Tevekkül Etmek Nasıl Olur?

Tevekkül, herhangi bir işin, dinen, örfen sebeplerine yapışarak gayret gösterip, neticeye ihlâsla teslim olmaktır. Sonucu Allah-u Teâlâdan bekleyip kişinin bu sonucun kendisi için mutlaka hayırlı olduğuna inanmasıdır.

Tevekkül, elden gelen gayreti gösterdikten sonra sonucu Allah-u Teâla’ya havale etmektir. Kul olarak acizliğimizi, çaresizliğimizi itiraf ederek Yüce Mevla’ya kayıtsız şartsız teslim olmaktır.

DOĞRU TEVEKKÜL NASIL YAPILIR?

Doğru tevekkülün esası  gerekli sebeplere başvurduktan sonra, insanlardan bir şey beklememek, sebeplere güvenmemek ve her neticeyi yalnız Allah’tan bilmektir. Muhtaç olmamak için çalışmak, hasta olunca ilaç kullanmak, tevekkülün gereğidir. Bu ifadeyi şu sözle örneklendirmek mümkündür, “Çalışan Allah’ın dostu ve sevgilisidir.”

PEYGAMBER EFENDİMİZİN ÖNERDİĞİ TEVEKKÜL ANLAYIŞI NEDİR?

Tevekkül Hz. Peygamber’in hali, çalışıp kazanmak ise sünnetidir. Onun hali üzere olan sünnetini terketmez. Çalışmayı kötüleyen sünneti kötüler, tevekkülü kötüleyen de imanı kötüler.

TEVEKKÜL ETMEK İNSANA NELER SAĞLAR?

Tevekkül insana maddi ve manevi açıdan rahatlama sağlar. Tevekkül, insanın var oluşunun sırlarını bulmasına da yardımcıdır. Allah’a güven duygusuyla insanı zirveye çıkaran tevekkül, psikolojik sağlamlığın teminatı, korku, endişe ve belirsizlik gibi olumsuz duyguları hafifleten olumlu bir başa çıkma yöntemidir.

TEVEKKÜL EDEN KİŞİ NASIL TANIMLANIR?

Tevekkül eden kişiye mütevekkil denir. İslam dininde önemli bir yeri vardır. Her şeyin Allah’ın rızası ile olacağına inanmaya tevekkül, tevekkül eden kişiye de mütevekkil denilir.

Bakmadan Geçme