• Haberler
  • Gündem
  • 'Tez elden belde belediyeleri kapatılırsa gelir artar'

'Tez elden belde belediyeleri kapatılırsa gelir artar'

Afyonkarahisar'da bir Ramazan ayı geleneğine dönüşen 'Ramazanda İkindi Sohbetleri' bu yıl altıncı kez organize edildi. 2018 yılı Ramazan ayının ilk sohbet programı önceki gün akşam saat 18:00'de Gedik Ahmet Paşa Medresesi'nde (Taş Medresede) ikindi namazının akabinde başladı.VAKIF HİZMETLERİ SÜRÜYORProgramın sunumunu Ensar Vakfı Şubesinin bir dönem önce ki Şube Başkanı İbrahim Durgut yaptı. Altı yıl boyunca [&hellip]

Afyonkarahisar’da bir Ramazan ayı geleneğine dönüşen “Ramazanda İkindi Sohbetleri” bu yıl altıncı kez organize edildi. 2018 yılı Ramazan ayının ilk sohbet programı önceki gün akşam saat 18:00’de Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde (Taş Medresede) ikindi namazının akabinde başladı.
VAKIF HİZMETLERİ SÜRÜYOR
Programın sunumunu Ensar Vakfı Şubesinin bir dönem önce ki Şube Başkanı İbrahim Durgut yaptı. Altı yıl boyunca düzenlenerek geleneksel hale gelen “Ramazanda İkindi Sohbetleri” programının hayırlara vesile olmasını, Ramazan-ı Şerife ulaşıldığı gibi bayrama da sağlıkla ulaşılabilmesini diledi. Ensar Vakfı Afyonkarahisar Şubesini 5 yıl önce bir grup arkadaş olarak kurduklarını aktaran Durgut, “Vakfımız eğitim, kültür ve hayır hizmetlerini devam ettiriyor” dedi. AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden Öğretim Görevlisi Kadir Yıldırım tarafından Kur’an- Kerim tilavetinde bulunuldu.
İLK SOHBET ON GÜN YAPILDI
Ensar Vakfı Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, bu yılki ilk sohbet programının açılış konuşmasını yaptı.  Güler, “Ramazanda İkindi Sohbetleri” programının kendileri için büyük ehemmiyet arz ettiğini söyledi. Vakıf Şube Başkanlığı olarak 30 Mayıs 2013 tarihinde resmi kuruluşlarını aldıklarını belirten Güler, “Bu tarihte hemen başlayacak olan Ramazan ayını göz önüne alarak o güne kadar Afyon’da yapılmamış, ama Gedik Ahmet Paşa Medresesi (Taş Medrese) ruhuna uygun bir faaliyet yapmak istedik. Prof. Dr. Mehmet Karakaş hocam, İbrahim Durgut hocam buradalar. Allah kendilerinden razı olsun. Ne yapalım diye düşünürken ikindi namazından sonra oruçların kemale erdiği bir vakitte farklı bir etkinlik yapmak istedik. İlk sohbet organizasyonunu onar tane sohbet planlayarak başladık. İlk sohbetimizi Sosyoloji Bölümünden Dr. Ahmet Ayhan Koyuncu yapmıştı. Halktan da kabul görmesi nedeniyle bundan böyle Ramazan ayı boyunca sohbet faaliyetini icra etmeyi gerekli gördük. O günden beri bugüne devam eden sohbet programın inşallah bu yıl 6’ncısına başlamış olduk” diye konuştu.
