Terör, yerel gazeteleri de vuruyor

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 5'inci Başkanlar Kurulu toplantısı, Korel Termal Otel'de düzenlendi. Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Selami Çalışkan, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu yöneticileri ve gazeteciler katıldı.ŞEHİTLERİMİZİNACISINI YAŞIYORUZTGK'nin Başkanlar Kurulu açış konuşmasını yapan TGK [&hellip]

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 5’inci Başkanlar Kurulu toplantısı, Korel Termal Otel’de düzenlendi. Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Selami Çalışkan, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu yöneticileri ve gazeteciler katıldı.
ŞEHİTLERİMİZİN
ACISINI YAŞIYORUZ
TGK’nin Başkanlar Kurulu açış konuşmasını yapan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, terör olaylarının neden olduğu acılara ve basın sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Ülke olarak çok hassas, acılarla dolu, zorlu bir dönemden geçtiğimize işaret eden Kolaylı, “Bölücü terör örgütü ile mücadelede şehit düşen güvenlik görevlisi çocuklarımızın, aynı olaylarda evsiz kalan yurttaşlarımızın ve son olarak İstanbul’da meydana gelen canlı bomba eyleminde yaşamını kaybeden turistlerin acısını yaşıyoruz. Konuşmama başlamadan önce, birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize, demokratik yaşama yönelik terör saldırılarını lanetliyor, şehitlerimize ve terör saldırılarında yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Güneydoğu’da yaşanan olaylar sonucu evlerinden uzaklaşmak zorunda kalan yurttaşlarımızın da, bir an önce yeniden imar edilecek olan evlerine dönmelerini umut ediyorum” dedi.
YAYINLARA ARA VERMEK
ZORUNDA KALIYORLAR
Terörün neden olduğu bir diğer olumsuzluğun da, bölgede yayın yapmaya çalışan yerel medya kuruluşlarının yaşadığı sorun olduğunu ifade eden TGK Genel Başkanı Kolaylı, “Zaman zaman gazete çıkaramayan, yayınlarına ara vermek zorunda kalan yerel medya kuruluşları, ekonomik açıdan zor bir dönemden geçmektedir. Beklentimiz, yerel medya kurumlarının ekonomik anlamda desteklenmesidir” diye konuştu.
SORUNLARA ÇÖZÜM
ÜRETMEK
İSTİYORUZ
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, gazeteciliğin daha iyi yere gelmesi için gayret gösterdiklerini hatırlatarak “Ülkemiz zor bir dönemden geçerken, biz de mesleğimizin sorunlarına çözüm üretmek, meslek onurunu korumak ve hak ettiği saygın konuma ulaşmasını sağlamak için çalışıyoruz. Türkiye genelinde meslektaşlarımızla bir araya gelerek kurduğumuz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında çözüm önerileri üretiyor, bu önerilerimizi önümüzdeki süreçte hükümete sunmaya hazırlanıyoruz.Çözümü için yoğun çaba harcadığımız sorunlarımıza özetle dikkat çekmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
HER MESLEĞİN STANDARTI VAR
Her mesleğin bir standardının olduğunu, ancak gazetecilikte belirli bir standardın bulunmadığını aktaran Kolaylı, “Sadece okuma yazma bilmeniz, gazetecilik yapmanız için yeterlidir. Gerçek gazetecilik eğitim ve bilgi gerektirmesine karşın, gazetecilik, isteyen herkesin kuralsızca yapabileceği bir iş durumundadır. Oysa Türkiye’de, pek çok ülkede olduğu gibi, mesleklerle ilgili yasal düzenlemeler vardır. Herkes avukatlık ya da doktorluk yapamaz. Eczacılık, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik, mali müşavirlik gibi meslekler mutlaka eğitim gerektirmektedir. Gazetecilikte ise sadece haber yazılması konusunda çeşitli kısıtlamalar getiren yasal düzenlemeler vardır. Gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini ve sınırlarını belirleyen yasalar yoktur” dedi.
Konuşmasında, “kuralsızlık” sorununa karşı yapılması gereken çalışmalara da atıf yapan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, şöyle devam etti:
“Günümüzde internet haberciliğinin de hızla geliştiği göz önüne alınırsa, Türk Basın Birliği Yasası’na acil ihtiyaç olduğu açıkça görülmektedir. Yeni bir yasa hazırlanmasını ve çıkarılacak bu yasa kapsamında meslek örgütlerinde düzenlemeye gidilmesini; Baro gibi, Tabipler Odası gibi gazetecilik veya medya meslek örgütü oluşturulmasını istiyoruz.
Bunun yapılabilmesi ancak gazetecilerin örgütleri aracılığıyla tartışmalarına ve karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ortak görüş oluşturmalarına bağlıdır.  Bu kapsamda siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturulmalı, kanun teklifi hazırlanarak Türk Basın Birliği Yasası hazırlanmalıdır.”
YIPRANMA PAYI VURGUSU
Sendikalaşmanın adeta hiç olmadığı basın sektöründe çalışanların, düşük ücret aldığını ifade eden TGK Genel Başkanı Kolaylı, “Meslektaşlarımız uzun çalışma saatlerine katlanmakta, zor koşullar altında görev yapmaktadır. Günümüzde özellikle habercilik büyük fedakârlık gerektirmektedir. Meslektaşlarımıza sağlanan yıpranma hakkından ise, ne yazık ki tüm basın çalışanları yararlanamamaktadır. Yıpranma hakkından sadece Sarı Basın Kartı olanlar yararlanabilmektedir.  Meslektaşımız basın kartı almamışsa, yıpranma hakkından da yararlanamamaktadır. Yıpranma hakkından yıllık izinlere, tazminat hakkından fazla mesaiye kadar geniş bir yelpazede yaşanan mesleki sorunların çözümü, sadece biz gazetecilerin değil, toplumumuzun bir ihtiyacıdır” dedi.
AFYON İÇİN ÖNEMLİ BİR TOPLANTI
Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Abdioğulları da böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Abdioğulları, “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu, 5’inci toplantısını 8 Federasyon Genel Başkanı, 87 Cemiyet Başkanı ve delegelerinin katılımıyla yaptı. Bu toplantı, hem gazetecilik mesleğinin sorunlarının çözüme kavuşması için, hem de Afyonkarahisarımızın tanıtımı için önemli bir toplantıdır” ifadelerini kullandı.
BENİM TORUNUM GİBİ
Toplantının ikinci kısmında söz alan Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun kurulmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Bilgin, “Türkiye Gazeteciler Federasyonu, benim çocuğum gibidir. Çocuk nasıl sevilir, bilirsiniz. Ama zannederim torun, daha çok sevilir. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu ben torunum gibi seviyorum” diye konuştu.
PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği yönetimi, toplantıya katılan misafirlere günün anısını yaşatmaları için teşekkür belgelerini takdim etti. Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği tarafından yazılan ve çerçeveletilen “Gazetecilik Yemini” ise, Afyon Türkeli Gazetesi Sahibi Hacı Hakkı Özsoy tarafından Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e takdim edildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL HATIRLATMASI

