Termalin öncüsü Yılmaz Oruç bu kitapta

Afyonkarahisar'da termal turizmin öncüsü olarak bilinen, 'Olmaz' denilen birçok konuyu başaran merhum İşadamı Yılmaz Oruç'un hayatı, 'Bir Şehrin Hayatına Dokunan Adam' isimli kitapta toplandı. Kitabın tanıtımı için Oruçoğlu Termal Otel'de basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Yılmaz Oruç'un eşi Tülay Oruç ile oğulları Levent ve Celalettin Oruç'un yanı sıra kitabın yazarı Tolga Aydoğan katıldı.3 BUÇUK YILDA [&hellip]

Afyonkarahisar’da termal turizmin öncüsü olarak bilinen, “Olmaz” denilen birçok konuyu başaran merhum İşadamı Yılmaz Oruç’un hayatı, “Bir Şehrin Hayatına Dokunan Adam” isimli kitapta toplandı. Kitabın tanıtımı için Oruçoğlu Termal Otel’de basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Yılmaz Oruç’un eşi Tülay Oruç ile oğulları Levent ve Celalettin Oruç’un yanı sıra kitabın yazarı Tolga Aydoğan katıldı.
3 BUÇUK YILDA TAMAMLANDI
İlk baskısı 1500 adet yapılan, 3 buçuk yılda hazırlanan, Afyonkarahisar ve İstanbul’da 30 liraya satışa sunulan kitap hakkında konuşan kitabın yazarı Tolga Aydoğan, “Yılmaz Oruç’u işadamının yanında bir de kültür elçisi olarak görmek gerekiyor. Özellikle Afyon’a ve Orta Anadolu’ya sinemanın gelmesi buradaki kültürel yapıyı da değiştiriyor. Gazi Mustafa Kemal, Devrim’den sonra Anadolu’nun kalkınmasını istemişti. Yılmaz Bey de bunun bir örneği oldu. Otelcilik konusunda Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı termal otelini kurdu” dedi.
İLKLERE İMZA ATAN İŞADAMI
Aydoğan, Yılmaz Oruç’un birçok alanda “ilkler”e imza attığını belirterek “Yılmaz Bey birçok alanda öncülük etti. Nakliye ve taşımacılık sektöründe öncülük etti. Gıda sektöründe de öncüydü. ‘Yağ her yerde biter, Oruçoğlu’nda en son biter’ sloganı vardı. Haşhaş yağının kullanılması konusunda da öncülük etmiş bir kişidir. Bunların dışında hayırsever bir insandır.  Yılmaz Oruç, bireysel olarak kendisine fayda sağlamak yerine topluma fayda sağlamak istiyor. Yılmaz Oruç’un başarısının arkasında da Tülay Hanım vardır. Atatürk’ün izinde ilerlemiş, kültürel devrimi gerçekleştirmiş bir kişidir Yılmaz Bey” ifadelerini kullandı.
“TÜLAY ANNE” TEŞEKKÜR ETTİ
Yılmaz Oruç’un eşi Tülay Oruç ise kitabın hazırlanma evresinde gayret gösteren herkese teşekkür etti. Tülay Oruç, “Bugün burada el ele verilerek başarılmış bir hayatın öyküsünü sunacağız. Hayatımızı kitap hâline getiren oğlum Celalettin’e, uzun konuşmaları derleyen Tolga Aydoğan’a, bütün kitabın özetini bir şiirde toplayan Galip Leblebicioğlu’na, sevgili otelini en iyi şekilde yöneten oğlum Levent Oruç’a teşekkür ederim. Hayat hikayemizin herkese örnek olmasını dilerim” diye konuştu.
“O BİZİM İDOLÜMÜZDÜ”
Yılmaz Oruç’un oğlu, işadamı Levent Oruç da şu ifadeleri kullandı:
“Yılmaz Bey ile birlikte en çok yaşayan evladıyım diyebilirim. Diğer ağabeylerim şehir dışındaydı. Aslında bana göre böyle kıymetli insanların hakkında bir şeyler söylemek, biz evlatlarından ziyade onu tanıyan insanların. Babam bizim idelomüzdü. Yılmaz Oruç olmamız mümkün değil. Bizlere öğrettikleri ile hayatımıza devam ediyoruz. Allah gani gani rahmet eylesin.”
HER BABA ÖZELDİR,
YILMAZ ORUÇ ÇOK ÖZEL
Merhum Yılmaz Oruç’un oğlu Celalettin Oruç, her babanın özel olduğunu, Yılmaz Oruç’un oğlu olmanın ise zor bir iş olduğunu kaydetti. Oruç, “Herkesin evladını yetiştiren baba çok özeldir. Yılmaz Oruç’un oğlu olmak gerçekten çok zor bir iştir. Allah rahmet eylesin, kabri Cennet olsun. Bu kadar memleketini seven, eli açık, vatanını milletini seven, en iyisini yaşadığı şehir için yapmaya çalışması nedeniyle ‘O’nun yaptığının en iyisini nasıl yaparız’ diye düşünmeye başladık. İnsanlara doğru yaşam örneği hâline gelmiş bir kitaptır” şeklinde konuştu. >> Murat ARISOY’un haberi

YILMAZ ORUÇ’UN HAYATINA İLİŞKİN ANILAR…
-Oruçoğlu Termal Otel’in temelini atarken Nafi Güral, Yılmaz Oruç’un yanına gelir. ‘Dağın başında ne işiniz var. Siz sanayici adamsınız’ der. Yıllar sonra Nafi Güral, Güral Afyon’un temelini atarken Yılmaz Oruç, ‘Hadi ben deliyim. Memleketime yatırım yaptım. Sizin Afyon’da ne işiniz var’ diye espri yapar.
-Yılmaz Bey, ayçiçek yağı yaptığı dönemde yağın hammaddesi için Trakya’ya, Türkiye’nin çeşitli yerlerine giderdi. Arabasının bagajında parası vardı. Hammaddeyi peşin parayla alırdı. Arabası hem oteli, hem bankasıydı. Aynı zamanda arabasının da şoförüydü.
-Biz bu oteli yaparken önümüzde örnek alacağımız hiçbir otel yoktu. Belki dünyayı iki kez turladık böyle bir oteli yapmak için. Avrupa’daki otelleri örnek aldık. Bugün biz örnek olmaya başladık.
-Otelin yapılması kararını alırken Yılmaz Bey, annesine danışır. Annesi, ‘İşinizi yapın’ der ve müsaade etmez. Yılmaz Bey, bir süre sonra ‘En azından hamam kısmını yapalım. Herkesin nasıl dua ettiğini göreceksin’ der. Yılmaz Bey’in annesi bu sefer ‘Tamam’ der. Hamamın açılmasının ardından vatandaşların dua ettiğini görür ve ‘Oteli yapabilirsiniz’ diye izin verir. Otel, anne duası ile açılır.
-Oruçoğlu Otel’in hamam kısmının açıldığı zaman, erkek ve kadın hamamları ayrı değildi. Belirli saatlerde kadınlar, belirli saatlerde erkekler aynı hamamı kullanırdı. Oruçoğlu Hamamı’nın açılmasıyla erkek ve kadın hamamları ilk kez ayrıldı.

Bakmadan Geçme