• Haberler
  • Genel
  • Tezgahlar tarla domatesini bekliyor – Kocatepe Gazetesi

Tezgahlar tarla domatesini bekliyor – Kocatepe Gazetesi

Seradaki domates havaların ısınmasıyla erken olgunlaştı ve bitti. Afyon ve İç Anadolu’nun bazı bölgelerindeki seraların dışında ürün kalmadı. Tarla ürünü de gecikince arada boşluk oluştu. Boşluk tezgahlardaki fiyatlara yansıdı. Haziran ayı başında 1 lira olan domates şu anda 2,5 liradan, 3 lira civarında olan ise 5,5 liradan satılıyor Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, domates [&hellip]

Tezgahlar tarla domatesini bekliyor

Seradaki domates havaların ısınmasıyla erken olgunlaştı ve bitti. Afyon ve İç Anadolu’nun bazı bölgelerindeki seraların dışında ürün kalmadı. Tarla ürünü de gecikince arada boşluk oluştu. Boşluk tezgahlardaki fiyatlara yansıdı. Haziran ayı başında 1 lira olan domates şu anda 2,5 liradan, 3 lira civarında olan ise 5,5 liradan satılıyor

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, domates üretimini olumsuz etkiledi. Sıcaklar hava nedeniyle seradaki ürünlerin erken olgunlaşması ve tarla ürününün henüz çıkmaması domatesin fiyatını son bir ayda yüzde 100’ün üzerinde artırdı. Fiyat artışının ürün arzının düşmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Domateste yaşanan sıkıntı ihracatın artmasından kaynaklanıyor. İhracat normal seyrinde devam ederken, hava şartlarından dolayı üretimde boşluk oluştu. Seracılar “Sera üretimi aşırı sıcak havalar sebebiyle erken olgunlaşınca bitti. Tarla ürünü de geç kalınca arada boşluk oluştu. Tarla ürünü gelinceye kadar domateste bir sıkıntı yaşanacak” diye konuştu. Domateste fiyat artışı 15-20 gün önce başladığı, pazarlarda 2,5 ile 5,5 lira arasında değişen fiyattan satılıyor. Haziran ayı başında pazarlarda 1 lira olan domates şu anda 2,5 liraya, 3 lira civarında olanı ise 5,5 liraya yükseldi. Tarla ürünü çıkıncaya kadar domatesteki sıkıntı devam edecek. Tarla domatesi 15-20 Temmuz gibi ancak çıkacak.
Öte yandan dövizin artması da ihracatı tetikledi. İhracatçının talebi üreticide fiyatları yükseltti. Daha önce serada 50 kuruş – 1 lira arasında olan domates şu anda yüzde 100 zamlı çıkıyor. En kaliteli domates ihracata gidiyor, daha düşük ürün iç piyasaya veriliyor.
Üreticiler, “Bahar yağmurları sebebiyle tarla ürünü geç dikildi. Havaların ani ısınmasıyla da Antalya, Muğla gibi bölgelerdeki seralarda ürün erken olgunlaştı. Afyon ve İç Anadolu’nun bazı bölgelerindeki seraların dışında ürün kalmadı. O da piyasaya yetmiyor. Temmuzun ilk haftası Çanakkale, Tokat gibi bölgelerin tarla ürünü çıkınca fiyatlar normale döner” bilgisini veriyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme