında bulunması ve değişik yükseltilere sahip olması nedeniyle tek başına tüm kıta Avrupası’ndan daha çok bitki zenginliğine sahibiz.” dedi.
Dünya genelinde tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün 115 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu, Türkiye’nin ise bu potansiyelden sadece 700-800 milyon dolarlık bir pay alabildiğin kaydeden Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Türkiye olarak tıbbi ve aromatik bitki sektöründen elde edeceğimiz gelir açısından hedefimiz 5 milyar dolardır. Bu rakamın şimdilik çok uzağındayız. O nedenle tıbbi ve aromatik bitki varlığımızı ilaç, kozmetik, gıda gibi alanların hammaddesi olarak kullanımında daha çok çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.
AFSÜ 5 AYRI ÜRÜNÜ HAZIRLADI VE SERİ ÜRETİM AŞAMASINA GELDİ
AFSÜ olarak 3 alanda hedef belirlediklerini, bunlardan bir tanesinin de tıbbi ve aromatik bitkiler alanı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Tıbbi ve yemeklik mantar üretimi amacıyla özel sektör desteğiyle, tamamen otomasyona dayalı 3 milyon 180 bin TL destekle bir tesis kurduk. Ayrıca Aflora isimli şirketimiz kurarak ürünlerimizi geliştirip, vatandaşlarımızın hizmetine sunmaya başladık. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu bize 3 ay süre vermiş ve en azından 1 ürünün ortaya konmasını istemişlerdi. Biz daha kısa bir süre içiresinde 5 ayrı ürünü hazırlayıp kullanıma hazır hale getirdik. Bu ürünlerimizi en kısa sürede ruhsatlandırıhhalkımıın hizmetine sunacağız. Ayrıca Fethibey bölgesinde 100 dönümlük arazide tıbbi ve aromatik bitkiler ormanı kurduk. 35 tür çalı ve ağaç türü bitki ekimi yaptık. İlk ürünlerimizi aldık. Yatırımcı çiftçilerimizi bu alanda teşvik ettik. Başka bir alanda çörek otu ekimi yaptırdık. Afyonlu bir işadamımıza ise 300 dönüm üzerinde amarant bitkisinin ekimini yaptırdık.” diye konuştu.
Afyonkarahisar’dı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Borsası’nın kurulması gerektiğine dikkat çeken AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Borsası’nın kurulması ihracat ve fiyat politikası için çok önemli. Ayrıca küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ülkemiz açısından büyük önem arzetmektedir. Suyumuza sahip çıkmalı bu konuda çalışmalar yapmayı sürdürmeliyiz. Ben çalışmalarımızda bizlere büyük destek sağlayan sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’na, milletvekillerimize, en büyük destekçilerimizden birisi olan Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza, İl Genel Meclisi Başkanımıza şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
“KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE KURAKLIK EN ÇOK TÜRKİYE’Yİ ETKİLEYECEK”
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş’un ardından sırasıyla Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri İbrahim Yurdunuseven ve Ali Özkaya birer konuşma yaptılar. Programın son konuşmasını Orman ve Su İşleri eski Bakanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu gerçekleştirdi.
Avrupa kıtasının tamamında 12-13 bin bitki çeşitliliği bulunurken, Türkiye’nin tek başına bu bitki çeşitliliğine sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Tıbbi ve Aromatik bitkiler açısından ülkü olarak büyük bir zenginlik içerisindeyiz. Bu alanda dünyada büyük bir Pazar var. Bu pazarın büyüklüğü 115 milyar dolardır. Bizim bu alandaki ticaretimin 400-500 milyon dolardı. Şimdi 1.2 milyar dolara doğru çıkarıyoruz. Hedefimiz 5 milyar dolara ulaşmaktır.” dedi.
Küresel iklim değişikliğinin en çok Akdeniz ve Ege havzalarını etkilemesinin beklendiğine işaret eden Eroğlu, “Küresel iklim değişikliği ve kuraklık Türkiye açısından büyük önem taşımaktadır. Suyumuza çok iyi sahip çıkmalıyız. Ayrıca biyolojik çeşitlilik ve ormanlarımıza da sahip çıkmalıyız. Küresel iklim değişikliğinin en önemli konusu budur.” dedi.
ÇALIŞTAY’IN DETAYLARI
Çalıştayın ilk oturumu “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretim Süreçleri” konu başlığı ile gerçekleştirildi. Diğer oturumlarda “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sağlık ve İlaç Süreçleri” ve “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Ticarileşme Süreçleri” kapsamlı olarak ele alındı.
Çalıştayda özelleştirilmiş yedi konu başlığı altında oluşturulan şu çalışma gruplarında katılımcıların alanlarına ilişkin deneyim, öneri ve projelerini masaya yatırması hedefleniyor:
* Sürdürülebilir Yetiştiricilikte Yenilikçi Uygulamalar ve Birim Alanında Verim Artışına İlişkin Çözümler
* Hasattan Nihai Ürüne Uygun Mekanizasyon, Kalitenin Artırılması ve Kalitatif-Kantitatif Kayıpların Önüne Geçilmesi
* Tıbbi ve Aromatik Bitki Kısımlarının (Drogların) Standardizasyonu, Standardizasyon Süreçleri ve Üretimsel Uygulamalar
* Bitkisel İlaç Üretiminde Yasal Mevzuat, Altyapı ve Fabrikasyona İlişkin Yasal Süreçler
* Geleneksel Bitkisel Ürünler (Droglar) ve Gıda Takviyelerinde Yasal Mevzuat
* Ticarileşmeye Yönelik Ürün Geliştirme, Üretim ve Pazarlama İş Modelleri
* Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İhracat ve İthalat Olanakları, Turizme Katkısı
* Çalıştay kapsamında açılış konferansı, panel, soru-cevap oturumu ve “Türkiye’nin Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Sergisi” etkinlikleri de yapılacak olup etkinliğin bilimsel çıktısı, basılı sonuç raporu ile karar alıcıların, ilgili kesimlerin ve kamuoyunun bilgisine sunulacak.
>> Sezer KÜÇÜKKURT’un Haberi