MEDRESE GEDİK AHMET PAŞA VAKFİYESİNE UYGUN FAALİYETLERDE
Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, 6 yıldır süre gelen “Ramazanda İkindi Sohbetleri” programında çok güzel hatıralar edindiklerini söyledi. Ramazanda İkindi Sohbetleri” programının ilk faaliyetine dönemin Valisi şu anki Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun katıldığını hatırlatan Güler, “O günden bugüne valilerimiz hep katılım gösterdi. Bu yıl açılışımıza Afyonkarahisar Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz da katıldı. Kendilerinden Allah razı olsun diyerek teşekkür ediyorum. İkinci bir güzellik ilk sohbetlerimizden bugüne kadar tüm sohbetlerimizi arşiv oluşturma başarısıyla Kocatepe Gazetesi muhabirimiz Burcu Aydın hanımefendi kayda aldı. Bu yılki açılışımızda da kendisi burada. Ondan da Allah razı olsun diyoruz. Üçüncü teşekkürümüz de Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a. 2013 yılında içinde bulunduğumuz Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nin (Taş Medrese) restorasyonu yenice biterken vakfın canlandırılıp medresenin aslına uygun faaliyet göstermesi için bizde talip olduğumuzu söylediğimizde kendisi memnuniyetle böyle bir işin içerisinde olduğunu söyledi. O günden beri her türlü faaliyetimizde destek olduk. Hem bizlerin gayretleri hem de Belediye Başkanımızın katkılarıyla Gedik Ahmet Paşa’nın vakfiyesine uygun bir şeklide faaliyetlerini yürütüyor. İnşallah bütün ecdat yadigârı eserlerimizi bu şekilde faaliyetlerini yürütür hale getirebilmeyi Allah nasip eder” şeklinde konuştu.
BİLİMSEL OKUMALARDA ALAN SAYISI ARTTI
Esnan Vakfı’nın son faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Güler sözlerine şöyle devam etti: “Beş okuma ile başladığımız bilimsel okumaları bu yıl 15 ayrı alanda okumaya çıkardık. Bundan sonra sayı kaça çıkar diye düşünüyoruz. Mesela Arapça’nın tüm alanları olarak okuma-yazma-konuşma gibi. Tercüme faaliyetinde dört tane AKÜ İslami İlimler Fakültesi’nden hocamız neredeyse her gün öğrencilerimizle bir araya gelerek okumalar yapıyorlar. Yine İslami Bilimler Fakültesi’nden; Fıkıh, mecelle, felsefe, İslam sanatları alanlarında ileri Osmanlıca metinleri okumaları yapılıyor. Hiç değişmeyen gündemimiz anmadan geçilemez Filistin’de şehit düşen kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu sene ‘Mukaddes Şehirler Okumaları” yaptık. ‘Medineyi Mükerreme Tarihi Okumaları’nı bitirdik. Ondan sonra Mekke’ye başlayacağız. ‘Sosyolojik Düşünce Okumaları’, ‘Hukuk Okumaları’ ‘İslam İktisadı Okumaları’, ‘İşletme Okumaları’ gerçekleşti. İnşallah bundan böyle alan okumalarında sayıca 19’a kadar çıkarız. Ana faaliyet alanlarımızdan bir ide budur.”
ENSAR’DAN İSMİNE UYGUN FAALİYETLER
Vakıf isminin Ensar olması nedeniyle bu anlamda da “yardım etmenin en ötesine geçebilen” anlamına geldiğine dikkat çeken Güler şu ifadelere yer verdi: “Mekke-i Mükerreme’den Medine’ye hicret eden sahabelere ev sahipliği yapan Mekkeli Müslümanlardan hareketle bu vesile ile biz kurulduğumuzdan bugüne kadar yine sayıyı arttırarak üniversiteliler ve bu sene ilk kez İmam Hatip Liselerinden belli bir puan üzerinde çıkan belli sayıda ki öğrencilerimize burs veriyoruz. İnşallah bu sene de burs vermeye devam ettirmek niyetindeyiz. Her ayın ilk Pazar günü sabah namazından sonra 6 yıldır ‘Hadis Okumalarına’ devam ediyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptığımız faaliyetlerde her türlü desteği onlara veriyoruz. Bu vesile ile bu yıl ki sohbet programımızın açılışına katılan tüm misafirlerimize Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza ve vakıfta, medrese de bize hizmet eden arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, hayırlı günler, hayırlı Ramazanlar diliyoruz.”