Basın özgürlüğünün demokratik ülkelerde vazgeçilemez bir unsur olduğunu kaydeden Nuri Kolaylı, şu ifadeleri kullandı:
“En önemli sorunlarımızın başında, Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir.
Son olarak meslektaşlarımız Can Dündar ile Erdem Gül’ün yazdıkları yazılar ve yaptıkları haberler sonucu tutuklanmaları, mesleğimizin geleceği açısından karamsar bir tablo çizmektedir. Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür.”

GAZETECİLİK YEMİNİ

Gazeteciliği doğru bilgiyle yapacağıma,
Şantaj, kişisel menfaat sağlama, ihaleyi kazanma gibi saiklerden uzak duracağıma,
Maddi çıkarlara tamah etmeyeceğime,
Yazdıklarımı, itibar ve nüfuz için değil; toplumun yararlanması için kamuoyuyla paylaşacağıma,
Haber yaparken, ırk, dil, din ayrımı gözetmeyeceğime,
Toplumun faydasını, mağdurun sesini gündeme getirmek hevesiyle hareket edeceğime,
Güçlünün değil, haklının yanında yer alacağıma,
Kalemimi asla amacı ve işlevi dışında kullanmayacağıma,
Yayıncılıkla ilgili mahkeme kararlarına uyacağıma,
Teyit ve tekzip unsurlarını gözardı etmeyeceğime,
Etik ilkesini etiketle sınırlı bırakmayacağıma,
Çocukların ruh sağlıklarını olumsuz etkileyecek haberler yapmayacağıma,
Mesleğimi icra ederken dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık yapacağıma,
Bilgi, başka bir meslektaşımın veya basın kuruluşunun ise, o kaynağı haberde belirteceğime,
Haberin namusuna halel getirmeyeceğime,
Herkesin cevap hakkının bulunduğunu bilerek, cevap hakkı kullanmak isteyen tarafların bu hakkı kullanmasını sağlayacağıma,
Makam sahipleriyle belirli bir seviye ile iletişim kuracağıma,
Kayıtdışı olarak söylenmiş bilgileri, haber kaynağının ismiyle ya da haber kaynağını belli edecek şekilde yazmayacağıma,
Haber kaynağımı her ne şart olursa olsun açıklamayacağıma,
Meslektaşlarımla dayanışma hâlinde olacağıma, meslektaşıma nezaket çerçevesinde davranacağıma,
Meslekte öğrendiklerimi, benden sonra bu mesleği yapacak arkadaşlarıma öğreteceğime,
Şerefim, haysiyetim ve kutsal bildiğim değerlerim üzerine yemin ederim.

GAZETECİLER, GALADA BULUŞTU

Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği tarafından Gazeteciler Gala Yemeği düzenlendi. Korel Termal Otel’de düzenlenen yemeğe, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Kamil Kıcıroğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya ve Hatice Özkal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, siyasi partilerin yöneticileri ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu ve gazeteciler katıldı.
Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi Derneği tarafından gecede verilen konser büyük beğeni topladı. Gecede emeği geçenlere ise plaket takdim edildi.

Bakmadan Geçme