Haber

Haber

Ülkemize çok büyük katkılarımız olacak

TIBBİ VE ARAMOTİK BİTKİLER Çalıştayı’nda konuşan Vali Gökmen Çiçek, Afyonkarahisar’ın Türkiye’ye katkı sunan ve katma değer üreten bir il olduğunu belirtti.
Vali Gökmen Çiçek şunları söyledi:
“İhracatında 100 dolar ithalata karşı 444 dolar ihracat yapan bir vilayet. Madenleri, mermeri, hepimizin bildiği termali ile gerçekten bu ülkeye 32 bin yatak kapasitesiyle katma değer üretiyor. Ülke ekonomisine ciddi katkılar sunuyor ve birçok konuda öncü oluyor. Bugün 6. Çalıştayımızı düzenliyoruz. İnşallah bundan sonra Tıbbi Aromatik Bitkiler konusunda da ülkemize çok büyük katkılarımız olacak. Veysel Hocamızın geçmişten getirdiği bu konudaki çalışmalarla bugünü bir milat alarak çok büyük katkılarınızın olacağına inanıyorum ve Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Rektörümüze sonsuz teşekkür ediyorum. Hem masanın birçok yerinde olmuş olmaları hem siyasetin içerisinde hem bürokrasinin içerisinde hem Rektörlüğün şuan bulundukları makamlarla hem bulundukları üniversitelerde gerçekten çok büyük fark oluşturuyorlar. Afyonkarahisar’a da bugün gelmeleriyle de bize şeref verdiler. Çok teşekkür ediyorum.”
“AFYON MODELİ İLE GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”
Afyonkarahisar’da farklı bir çalışma modeli geliştirildiğine dikkat çeken Vali Gökmen Çiçek, “Ben Afyon modeli diyorum. Biz Milletvekillerimizle beraber bir odaya girip üç saat toplantı yapıp, o toplantıdaki yol haritasına da harfiyen uyuyoruz. Vekillerimizin belki Türkiye’de en çok illerine geldiği bir yer Afyonkarahisar. Köylerde buluştuğumuz, dağlarda buluştuğumuz, Afyon’un her yerinde birlikte olduğumuz oluyor. Aynı şekilde Belediye Başkanımızla beraber görev dağılımında Valilik-Belediye ayrımı yapmadığımız farklı bir çalışma modelini hep birlikte yapıldı. İl yönetimine dair her şeyi istişare ediyoruz. Özellikle bu manada İl Genel Meclisi Başkanımız da hiç görev alanımız değil diye düşünmeden her gün mutlaka beraberiz. Yine bu modelle bu Tıbbi Aromatik Bitkiler ilgili bir çalışma başlattık Sayın Bakanımız öncülüğünüzde. Dedik ki bunun bürokrasi de var işin içerisinde, Tarım Müdürlüğümüz var, Orman Müdürlüğümüz var ama bir de bizim üniversitemiz var. Nurullah Hoca gibi aktif gece-gündüz çalışan hocamız var ve bir komisyon kurduk. Bu komisyonun başına Nurullah Hocamızı getirdik. Sayın Bakanımızın güzel bir lafı var nezaketinden söylüyor çoğu zaman ‘ben de bir neferim’ diye biz her birimiz de ona nefer olduk. Bu çalışmayla ilgili bütün Kaymakamlarımız, Vali Yardımcılarımız da işin içerisinde oldu. Çalışma her yerde her alanda devam ediyor. İnşallah başarılı sonuçlar alırız diye ümit ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Haber

Bakmadan Geçme