“TOPLUM SOHBETLERİ KABULLENDİ”
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Ramazan ayının ilk gününde güzel bir sohbet toplantısına katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Ramazan ayının toplumun yeniden arınmasına, dünyaya ahirete toptan bakabilmesine vesile olan önemli ibadet aylarından biri olduğuna değinen Tutulmaz şunları söyledi: “Ramazan, bir taraftan dünyevi işlerle meşgul olurken, bir taraftan da uhrevi konulara, sosyolojik konulara zaman ayırabilmenin ayıdır. Ecdadımız tarih boyunca bunu bu şekilde yaşamış ve Ramazan ayının rahmetini, bereketini devamlı hissetmek adına okumalara ağırlık verilmiştir. Nitekim günümüzde de hatimler genelde Ramazan ayında bitirilir. Diğer alanlarda da kitap okumalar olur. Bu tür sohbetlerde de bunun farklı bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Bu güzel etkinliğin 6 yıldır devam ediyor olması ve her yıl biraz artarak sürdürülmesi toplumun bu sohbetleri kabullendiğini gösteriyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sivil toplum kuruluşları davranışları, hareketleri ve bu tür etkinlikleri ile toplumun şekillenmesinde ve topluma yön verilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu vesile ile Ensar Vakfı yöneticilerine teşekkür ediyorum”
“RAMAZAN KURTULUŞA
 VESİLE OLSUN”
“Ramazan ayına Kudüs’te şehit kardeşlerimizin durumundan dolayı çok iyi başlamadık” diyen Vali Tutulmaz sözlerine şöyle devam etti: “İnşallah Ramazan ayının sonucunun felaha (kurtuluşa) vesile olacak şekilde olur diyelim. Allah bütün Müslümanların yanında olsun. Müslümanlara akıl ve izan versin. Daha çok çalışma azmi versin diyorum. Ramazan ayınızı tebrik ediyorum. Şimdiden Bayramınızı da kutluyorum”  
KONU BELEDİYE HİZMETLERİ
OLARAK BELİRLENDİ
Bu yılın ilk sohbet konusu “Tarihimiz de ve Kültürümüzde Belediye Hizmetleri” başlığında gerçekleşti. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 17. 18. ve 19. yüzyılda ve günümüzdeki belediye hizmetleri ve bu hizmetlerin tarihsel gelişim süreci hakkında bilgiler verdi. Ramazan ayı ile birlikte dünya coğrafyasındaki tüm Müslümanların felaha ermesini dileyen Çoban, “Yaşanan kötü günler son bulsun inşallah. Bizde her yıl bu faaliyetlere katılmayı kendinize hedef edindik. Ama bu sene ilk sohbet işini bize verdiler. Bu sefer dinleyici olarak değil karşınızda sohbeti veren olarak bulunuyorum. Ensar Vakfı Şube Başkanı Mustafa Güler hocam 15 gün kadar önce bu teklifi yaptığında konu ne olsun sorusuna karşı hukukçu kimliğimiz ve Belediye Başkanı kimliğimiz olmasından konunun ‘Tarihimiz de ve Kültürümüzde Belediye Hizmetleri’ni ele almayı uygun gördük” dedi.
BELEDİYECİLİK 18 YY DA ORTAYA ÇIKTI
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban “Tarihimiz de ve Kültürümüzde Belediye Hizmetleri” başlıklı sunumunda konuyu   “Belediyeciliğin Dünyada ve Avrupa’da doğuşu”, “Selçuklu ve Osmanlı’da Belediyecilik” ve “Cumhuriyet Döneminde Belediyecilik” olarak üç ana başlıkta topladı. Avrupa’da belediyeciliğin 18. yüzyılda başladığını belirten Çoban, “Özellikle 18 yüzyıldan sonra sanayileşmenin de getirdiği kentleşme ihtiyacı ile ‘belediyecilik kavramı’ oluşmaya başlıyor. Ancak yine de o zaman yüzde yüz ihtiyaçmış gibi bakılmıyor. Belediyeler genelde, ara kurumlar olarak görülüyor. İşin ilginç yanı aydınlanma döneminde yerel yönetimlere ihtiyaç yok deniliyor. Hatta tamamen karşı çıkan görüşler oluyor. Ancak 18. yüzyıldan sonra Avrupa’da belediyecilik önem kazanmaya başlıyor. Devamında ise belediyeciliğin tam gelişimini sağlayıp altın çağını yaşadığı dönem ise 20’nci yüzyıl” diye konuştu.
