Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Onur Bayram

Termalciler doğru yolda – Kocatepe Gazetesi

Onur Bayram 2 Mart 2010 Salı 02:00:00
  Afyonkarahisar’ın termal turizmin başkenti ünvanını koruması açısından Türkiye’deki rakiplerini her fırsatta hem tanıtım hem de tesis ve imkanlar açısından ezmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyorum. Geçtiğimiz günlerde de Avrupa’nın en önemli termal turizm merkezlerinden Prag’ın yeni bir yapılanma içinde olduğunu ve termal turizmde dünya çapında marka haline gelmek isteyen Afyonkarahisar’ın artık bu kentlerle de hem tanıtım hem de diğer yönleriyle rekabet etmesi gerektiğini belirtmiştim.
İngiltere’de yayımlanan bir turizm dergisinin ocak ayı sayısında yayınlanan bir haberi önceki gün inceleme fırsatı buldum. Haberde Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’nin tanıtımı yapılıyordu. Termal turizm olanakları anlatılan Budapeşte’nin Tuna Nehri yakasındaki Budin ve Peşte şehirlerinden oluştuğu anlatılan bu dergide özellikle Budin’deki değişim ve restorasyonlardan bahsediliyordu. Budapeşte Osmanlı mimarisi ve tarihi açısından önemli bir şehir. Mimar Sinan’ın yaptığı Mustafa Paşa Camii’nin yanı sıra bir çok Osmanlı hamam ve kaplıcasının bulunduğu şehirle ilgili bu haberden benim çıkardığım sonuç; Macarlar bizi kendi silahımızla vuruyor. Çünkü termali, Türk hamamı ve Osmanlı mimarisi tanıtımıyla pazarlıyorlar. Bu da Afyonkarahisar’ın rakiplerinin aslında hiç de küçümsenmemesi gerektiğini ortaya çıkarıyor.
Tüm bu handikaplara rağmen Afyonkarahisarlı termalciler bence doğru yolda. Özellikle yurt içindeki fuarlara yoğun katılım gösteriyor ve tanıtım için ellerinden geleni yapıyorlar. 4-6 Mart tarihleri arasında Antalya Expo Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek Termal ve Sağlık Turizmi Fuarı Hetex’e hem 5 yıldızlı termal otellerimiz hem de Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) katılı-yor. Üstelik bu yazı öncesi kendisiyle görüşme fırsatı bulamamış olsam da ATTİD Başkanı Orhan Kuş’un, Belçika’da Afyonkarahisar ile ilgili temaslar yaparak Afyonkarahisarlılar’ı bir araya getiren heyeti de bu fuara davet ettiğini öğrendim. Bunlar çok akıllıca çalışmalar. İşi başından aşkın bir otel genel müdürünün bu kadar işinin arasında bir de bunlarla uğraşmasını takdirle karşılıyor ve kendisini tebrik ediyorum. Yaptıkları çalışmalar Afyonkarahisar’a büyük katkı sağlayacak, termal turizmin geleceği için çok faydalı olacaktır.
Her ne kadar yurt içindeki fuar ve faaliyetlere tam katılım sağlandığını belirtsem de termal otelcilerin bence yine de atması gereken önemli adımlar var. İlk olarak ATTİD kurumsal bir kimlik kazanmalı. Bütün yük İkbal Hotel Genel Müdürü Orhan Kuş’un omuz-larına binmemeli. Otel genel müdürlüğü gibi zor ve yoğun bir görev içinde Orhan Kuş’un bir süre sonra yeterince dernekle ilgilenebileceğini sanmıyorum. Tıpkı Ticaret ve Sanayi Odası bünyesindeki ABİGEM gibi kendi personeli ve uzman ekibi olan bir ATTİD’in yine Orhan Kuş başkanlığında çok daha başarılı ve etkili olabileceğine inanıyorum. Örneğin oluşturulacak bir ekip fuarlarda Afyonkarahisar’ı temsil etmenin yanı sıra fuar olmadığı dönemlerde de İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi şehirlerdeki Afyonkarahisar tanıtım bürolarında turizm danışma hizmeti verebilir. Hatta ATTİD adına oluşturulacak bir internet sitesi ile hem derneğin hem de Afyonkarahisar’ın termal özellikleri ile Frig Vadisi’nin tanıtımı yapılabilir. Böylece Afyonkarahisar’ın dünyanın termal başkenti olması yolunda da belki ilk adım atılmış olur.
Afyonkarahisarlı termalcilerin elini taşın altına koyması ve tanıtım faaliyetlerinde bulunması gerektiğiyle ilgili yazdığım bir önceki yazıda Afyonkarahisar’ın önümüzdeki Berlin, Moskova ve Dubai gibi bazı fuarların yıldızı olabileceğini söylemiştim. O yazıda yer almasa da bence Antalya’daki termal ve sağlık turizmi fuarın yıldızı Afyonkarahisar olacak. Bu fuarın hemen ardından bu fuarla bağlantılı ABD’nin Chicago kentinde bir fuar düzenlenecek. Türkiye’de Sağlık Turizm’i başlıklı bu fuarı Türk Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası Midwest düzenliyor. Afyonkarahisarlı termalcilerin 12-13 Mart tarihinde gerçekleşecek bu fuarı da kaçırmamalarını umut ediyorum. Amerika’da sağlık turizminin payı yıllık 100 milyar doların üzerinde. ABD’deki Türkiye’de Sağlık Turizmi Fuarı’nın tanıtım verilerine göre 2007 yılında 750 Bin ABD’li hasta yurt dışında sağlık tedavisi için gitmiş. Zafer Havaalanı yolda. Havaalanının uluslar arası uçuşlara da açılacağını belirtir, her geçen gün sayısı artan kaliteli termal tesislerimizi düşünürsek ABD’li hasta turistler için şimdiden anlaşma yapmak için tüm gereksinimlere sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. En önemlisi kalitemizi gösterebileceğimiz dört adet 5 yıldızlı termal otelimiz var. Umarım termalciler Chicago’da bir Afyon rüzgarı estirerek şehrin ufkunu açarlar.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti