Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

TEVBE , ZELZELE, İHRAM VE GERDEK GECESİ NAMAZI

“kul ya ıbadiyellezine esrefu ala enfusihim la taknetu min rahmetillah, innallahe yagfiruz zunube cemia, innehu huvel gafurur rahim.” De ki: “Ey kendi aleyhlerine haddi aşmış kullarım, Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah, (şirk hariç) bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.” (Zümer(53)
Bir Müslüman insanlık gereği bir günah işlerse, hemen bundan pişman olup tevbe etmesi, kul hakkına tecavüz ettiyse, hak sahibine hakkını vermesi ve helalleşmesi lâzım gelir. İşte böyle bir kimsenin işlediği günahtan tevbe için güzelce abdest aldıktan sonra kırsal bir yere çıkıp iki rekat namaz kılması ve o günahtan dolayı Allah’tan mağfiret dilemesi mendubdur.
Böyle günah işleyip de sonra kalbinde pişmanlık duygusu beliren kimse, bu günahı bir daha yapmamaya karar verip Yüce Allah’dan bağışlanmasını dilerse, Allah’ın onu bağışlayacağına dair bir hadis-i şerif vardır. (Büyük İslâm İlmihali Ömer Nasuhi Bilmen)
Allâh’a karşı bir gaflet eseri olarak veya nefse uyarak günah işlendiğinde onun kefâreti olarak büyük bir nedâmet/pişmanlık içerisinde O’na teveccüh etmek gerekmektedir. Cenâb-ı Hak şöyle buyurmaktadır:
“Şeytan seni bir kötülüğe sevk etme girişiminde bulunursa, hemen Allah’a sığın.” (Fussilet (41), 36)
Kötülük yapan bir kimsenin bunun yerine iyilik yapması, kötülüğü iyilikle defetmesi istenmektedir.
Ebu Bekir (r.a.) rivayet ediyor. Resûlullah (s.a.v.)’den işittim:
“Her kim bir günah işler sonra kalkar Allah’a istiğfar ederse Allah elbette onun günahlarını bağışlar” dedi. Sonra Resûlullah (s.a.v.):
“Onlar bir kötülük yaptıkları ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah’ı hatırlayıp hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler “ Âl-i imran Sûresi 135. Ayetini sonuna kadar okudu.” (Tirmizî 402; İbni Mac3 1395)
Bir sabah Peygamber Efendimiz sallallâhu aleyhi ve sellem müezzini Bilâl’i çağırdı ve ona:
-”Bilâl! Hangi ameli yaparak benden önce cennete girdin? Dün gece cennette, senin ayakkabılarının tıkırtısını önümde duydum” diye sordu. Bilâl-radıyallâhu anh- de:
– Yâ Resûlallâh! Ne zaman bir günah işlesem arkasından hemen kalkıp iki rek’at namaz kılarım, abdestim bozulduğunda da vakit geçirmeden hemen abdest alırım. (Her abdest aldığımda da Allâh’ın üzerimde iki rek’ât namaz hakkı olduğunu düşünürüm ve kılarım. ) dedi. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem-aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm-:
– “İşre bunun sâyesinde” buyurdular. (İbn Huzeyme, Sahîh, II, 213 (1209)
O- Zelzele Namazı
Hicretin beşinci yılında Medine’de zelzele olmuştu. Kalbi her an Allâh ile berâber olan Peygamber Efendimiz-sallallâhu aleyhi ve sellem-:
“Rabbiniz sizi, hoşnut olacağı duruma döndürmek istiyor. Öyle olunca siz de onun hoşnutluğunu dileyiniz!” buyurdu.
İbn-i Abbas-radıyallâhu anh-‘ın zelzele dolayısıyla altı rükû ve dört secde ile namaz kıldırdığı, rivâyet edilmektedir. (A. Köksal, XI, 222; İbn-i Ebî Şeybe, Musannef, II, 472)
– İhram Namazı
İhrama giren kişinin iki rekât ihram namazı kılması sünnettir. Şayet kerahet vakti ise, ihram namazı kılınmamalıdır. Mikat mahallinde unutularak kılınmaması halinde Mekke’ye geldikten sonra da kılınabilir. Bu namazın mazeretsiz olarak terk edilmesi mekruhtur. Ancak maddi bir ceza gerekmez. İçinde bulunulan vaktin namazını kılmak da bu iki rekât namazın yerine geçer. Bu namazın ilk rekâtında Fatiha’dan sonra “Kâfirûn”, ikinci rekâtında ise “İhlas” sürelerinin okunması faziletlidir.
Gündüz kılınan nafile namazlarda bir selamla dört rekâttan fazla namaz kılmak, gece kılınan namazlarda ise bir selamla sekiz rekâttan fazla kılmak mekruhtur. Nafile namazlarda en faziletlisi iki rekâtta bir selam vererek kılmaktır. Sünnet ve nâfile olan namazları evde kılmak daha faziletlidir.
– Zifaf Gecesi Namazı
Kur’an ve Sünnette zifaf gecesinde kılınması emir ya da tavsiye edilen özel bir namaz yoktur. Her hangi bir zorunluluk bulunmamakla birlikte zifaf gecesinde kişinin şükür ve dua maksadıyla iki ya da dört rekât nafile namaz kılması örfte yaygınlık kazanmıştır. Bunun bir sakıncası da yoktur. İki rekâtlı sünnet namazlar gibi kılınır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti