Tıbbi Aromatik Merkez, kendi enerjisini üretecek
Zafer Kent Ormanı'nın hemen yan tarafında inşa edilmekte olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi, kendi elektriğini kendisi üretecek. Elektrik projesinin müellifi, Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler'in danışmanı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun özel gayretleriyle inşaatına başlanan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi, kendi elektriğini üretmesiyle de örnek [&hellip]
Zafer Kent Ormanı’nın hemen yan tarafında inşa edilmekte olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi, kendi elektriğini kendisi üretecek. Elektrik projesinin müellifi, Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler’in danışmanı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun özel gayretleriyle inşaatına başlanan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi, kendi elektriğini üretmesiyle de örnek olacak. Elektrik projesinin müellifi Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, “Diyarbakır’daki Güneş Evi’ ile Avrupa Birliği’nden ödül almıştık. Buradaki çalışmanın da ödül kazanacağını düşünüyorum. Kendi enerjisinin tamamını üretme iddiasıyla ortaya çıktık. Bunun uygulamasını 5 sene önce yapmıştık. Bunun bir devlet projesi olmasını önemsiyorum” dedi.
ÜRETİLEN ENERJİNİN FAZLASI SATILABİLİR
Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlılığının, yenilenebilir enerji vasıtasıyla tersine çevrilebileceğini açıklayan Erengezgin, “Bu binanın da fazlası olacak bakın göreceksiniz. Binanın çatılarının tamamı güneş panelleriyle kaplanacak. Nasıl fazla olacak güneş yok şimdi. Bu bir yıllık ortalamaya bakar. Yazın ürettiğin enerjinin fazlasını devlete satarsınız, o tarife üzerinden, sene sonunda bir hesaplaşma yapılır, bir bakarsın ‘fazlam varmış’ dersin. Elektriğin depolanmasında en bilindik yönü aküdür. Ama akü temelde yanlış bir malzemedir, kimyasal sıkıntılar çıkartır. Devlet fazlanı bana ver dediğinde akü otomatik devre dışı kalır. Yani senin depon devlet. Ben iyi biliyorum Almanya’da bir firma batmak üzereyken çatısına güneş paneli kaplatıyor, iflastan kurtuluyor” diye konuştu.
DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK İÇİN
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler’in danışmanlığını yaptığını belirten Erengezgin, “Doğalgaz, elektrik, su parası ödemek zorundayız. Ama hayır ödemek zorunda değiliz. Öderiz dediğimiz tabloda Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye şu anda buna razı gibi gözüküyor. Şundan bahsedelim mesela doğalgaz 3 ay kesilse Türkiye’nin yaşama şansı dahi yoktur ve bu durum kamuoyunda da yer alamamaktadır. Bu proje kendi başına enerji ihtiyacını kendi karşılayabiliyorsa yüzde 90 bağımlılıktan geri adım atabiliyoruz demektir. Bunun devlet projesi olması son derece önemli. Ben bunu çok önemsiyorum benim ya da başkasının yapması önemli değil. Bu projelerin arkasının gelmesi çok daha önemli” ifadelerini kullandı.
2 BÜYÜK PROJE DAHA VAR
Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2 projem daha var. Anadolu Ajansı’nın Devlet Arşivi’nin kendi enerjisini kendi karşılayabilecek şekilde planladım. TBMM Genel Sekreterliği’nden gelen teklifle 550 milletvekilinin sosyal tesisini planlayabilirsek çok iyi olacak. Bina kendi enerjisini kendisi üretecek, kuruş da para vermeyecek. Türkiye bağımlılıktan kurtulur. Enerjiye bağımlılığı asgari olarak çözülemez. Gerçekten bağımsız olduğumuzu iddia edemez. Mevsim şartlar hiç fark etmez. Türkiye’nin güneşlenme konusunda en kötü yeri Almanya’nın ancak en iyi yeridir. Almanya bu haliyle bizim 5 bin katımız temiz enerjiden kaynak elde ediyor. Almanya’da bile böyle bir bina ürettiği enerjinin fazlasını devlete satıp para kazanıyor.”
2013 SONUNA YETİŞECEK
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Nadir Sarıkaya da Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Merkezi’nin önemli bir proje olduğunun altını çizdi. Sarıkaya, “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler merkezimizin inşaatı devam etmektedir. Sayın Bakanımızın özel ödenek gönderdiği bu proje Türkiye’de bir ilk olacaktır. Orman teşkilatının gururu olacaktır. 2012 yılında ihalesi yapıldı. 2013 Aralık ayında bitmiş olacak” dedi. (Kocatepe)
Merkez’de neler olacak?
10 Temmuz 2012 tarihinde yüklenici firmaya verilen Tıbbı Aromatik Bitkiler Merkezi’nin içinde gösteri serası, kurutma odası, yetiştirme serası, herbaryum, laboratuvar, sergi salonu, seminer salonu yer alacak. Toplam 45 bin metrekarelik alanda kurulacak olan merkezde Botanik Bahçesi’nin de kurulması öngörülüyor. Merkezde üretimi yapılacak bitkilerden bazıları şöyle:
Kişniş, kekik, karabaş otu, kantaron, hatmi çiçeği, fesleğen, ısırgan otu, güzel avrat, adaçayı, aslan pençesi, gilaboru, geven çiçeği, böğürtlen, altın çilek, civanperçemi, biberiye, eğrelti otu, çitlenbik, alıç, barut ağacı.