GERÇEK BELEDİYECİLİK
TANZİMATTAN SONRA BAŞLADI
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Selçuklu ve Osmanlı’nın tarım toplumu olması nedeniyle Belediyelere ihtiyaç duyulmadığını söyledi.  Çoban, “Ayrıca, Müslüman olduğumuz için biz de sadaka-i cariye kavramı çok yaygın. Bir yere cami mi yapılacak, kurs mu yapılacak, yol mu yapılacak, bu anlayış çerçevesinde hemen yapılıyor. Yine Selçuklu ve Osmanlı’da kadılar vasıtasıyla belediye hizmetlerinin bir bölümü yürütülmeye çalışılmış. Ayrıca çok yaygın olan loncalar ve vakıflar, bugün belediyelerin yaptığı bazı hizmetleri yerine getirmiş. Bugünkü gibi gerçek anlamda belediyecilik Tanzimat döneminden sonra kurulmaya başlıyor. Ülkemizde kurulan ilk belediye ise İstanbul Şehremanetidir” şeklinde konuştu.
 HALK BAŞKANINI
1963’TEN SONRA SEÇEBİLİYOR
İlk belediye kanunun 1930 yılında hazırlanan 1580 sayılı Belediye Kanunu olduğunu söyleyen Çoban şöyle konuştu: “Bu kanunun ufak tefek değişikliklerle 2005 yılına kadar ülkemizde Belediyelerin ana kanunu oldu. Yine Cumhuriyet döneminin ilk yıllarından 1963 yılına kadar; parti-devlet ilişkileri ve merkezi idarenin yetkileri elinde toplama isteği, ‘her ne kadar adı belediye de olsa’ seçimle gelmiş görevlileri yine göreve getirmiyor. O tarihe kadar Türkiye’de belediye seçimlerini olmadığını görüyoruz. Merkezi idare, kendi belirlediği meclis üyeleri arasından seçiyor. Bir ilin valisi, hem o ilin CHP il başkanı hem de belediye başkanı oluyor. 1963 yılından itibaren halk, hem belediye başkanını hem de meclisini kendi seçmeye başlıyor”                 
BELEDİYELERİN EN ÖNEMLİ
 İŞİ YATIRIM HARCAMALARI
Belediyelerin gelirleriyle ilgili, 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra, o dönemde yürürlüğe giren ve halen yürürlülükte olan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa dikkat çeken Çoban şunları söyledi: “Bu durum Belediyelerin gelirlerinin standarda bağlamasında önemli bir aşamadır. Belediyelerde, kaynakların yerinde kullanılması çok önemlidir. Artık merkezi hükümette bu konuda tedbirler almaya başladı. İnşallah yasal düzenlemesi de gelecek. Belediyelerin en önemli işi yatırım harcamalarıdır. Bir belediyenin bütçesine baktığınız zaman, belediyenin durumunu anlayabilirsiniz. Çünkü bütçede, harcama kalemleri tek tek belirtilir. Burada yatırım harcamalarının, personel harcamaları ve cari harcamalardan daha fazla olmasına dikkat edilir”  
 “BELDE BELEDİYELERİNİN
KAPATILMASI GEREKİYOR”
Belde belediyelerinin personel harcamalarının çokluğu nedeniyle yatırım yapmakta zorluk çektiğini söyleyen Çoban şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de belde belediyelerinin kapatılması gerekmektedir. 2014 yılında nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyeleri kapatılmıştı. Kapanan beldeler ilçeye bağlandı. Kendisine bağlanan beldenin borçlarından da sorumlu olan ilçeler, şimdi o borçları ödemekten canları çıkıyor. Bir belde belediyesinin 10-20 milyon lira borcu mu olur? Ama inanın öyle borcu olan belde belediyeler var. Devletimizin tez elden belde belediyelerini kapatması halinde çok ciddi bir gelir artışı olacağını tahmin ediyorum”
İLK PROGRAMA GENİŞ KATILIM
2018 Yılı Ramazanda İkindi Sohbetlerinin ilk programına; Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Basın İlan Kurumu Müdürü Selami Çalışkan, Belediye Özel Kalem Müdürü Mehmet Savaş, bazı sivil toplum kuruluşu ve derneklerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme